Докато българското Министерство на туризма се опитва да привлече туристи на Черно море с безплатни шезлонги, субсидирани чартъри и инфлуенсърски кампании, Великобритания страда от тотално различен проблем - не може да убеди хората да престанат да се събират на големи групи по плажовете в страната.

Хиляди души се възползваха от топлото време в края на юни, за да се освободят от тримесечната изолация и социална дистанция по време на епидемията.

Властите в Борнмът обявиха струпването на туристи по бреговата ивица за "сериозен инцидент". Служители на общината са се опитвали да призоват летовниците да избягват района на плажа, като полицията е мобилизирана да премахне базите на къмпингарите.

Въпреки това посетителите на южния курортен град отказват да спазват инструкциите и продължават почивките си. Администрацията описва поведението им като "безотговорно" и признава, че е безсилна пред подобни действия. В добавка към съображенията за безопасност - проблем представлява и масовото замърсяване на плажа в Борнмът с отпадъци, изоставени от туристите.

33 тона с боклуци са събрани само в четвъртък сутрин по цялата дължина на плажната ивица.

Засечени са и няколко случая на напрежение между плажуващите заради прекомерна употреба на алкохол. Пътищата в района са пълни с паркирали автомобили.

Последните три дни във Великобритания бяха най-топлите от началото на годината с пикови температури 32.6 и 33.3 по Целзий в сряда и четвъртък.

Ситуацията е притеснителна, тъй като страната все още не се е справила с епидемията от Covid-19, а липсата на дистанция и дисциплина по плажовете може да доведе до неволно повторно разпространение на заразата.

Репортери на Sky News съобщават, че някои от групите на плажа са включвали по 20-30 души. Местните жители в Борнмът се оплакват, че първата лятна ваканция може да доведе до втора вълна на епидемията, която ще засегне града.

Депутатът от Консервативната партия Конър Бърнс (представител на местен избирателен район) посочва, че никога не е виждал подобно струпване по плажовете и че масовите нарушения на здравните препоръки не бива да се оставят без последствия.

Собственик на ресторант в града описва ситуацията като "абсолютен хаос".

"Високо ценим туризма и клиентите си, но всички влизат при нас, без да се интересуват от мерките за социална дистанция", казва Рик Да Коста пред Sky.

Здравният министър Мат Ханкок заплаши да наложи пълна забрана за посещение на плажовете, ако струпването на хора не престане.

"Не бих искал да го правя, защото хората изстрадаха много по време на блокадата. Всеки има право да се наслади на слънцето. Но имаме тези правомощия - ако видим пик в броя на новите случаи, ще вземем мерки", казва той

Главният здравен инспектор на Великобритания проф. Крис Уити коментира "Епидемията с Covid-19 стихва благодарение на усилията на всички хора, но вирусът все още циркулира. Ако не спазваме препоръките за социално дистанциране, случаите ще се увеличат отново. Естествено е хората да искат да излязат на слънце, но ще трябва да го правим по начин, който е безопасен за всички".

Общият брой на жертвите на Covid-19 в страната стигна 43 230 души. Само за миналото денонощие са починали 149 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024