Комисията по правни въпроси е отказала достъп на експерти по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс на второ четене. 

Божидар Божанов ("Да България", бивш съветник по електронното управление на вътрешния министър Румяна Бъчварова) съобщава, че от комисията в Народното събрание са му казали "гледайте си онлайн", когато е поискал да получи достъп до заседанието. Божанов и колегата му Антоанета Цонева са заявили още в понеделник, че желаят да участват в заседанието при обсъждането на Изборния кодекс. 

"Процедурата е проста и винаги съм бил допускан като експерт до заседания на комисии. Стандартна практика е да се допускат експерти, граждански организации, администрации и други заинтересовани страни... Щях да коментирам срокове (и недомислици в тях), процедурата за одит на машините и процедурите за попълване на протоколи с резултатите от машинното гласуване. Преди заседанието ми звънна бивш член на ЦИК, за да обърна внимание на депутатите за грешки в предложените срокове. Само че достъп няма. Други експерти също са срещнали препятствия при достъпа до комисията (и то не заради мерки във връзка с COVID-19)", пише той в профила си във Facebook. 

Божанов определя ситуацията като "фалшива поза за търсене на диалог" от страна на ГЕРБ. Председател на Комисията по правни въпроси е депутатът от управляващата партия Анна Александрова. 

"Отиваш за диалог по установения ред, звъниш по телефона, а отсреща - тишина. А в тишината - страх", коментира той. 

От онлайн-стрийминга на заседанието се вижда, че в дебата е допусната Ваня Нушева, програмният директор на "Прозрачност без граници". В. "Сега" посочва, че депутатът от БСП Крум Зарков е поискал обяснение за причините, поради които някои от експертите не могат да участват в заседанието.

Анна Александрова се е позовала на нуждата от спазване на противоепидемичните мерки, поради които били допуснати само онези, които първи поискали достъп – преди всичко, представители на държавните институции. Единственото изключение е „Прозрачност без граници“.

Младежката организация на "Да България" беше предвидила организирането на протест преди началото на заседанието в сградата на бившия Партиен дом заради недоволство от предложените промени в Изборния кодекс. Партията настоява за "пълна прозрачност на одита и сертифицирането на машините за гласуване"; недопускане на хартиено гласуване в секции с функциониращи машини, създаване на регистър на избиратели, създаване на отделен избирателен район "Чужбина", който да разпределя мандати и за гласовете на българите зад граница, и "независима и компетентна изборна администрация, която може да гарантира правилно отчитане на изборния резултат". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед