Преди и след: Как изглежда светът, когато всичко спре Снимка: © Planet Labs

Снимка: Венеция - октомври 2019 / март 2020 - Италианското правителство въведе пълна карантина на северния регион Ломбардия, в който попада и Венеция, на 8 март. Един ден по-късно карантината беше разширена върху цялата територия на страната.


"Денят, в който Земята спря да се върти" - това определение дават прогностичните анализатори от JPMorgan Chase на удара, който икономиките по цял свят понесоха заради епидемията от Covid-19.

Някои от най-големите културни, религиозни, исторически и развлекателни центрове по света бяха принудени да затворят врати за милионите си традиционни посетители. Индустриални гиганти намалиха драстично или спряха производството си заради карантинните мерки и затрудненията с доставките и поръчките. Гражданското въздухоплаване отчете рекорден спад, след като много държави затвориха границите си за чужденци, а авиокомпаниите разредиха полетите си. На мястото на препълнените паркинги по големите международни летища се отвориха празни пространства. На мястото на залесени паркове в Ухан се появиха полеви болници.

Лицето на Земята се промени само за няколко месеца от началото на 2020 г., когато новият коронавирус излезе от границите на Китай и се превърна в пандемична криза.

Компанията PlanetLabs показва как изглежда пълният застой на икономиката с помощта на сателитни снимки:

Маями Бийч - ноември 2019 / март 2020 г. Епидемията от Covid-19 се прехвърли във Флорида малко след като като започна пролетната ваканция на студентите. Курортният град се принуди да затвори най-доходоносните си търговски обекти, наложи вечерен час за плажовете, а на 20 март бяха затворени всички хотели и места за нощувки.

Един от най-натоварените пътни възли в Лос Анджелис - януари 2020 / март 2020 г. Снимките са направени между 10:30 ч. и 13:30 ч. във време, в активно време за трафика по магистралите. Сателитните снимки показват колко значителен е спадът на движението след въвеждането на правилата за прибиране на хората по домовете им.

Мека, Саудитска Арабия - януари 2020 / март 2020 - едно от свещените места за мюсюлмани от цял свят е почти обезлюдено заради мерките за сигурност срещу разпространението на Covid-19.

"Дисни Уърлд" Флорида - януари 2020 / март 2020 - един от най-големите увеселителни паркове в света беше затворен за посетители на 16 март. Огромните паркинги в момента са изпразнени от автомобили.

Паркинг за автомобили под наем на международното летище в Солт Лейк Сити - 5 март 2020 / 16 март 2020 - Рязкото намаление на полетите и отливът на пристигащи посетители водят до съвсем различна ситуация за компаниите, които предлагат коли под наем. Липсата на търсене ги принуждава да запълнят всички налични места на паркингите си в очакване на край на застоя.

Ухан, мостът над река Яндзъ - 12 януари 2020 / 28 януари 2020 - Снимката вляво е направена един ден преди Covid-19 да отнеме живота на първата си жертва в Китай. Снимката вдясно е направена след въвеждането на пълната карантина в града.

Ухан - април 2017 / февруари 2020 - на мястото на празна залесена площ се е появила една от прословутите полеви болници, които китайските власти построиха за няколко дни, за да настанят хилядите пациенти с Covid-19 в блокирания град.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022