Снимка: © Getty Images

Преди повече от седмица ген. Венцислав Мутафчийски даде информация на сутрешния си брифинг, че коронавирусът все е още се намира на круизния кораб Diamond Princess, макар и 17 дни след като всички пътници и екипажът са напуснали борда. Тогава началникът на Националния оперативен щаб цитира Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Според тях РНК от вируса, т.е. частта, носеща генетичната му информация, може дълго да се задържи по различните повърхности. Изниква въпросът: Какви са рисковете да се заразим, ако докосваме хранителни стоки от магазина или вземаме пратка от куриера?

The Guardian потърси отговорите от американския епидемиолог и професор в Harvard Medical School д-р Джулия Маркъс и професора по имунология в Университета в Йейл д-р Акико Ивасаки.

„Изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на круизния кораб намери доказателства, че РНК на вируса се е намирал в каютите, които все още не са били почистени“, казва Джулия Маркъс. „Но нека бъдем ясни – това просто означава, че вирусът е можел да се открие, а не, че е бил жизнеспособен. Не означава, че чрез контакт с тези повърхности човек може да се зарази“.

Всичко това води към заключението, че части от вируса може дълго да се задържат върху повърхността. Но той се нуждае от много други свои елементи, за да остане цял. „Ако имаме частици от РНК, това не съставя вирус – нужен е непокътнат геном. Ако просто сте имали контакт с малка част от неговото РНК, не означава, че налице е инфекция“, смята д-р Акико Ивасаки.

Научното списание The New England Journal of Medicine публикува проучване, в което е тествано колко дълго вирусът може да остане непокътнат върху различен тип повърхности. Учените установяват, че върху медна повърхност той може да издържи до четири часа, върху картон – 24 часа, а върху пластмаса или стомана може да се открие и след 72 часа.

„Но е важно да се отбележи, че количеството на вируса се увеличава бързо с течение на времето на всяка от тези повърхности“, споделя Маркъс. „Така че рискът от инфекция най-вероятно също се увеличава с времето“.

А има ли такава частица от коронавируса, която да е достатъчна да ни зарази при допир? 

„Съществува определено количество вирусни частици, на които трябва да сте изложени, че да се заразите“, споделя Ивасаки. „Ако имате само една частица на пръста си, най-вероятно няма да бъдете инфектирани. Някои вируси са много силни и е нужно да се докоснете до само 10 частици, за да се заразите, но при други може да са нужни милиони части. На колкото по-малко частици сте изложени, толкова е по-вероятно да не се заразите. Именно затова количеството вирус по повърхностите е важно“.

Какво е съотношението на инфектираните чрез пренасяни по въздуха частици в сравнение с тези, заразени след пряк контакт с болен от Covid-19? „Доколкото сме запознати към този момент, много по-вероятно е хората да се заразят след близък контакт със заболял, отколкото след докосване на замърсена повърхност“, споделя Джулия Маркъс.

Все пак обаче е важно да внимаваме какво пипаме, а това важи в особена степен за повърхности, които много хора докосват, предупреждава епидемиологът. Пример за подобни повърхности са в градския транспорт и в хранителните магазини, както и всички места, на които има голямо струпване на хора.

„Вирусът е сравнително стабилен върху материали като пластмаса и стомана, там може да издържи няколко дни. Така че е много вероятно заразен да пренесе вируса на такава повърхност и после някой друг да я докосне, след което да осъществи контакт с лицето си“, споделя д-р Ивасаки.

Рискът човек да се зарази чрез покупка на хранителни стоки или доставени пратки е „нисък“, но Джулия Маркъс предупреждава да сме особено внимателни, защото нищо не е напълно сигурно.

„Все пак е възможно, ако някой доставя пакет до дома ви и е болен, да се създадат условия за пренасяне на заразата. Бих препоръчала всеки път, в който някой друг идва в дома ви, да миете ръцете си след контакт с него“.

Вирусът остава дълго време стабилен и върху картон. „След като приемете пратката, отворете я, бързо изхвърлете картонената кутия, измийте ръцете си и опитайте да избягвате докосване на лицето. Предприемете всички възможни мерки, за да намалите контакта между повърхността на пакета и лицето ви“, съветва Ивасаки.

А възможно ли е съдържанието на пратката да е замърсено с частици от вируса от човека, който го е опаковал? „Определено има шанс за замърсяване, но много по-вероятно е външната обвивка на картона да бъде докосната от много повече хора, отколкото съдържанието. А ако отнема и дни, докато стигне до дома ви, каквато и част от вируса да се намира вътре, вече няма да бъде активна“, казва Ивасаки.

Д-р Джулия Маркъс съветва редовно да чистим повърхностите, които всеки докосва, като дръжките на вратите и тоалетната.

Обикновените почистващи препарати за дома вършат работа, както и препарати с поне 70% алкохол. „Ако член на семейството ви е диагностициран с Covid-19, тогава чистенето и дезинфекцията стават много по-важни и трябва да бъдат извършвани по-често“, казва тя.

А д-р Ивасаки допълва, че вирусът загива при контакт със Защо сапунът е толкова ефективен срещу разпространението на вируси или алкохол.

Прочетете още:

Защо сапунът е толкова ефективен срещу разпространението на вируси
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и трима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие