Преди изборите в Мадрид: Политици получават писма със заплахи, ножове и куршуми Снимка: © twitter.com/Pablo Iglesias

Политическата криза в Испания се задълбочава, след като няколко представители на властта получиха анонимни писма със смъртни заплахи само в рамките на седмица.

Последният случай е на министъра на промишлеността, търговията и туризма Рейес Марото. 47-годишната представителка на социалистическата работническа партия (PSOE) е намерила в пощенската си кутия окървавен нож, потвърдиха от ведомството в понеделник.

Само няколко дни преди това вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка (PSOE), лидерът на лявата формация Unidos Podemos Пабло Иглесиас и директорът на Гражданската гвардия Мария Гамес получиха пакети, съдържащи куршуми и заплашителни послания. Всичко това - в навечерието на предстоящите избори в столицата Мадрид на 4 май.

В понеделник вътрешното министерство заяви, че е започнало разследване на пакета, пратен на Марото. Ножът е бил скрит между два CD диска, така че да може успешно да премине през контрола на сигурността, съобщава El Pais, позовавайки се на източници от полицията. Охраната на политиците, които са получили заплахи, е засилена.

Марото написа в Twitter, че „заплахите и насилието никога няма да заглушат гласа на демокрацията“. „Свободата ще надделее. Огромни благодарности на всички за подкрепата. Тя ми дава сили да работя за едно по-добро бъдеще“.

Пабло Иглесиас, който доскоро беше част от управляващата коалиция и заемаше един от вицепремиерските постове, изрази солидарността си към Марото. „Достатъчно фашистки заплахи“, написа той.

„Рейес не е сама“, каза Анхел Габилондо от партията ѝ. „Ние сме с нея и също сме заплашени. Нашите ценности, нашите животи са изправени пред заплаха“.

На 19 април бившият съдия и настоящ вътрешен министър Гранде-Марласка получи писмо, в което пише: „Имаш 10 дни да подадеш оставка. Дните, изпълнени със смях, приключиха. Националната полиция, Гражданската гвардия – времето не е на ваша страна“. В плика са намерени два куршума с размер 7,62x51 мм.

Гамес е получила почти същия пакет, но ден по-рано. В писмото до нея се говори за „мощна експлозия“, без да се уточняват подробности. В плика е намерен един куршум.

Пабло Иглесиас е намерил писмо със „сериозна смъртна заплаха“ миналия четвъртък. Това не е първият път, в който политикът получава подобно послание в пощенската си кутия, пише El Pais.

„Дадох писмото на вътрешното министерство. То съдържа смъртни заплахи срещу мен и семейството ми“, разкри по-късно Иглесиас в Twitter. Той добави и снимка на посланието, което гласи: „Пабло Иглесиас Турион, ти позволи нашите родители да умрат. Твоята съпруга, родителите ти и ти сте осъдени на смърт. Времето ти изтича“.

Рейес Марото може да стане следващия вицепремиер на Мадрид, ако кандидатът на PSOE Анхел Габилондо поеме властта след изборите в столицата тази пролет. Изборната надпревара се оказва изключително оспорвана, защото в борбата са още консервативната партия, лявата Unidos Podemos, формацията Ciudadanos (център-дясно) и крайно дясната Vox.

Именно от Vox коментират най-често инцидентите в последната седмица, като дори обвиниха Иглесиас, че е излъгал за полученото писмо. Според Росио Монастерио от дясната формация – посланието било „измислица“. Заради тези думи лидерът на Unidos Podemos отказа да участва в предизборен дебат между всички кандидати в радио Cadena SER.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024