Правната комисия спира достъпа на експерти в дебата за Изборния кодекс

Комисията по правни въпроси е отказала достъп на експерти по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс на второ четене.

Божидар Божанов ("Да България", бивш съветник по електронното управление на вътрешния министър Румяна Бъчварова) съобщава, че от комисията в Народното събрание са му казали "гледайте си онлайн", когато е поискал да получи достъп до заседанието. Божанов и колегата му Антоанета Цонева са заявили още в понеделник, че желаят да участват в заседанието при обсъждането на Изборния кодекс.

"Процедурата е проста и винаги съм бил допускан като експерт до заседания на комисии. Стандартна практика е да се допускат експерти, граждански организации, администрации и други заинтересовани страни... Щях да коментирам срокове (и недомислици в тях), процедурата за одит на машините и процедурите за попълване на протоколи с резултатите от машинното гласуване. Преди заседанието ми звънна бивш член на ЦИК, за да обърна внимание на депутатите за грешки в предложените срокове. Само че достъп няма. Други експерти също са срещнали препятствия при достъпа до комисията (и то не заради мерки във връзка с COVID-19)", пише той в профила си във Facebook.

Божанов определя ситуацията като "фалшива поза за търсене на диалог" от страна на ГЕРБ. Председател на Комисията по правни въпроси е депутатът от управляващата партия Анна Александрова.

"Отиваш за диалог по установения ред, звъниш по телефона, а отсреща - тишина. А в тишината - страх", коментира той.

От онлайн-стрийминга на заседанието се вижда, че в дебата е допусната Ваня Нушева, програмният директор на "Прозрачност без граници". В. "Сега" посочва, че депутатът от БСП Крум Зарков е поискал обяснение за причините, поради които някои от експертите не могат да участват в заседанието.

Анна Александрова се е позовала на нуждата от спазване на противоепидемичните мерки, поради които били допуснати само онези, които първи поискали достъп – преди всичко, представители на държавните институции. Единственото изключение е „Прозрачност без граници“.

Младежката организация на "Да България" беше предвидила организирането на протест преди началото на заседанието в сградата на бившия Партиен дом заради недоволство от предложените промени в Изборния кодекс. Партията настоява за "пълна прозрачност на одита и сертифицирането на машините за гласуване"; недопускане на хартиено гласуване в секции с функциониращи машини, създаване на регистър на избиратели, създаване на отделен избирателен район "Чужбина", който да разпределя мандати и за гласовете на българите зад граница, и "независима и компетентна изборна администрация, която може да гарантира правилно отчитане на изборния резултат".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024