Комисията по правни въпроси е отказала достъп на експерти по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс на второ четене. 

Божидар Божанов ("Да България", бивш съветник по електронното управление на вътрешния министър Румяна Бъчварова) съобщава, че от комисията в Народното събрание са му казали "гледайте си онлайн", когато е поискал да получи достъп до заседанието. Божанов и колегата му Антоанета Цонева са заявили още в понеделник, че желаят да участват в заседанието при обсъждането на Изборния кодекс. 

"Процедурата е проста и винаги съм бил допускан като експерт до заседания на комисии. Стандартна практика е да се допускат експерти, граждански организации, администрации и други заинтересовани страни... Щях да коментирам срокове (и недомислици в тях), процедурата за одит на машините и процедурите за попълване на протоколи с резултатите от машинното гласуване. Преди заседанието ми звънна бивш член на ЦИК, за да обърна внимание на депутатите за грешки в предложените срокове. Само че достъп няма. Други експерти също са срещнали препятствия при достъпа до комисията (и то не заради мерки във връзка с COVID-19)", пише той в профила си във Facebook. 

Божанов определя ситуацията като "фалшива поза за търсене на диалог" от страна на ГЕРБ. Председател на Комисията по правни въпроси е депутатът от управляващата партия Анна Александрова. 

"Отиваш за диалог по установения ред, звъниш по телефона, а отсреща - тишина. А в тишината - страх", коментира той. 

От онлайн-стрийминга на заседанието се вижда, че в дебата е допусната Ваня Нушева, програмният директор на "Прозрачност без граници". В. "Сега" посочва, че депутатът от БСП Крум Зарков е поискал обяснение за причините, поради които някои от експертите не могат да участват в заседанието.

Анна Александрова се е позовала на нуждата от спазване на противоепидемичните мерки, поради които били допуснати само онези, които първи поискали достъп – преди всичко, представители на държавните институции. Единственото изключение е „Прозрачност без граници“.

Младежката организация на "Да България" беше предвидила организирането на протест преди началото на заседанието в сградата на бившия Партиен дом заради недоволство от предложените промени в Изборния кодекс. Партията настоява за "пълна прозрачност на одита и сертифицирането на машините за гласуване"; недопускане на хартиено гласуване в секции с функциониращи машини, създаване на регистър на избиратели, създаване на отделен избирателен район "Чужбина", който да разпределя мандати и за гласовете на българите зад граница, и "независима и компетентна изборна администрация, която може да гарантира правилно отчитане на изборния резултат". 

Прочети