Комисията по правни въпроси е отказала достъп на експерти по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс на второ четене.

Божидар Божанов ("Да България", бивш съветник по електронното управление на вътрешния министър Румяна Бъчварова) съобщава, че от комисията в Народното събрание са му казали "гледайте си онлайн", когато е поискал да получи достъп до заседанието. Божанов и колегата му Антоанета Цонева са заявили още в понеделник, че желаят да участват в заседанието при обсъждането на Изборния кодекс.

"Процедурата е проста и винаги съм бил допускан като експерт до заседания на комисии. Стандартна практика е да се допускат експерти, граждански организации, администрации и други заинтересовани страни... Щях да коментирам срокове (и недомислици в тях), процедурата за одит на машините и процедурите за попълване на протоколи с резултатите от машинното гласуване. Преди заседанието ми звънна бивш член на ЦИК, за да обърна внимание на депутатите за грешки в предложените срокове. Само че достъп няма. Други експерти също са срещнали препятствия при достъпа до комисията (и то не заради мерки във връзка с COVID-19)", пише той в профила си във Facebook.

Божанов определя ситуацията като "фалшива поза за търсене на диалог" от страна на ГЕРБ. Председател на Комисията по правни въпроси е депутатът от управляващата партия Анна Александрова.

"Отиваш за диалог по установения ред, звъниш по телефона, а отсреща - тишина. А в тишината - страх", коментира той.

От онлайн-стрийминга на заседанието се вижда, че в дебата е допусната Ваня Нушева, програмният директор на "Прозрачност без граници". В. "Сега" посочва, че депутатът от БСП Крум Зарков е поискал обяснение за причините, поради които някои от експертите не могат да участват в заседанието.

Анна Александрова се е позовала на нуждата от спазване на противоепидемичните мерки, поради които били допуснати само онези, които първи поискали достъп – преди всичко, представители на държавните институции. Единственото изключение е „Прозрачност без граници“.

Младежката организация на "Да България" беше предвидила организирането на протест преди началото на заседанието в сградата на бившия Партиен дом заради недоволство от предложените промени в Изборния кодекс. Партията настоява за "пълна прозрачност на одита и сертифицирането на машините за гласуване"; недопускане на хартиено гласуване в секции с функциониращи машини, създаване на регистър на избиратели, създаване на отделен избирателен район "Чужбина", който да разпределя мандати и за гласовете на българите зад граница, и "независима и компетентна изборна администрация, която може да гарантира правилно отчитане на изборния резултат".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори