Снимка: © Planet Labs

Снимка: Венеция - октомври 2019 / март 2020 - Италианското правителство въведе пълна карантина на северния регион Ломбардия, в който попада и Венеция, на 8 март. Един ден по-късно карантината беше разширена върху цялата територия на страната. 


"Денят, в който Земята спря да се върти" - това определение дават прогностичните анализатори от JPMorgan Chase на удара, който икономиките по цял свят понесоха заради епидемията от Covid-19. 

Някои от най-големите културни, религиозни, исторически и развлекателни центрове по света бяха принудени да затворят врати за милионите си традиционни посетители. Индустриални гиганти намалиха драстично или спряха производството си заради карантинните мерки и затрудненията с доставките и поръчките. Гражданското въздухоплаване отчете рекорден спад, след като много държави затвориха границите си за чужденци, а авиокомпаниите разредиха полетите си. На мястото на препълнените паркинги по големите международни летища се отвориха празни пространства. На мястото на залесени паркове в Ухан се появиха полеви болници. 

Лицето на Земята се промени само за няколко месеца от началото на 2020 г., когато новият коронавирус излезе от границите на Китай и се превърна в пандемична криза. 

Компанията PlanetLabs показва как изглежда пълният застой на икономиката с помощта на сателитни снимки: 

Маями Бийч - ноември 2019 / март 2020 г. Епидемията от Covid-19 се прехвърли във Флорида малко след като като започна пролетната ваканция на студентите. Курортният град се принуди да затвори най-доходоносните си търговски обекти, наложи вечерен час за плажовете, а на 20 март бяха затворени всички хотели и места за нощувки. 

Един от най-натоварените пътни възли в Лос Анджелис - януари 2020 / март 2020 г. Снимките са направени между 10:30 ч. и 13:30 ч. във време, в активно време за трафика по магистралите. Сателитните снимки показват колко значителен е спадът на движението след въвеждането на правилата за прибиране на хората по домовете им. 

Мека, Саудитска Арабия - януари 2020 / март 2020 - едно от свещените места за мюсюлмани от цял свят е почти обезлюдено заради мерките за сигурност срещу разпространението на Covid-19.

"Дисни Уърлд" Флорида - януари 2020 / март 2020 - един от най-големите увеселителни паркове в света беше затворен за посетители на 16 март. Огромните паркинги в момента са изпразнени от автомобили. 

Паркинг за автомобили под наем на международното летище в Солт Лейк Сити - 5 март 2020 / 16 март 2020 - Рязкото намаление на полетите и отливът на пристигащи посетители водят до съвсем различна ситуация за компаниите, които предлагат коли под наем. Липсата на търсене ги принуждава да запълнят всички налични места на паркингите си в очакване на край на застоя. 

Ухан, мостът над река Яндзъ - 12 януари 2020 / 28 януари 2020 -  Снимката вляво е направена един ден преди Covid-19 да отнеме живота на първата си жертва в Китай. Снимката вдясно е направена след въвеждането на пълната карантина в града. 

Ухан - април 2017 / февруари 2020 - на мястото на празна залесена площ се е появила една от прословутите полеви болници, които китайските власти построиха за няколко дни, за да настанят хилядите пациенти с Covid-19 в блокирания град. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"