Спрени полети, отменени резервации за нощувки, странно опустели обществени пространства: туризмът на Азия е сред най-тежко засегнатите сектори на икономиката след епидемията от коронавируса. Негативните ефекти се проявиха в пика на сезона за местната индустрия, като засегнаха авиацията, хотелиерския и ресторантьорския бизнес, казината и др. 

Ако доскоро проблемът в страни като Тайланд, Филипините, Индонезия, Камбоджа и др. беше свързан с притока на твърде голям брой посетители по нискотарифни пакети, то сега страни като Тайланд се притесняват от драстичен спад в сектора. Според данни на местното правителство - 80% от очакваните посещения на китайски туристи за първото тримесечие са отпаднали заради масовото прекратяване на групови и индивидуални резервации. 

Само до преди две години някои от държавите в региона се принуждаваха да спират достъпа до някои от най-красивите и популярните си плажове заради прекомерния наплив на туристи, който започваше да уврежда и разрушава околната среда. Затворени за възстановяване бяха тайландският залив Мая, известен от филма "The Beach" с Леонардо ди Каприо, както и остров Боракай във Филипините. 

Кризата около новия коронавирус беше непредсказуема, но тя може да накара азиатските страни да преосмислят изцяло модела на туристическия си бизнес, който в момента зависи прекалено много от китайския пазар и претоварва малък брой дестинации. 

По оценки на Световната туристическа организация, загубите за бизнеса в глобален план може да достигнат до 30-50 млрд. долара, а годишният ръст да падне до 1-3%, вместо 3-4%, каквато беше предварителната прогноза. 

Някои от най-привлекателните точки за туристи в Азия вече изглеждат неузнаваемо. Можете да видите какъв е ефектът от мерките за сигурност и притесненията от разпространението на Covid-19. 

Април 2019 / Март 2020 - Будисткият храм Сенсо-джи в Токио. 
Болните в Япония са общо 511 (със 17 смъртни случая). 

Май 2017 / Март 2020 - Дворецът "Кьонбоккун" в Сеул. 
Южна Корея отчита над 7400 заболявания от новия коронавирус (с 53 смъртни случая) и е втората страна в света по най-високо разпространение на болестта след Китай.

Август 2019 / Март 2020: Парк Мерлион в Сингапур. 
Островният град-държава се оказа със 150 пациенти, болни от коронавируса. 78 от тях вече са възстановени, като няма нито един фатален случай.  

Март 2019 / Март 2020 - Храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа. В страната има само два потвърдени случая на Covid-19.

Декември 2015 / Март 2020 - Туристи се снимат на връх Виктория в Хонконг.Административният регион има 115 потвърдени случая и трима загинали, но броят на оздравелите вече надминава 50% от заболелите. 

Ноември 2015 / Март 2020 - старият град на Ханой. <br><br> Виетнам няма нито един смъртен случай от новия коронавирус, при 30 заболели от Covid-19.

Август 2018 / Март 2020 - Историческият музей на Джакарта. Индонезия e сред по-слабо засегнатите страни в региона - само 19 потвърдени случая на коронавирус. 

Април 2013 / Март 2020 - Площад Тиенанмън в китайската столица Пекин е безлюден. 

Юли 2019 / Март 2020: Храмът Ерауан в Банкок. 
Тайланд има 50 потвърдени случая на новия коронавирус, един починал от болестта и 31 оздравели пациенти. 

Януари 2020 / Март 2020 - Туристи в столицата на остров Бали, Денпасар. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях