Преследвана от властите филипинска журналистка и неѝн руски колега спечелиха Нобелова награда за мир Снимка: © Getty Images

Нобеловата награда за мир през 2021 г. беше присъдена на журналистите Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия.

Нобеловият комитет, който награждава лауреатите, обяви, че призът е за двамата активисти „за усилията им да защитят свободата на словото, която е едно от условията на демокрацията и продължителния мир“.

58-годишната Мария Реса е филипинска журналистка с американско гражданство. Тя е основател и изпълнителен директор на медията Rappler в родната си страна. Прекарала е почти две десетилетия като разследващ журналист на CNN във Филипините и Индонезия, където работата ѝ е фокусирана върху тероризма.

Реса се превърна в мишена за властта в страната си заради критичното отразяване на режима на президента Родриго Дутерте и неговата администрация. Тя е лидер в глобалната битка срещу дезинформацията.

Откакто Дутерте пое властта през 2016, той започна война срещу наркотрафикантите. Rappler осветиха нередности на управляващите, които са окуражавали убийства на наркодилъри, преди те да се изправят пред справедлив процес.

През юни 2020 журналистката и колегата ѝ Рейналдо Сантос-младши бяха обвинени в клевета заради материал, в който се посочват връзки между бизнесмен и висш филипински съдия. Активистите в страната нарекоха делото „провал на справедливостта и демокрацията“.

Реса и Сантос излязоха на свобода под гаранция и обжалват на втора инстанция. Това е едва едно от поне 7 действащи дела срещу Мария Реса. Тя е обвинена за още една клевета, срещу нея има и две криминални дела за чуждестранна собственост в нейните дружества, както и едно с обвинение за укриване на данъци. Общо е заплашена с около 100 г. затвор.

Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди действията на властта срещу журналистката, същото важи за американския Сенат. Дутерте отрича обвиненията, че делата са политически мотивирани.

„Свободата на пресата е основата на всяко друго право, което филипинските граждани притежават. Ако не можем да го прилагаме, нямаме право на нищо. Ще позволим ли тази свобода да загине, или ще защитаваме правата си според Конституцията?“, попита Реса в емоционално обръщение пред съда миналата година.

59-годишният Дмитрий Муратов е главен редактор на в. „Новая Газета“. Медията е описана от Комитета по защита на журналистите като „единствения критичен към властта вестник с национално влияние“. „Новая Газета“ публикува критични материали за корупция по високите етажи на властта, полицейско насилие, незаконни арести, изборни измами и „фабрики за тролове“ в страната и извън нея.

Нобеловият комитет, присъдил наградата, изтъкна, че Муратов „десетилетия наред защитава свободата на словото в Русия въпреки все по-трудните предизвикателства“.

През 2007 Муратов спечели Международната награда за свобода на словото, тъй като успяваше дълги години да защитава това право въпреки безброй заплахи и атаки.

Това е петата Нобелова награда, която бе връчена тази седмица. Остава още една – за икономически науки, която ще бъде присъдена на 11 октомври.

Нобеловата награда за литература през 2021 г. бе присъдена на 73-годишния писател Абдулразак Гурна от Занзибар.

Британският учен Дейвид Макмилан и германският изследовател Бенямин Лист бяха отличени в категория химия заради разработката на асиметрична органокатализа.

"Еко инструмент" за изграждане на молекули донесе на двама учени Нобелова награда за химия

В понеделник американецът Дейвид Джулиъс и ливанецът Ардем Патапутян спечелиха Нобелова награда в категорията физиология или медицина, след като направиха откритие на рецептори за температура и допир.

Призът за физика е за учените Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи, които са отличеии за "революционния си принос за разбирането на сложни физически системи".

Наградите, кръстени на шведския химик и инженер Алфред Нобел, се раздават още от 1901 г. Лауреатите получават диплома, Нобелов медал и документ за парична награда, която миналата година беше 10 милиона шведски крони – или около 1,1 млн. щатски долара.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023
Важно днес

Нетаняху обяви "началото на края за Хамас", след като десетки нейни членове са се предали

"Хамас" отрича твърденията и отправи нови заплахи, че ще убие всички израелски заложници

09:45 - 11.12.2023