За въздуха в затворени пространства доскоро рядко се говореше, ако не броим популярния израз “да излезем на чист въздух”. Свикнали сме, че това, което замърсява въздуха са колите, промишлените производства, отоплението на твърдо гориво. 

От известно време насам обаче темата за въздуха у дома или в офиса става все по-важна, защото е пряко свързана със здравето ни.

След карантината много неща се промениха и едно от тях е разбирането за работно място. Ако преди отворените пространства, в които хората са разположени без прегради, близо един до друг, беше норма, сега личното място, стените около нас и прозорците стават “новото черно”, когато поставим здравето на първо място, а не оптимизирането на работните площи. 

И все пак какво можем да направим, за да изчистим въздуха вътре?

През 2020 марката LG се насочва към пречистването, като основно предимство пред конкурентите си. LG има два продукта, които са насочени към изчистването на домашния въздух от микроби, миризми, бактерии и фини прахови частици. Това са специализирания уред за пречистване на въздух LG PuriCare и най-новият климатик - DUALCOOL с пречистваща функция. 

LG PuriCare изглежда доста футуристично.

Уредът спокойно може да бъде поставен на борда на Space X, без да изглежда не на място.

„Главата“ на LG PuriCare е всъщност контролен панел+вентилатор, и при пускане се издига от единия край, за да започне да разпръсква пречистения въздух наоколо. По-малкият модел разпръсква пречистения въздух на около 5 метра (на снимката), а големият – на 7,5 метра, което означава, че спокойно може да се ползва и за офис площи.

Около панела за управление има светлинен пръстен, който свети заедно с бутоните и индикаторите за управление. Променя цвета си спрямо чистотата на въздуха в помещението. Степента на пречистване се вижда ясно и в числов вид на цифровия дисплей – той показва концентрацията на ФПЧ в микрограм на кубически метър.

Защо този уред е различен: Сензорът за въздух е PM-1.0  - това означава, че във филтрите ще се хванат частици от 0,1 до 1 микрон. Повечето пречистватели на пазара са със сензори PM10 или PM2.5. 

Освен праха, LG PuriCare пречиства и миризмите, които освен неприятни, честно могат да са и вредни. Представете си например, че съседите ви си лакират паркета или боядисват стени - това са все миризми, примесени с опасни вещества вътре. 

Филтърът на пречиствателя се вади буквално с едно движение, на външен вид прилича много на автомобилните въздушни филтри. Чисти се с прахосмукачка, няма нужда да се мие.

Декоративните панели зад които е филтърът са магнитно окачени. Не ви трябват отвертки или други инструменти, за да ги махнете.

Малкият модел е подходящ за помещения от приблизително 60 квадратни метра, големият – за 91 кв.м..

Управлява се като се свърже с домашната wifi мрежа, чрез приложението LG ThinQ на телефона ви. Има и стандартно дистанционно. 

С LG ThinQ можете не само да управлявате уреда от всяка точка, но и да получавате информация за качеството на въздуха в помещението по часове, дни, седмица, месец или година. На едно място разполагате с информация както за времето навън, така и температурата в помещението, концентрацията на ФПЧ.

Благодарение на втория сензор, който улавя миризмите, и йонизатора за въздуха в помещението, LG ThinQ може да ви даде и тази информация. 

Същата философия LG прилага и за друг от продуктите си – климатик DUALCOOL  с пречистваща функция. Отстрани вътрешното тяло има същия сензор като специализирания пречиствател – PM 1.0 а отгоре – йонизиращ дифузер. 

В климатика има два филтърни слоя - под първия филтър за едри прахови частици и по цялата ширина на вътрешното тяло се намира магнитен филтър.

Йонизаторът обработва цялата площ на входящия въздух, и поляризира праховите частици. Магнитният филтър ги привлича и те залепват за него. 

Филтърът има живот от две години, след което трябва да се смени.

Стигаме до дисплея, който е свети в бяло, какъвто е и цветът на тялото, и не се набива особено на очи, така че да ви дразни на по-приглушена светлина. 

Също както е и при специализирания пречиствател LG PuriCare, нивото на замърсеност на въздуха се показва чрез цветове – червено за най-силно замърсяване и нататък – оранжево, жълто и зелено. Концентрацията на ФПЧ с размери PM 1.0; PM 2.5; PM 10 се показват и в цифри а мерната единица е микрограм на кубически метър.

Дисплеят показва (ако искате) и моментната консумация на енергия в kW, а чрез LG ThinQ можете да получите подробен отчет по дни, седмици, месеци, година, както за консумацията на енергия, така и за качеството на въздуха в помещението.

Така LG дава възможно най-точната информация за ефективността, както на климатика, така и на пречиствателя вграден в него. Звучи доста полезно.

Разбира се, освен пречистващата функция климатикът си охлажда и отоплява, като извършва това по възможно най-незабележимия начин. Моторът на компресора е с патентован от LG Dual Inverter, и без да влизам в много технически подробности, намалява вибрациите, увеличава мощността и започва охлаждането много по-бързо от климатици, които не разполагат с такава технология. 

Следва да се отбележи качествената пластмаса на вътрешното тяло, както и фактът, че дебелината (или дълбочината му, ако предпочитате), е само 19 см.

Към момента на писане на това ревю, цените на машините са следните:

Пречиствател на въздуха LG AIR PURICARE: за 58м2  - 1499лв/ за  91м2  - 2499лв

Климатик AP12RT с функция за пречистване на въздуха - 1699лв.     


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция