Снимка: © Planet Labs

Снимка: Венеция - октомври 2019 / март 2020 - Италианското правителство въведе пълна карантина на северния регион Ломбардия, в който попада и Венеция, на 8 март. Един ден по-късно карантината беше разширена върху цялата територия на страната. 


"Денят, в който Земята спря да се върти" - това определение дават прогностичните анализатори от JPMorgan Chase на удара, който икономиките по цял свят понесоха заради епидемията от Covid-19. 

Някои от най-големите културни, религиозни, исторически и развлекателни центрове по света бяха принудени да затворят врати за милионите си традиционни посетители. Индустриални гиганти намалиха драстично или спряха производството си заради карантинните мерки и затрудненията с доставките и поръчките. Гражданското въздухоплаване отчете рекорден спад, след като много държави затвориха границите си за чужденци, а авиокомпаниите разредиха полетите си. На мястото на препълнените паркинги по големите международни летища се отвориха празни пространства. На мястото на залесени паркове в Ухан се появиха полеви болници. 

Лицето на Земята се промени само за няколко месеца от началото на 2020 г., когато новият коронавирус излезе от границите на Китай и се превърна в пандемична криза. 

Компанията PlanetLabs показва как изглежда пълният застой на икономиката с помощта на сателитни снимки: 

Маями Бийч - ноември 2019 / март 2020 г. Епидемията от Covid-19 се прехвърли във Флорида малко след като като започна пролетната ваканция на студентите. Курортният град се принуди да затвори най-доходоносните си търговски обекти, наложи вечерен час за плажовете, а на 20 март бяха затворени всички хотели и места за нощувки. 

Един от най-натоварените пътни възли в Лос Анджелис - януари 2020 / март 2020 г. Снимките са направени между 10:30 ч. и 13:30 ч. във време, в активно време за трафика по магистралите. Сателитните снимки показват колко значителен е спадът на движението след въвеждането на правилата за прибиране на хората по домовете им. 

Мека, Саудитска Арабия - януари 2020 / март 2020 - едно от свещените места за мюсюлмани от цял свят е почти обезлюдено заради мерките за сигурност срещу разпространението на Covid-19.

"Дисни Уърлд" Флорида - януари 2020 / март 2020 - един от най-големите увеселителни паркове в света беше затворен за посетители на 16 март. Огромните паркинги в момента са изпразнени от автомобили. 

Паркинг за автомобили под наем на международното летище в Солт Лейк Сити - 5 март 2020 / 16 март 2020 - Рязкото намаление на полетите и отливът на пристигащи посетители водят до съвсем различна ситуация за компаниите, които предлагат коли под наем. Липсата на търсене ги принуждава да запълнят всички налични места на паркингите си в очакване на край на застоя. 

Ухан, мостът над река Яндзъ - 12 януари 2020 / 28 януари 2020 -  Снимката вляво е направена един ден преди Covid-19 да отнеме живота на първата си жертва в Китай. Снимката вдясно е направена след въвеждането на пълната карантина в града. 

Ухан - април 2017 / февруари 2020 - на мястото на празна залесена площ се е появила една от прословутите полеви болници, които китайските власти построиха за няколко дни, за да настанят хилядите пациенти с Covid-19 в блокирания град. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети