Преследвана от властите филипинска журналистка и неѝн руски колега спечелиха Нобелова награда за мир Снимка: © Getty Images

Нобеловата награда за мир през 2021 г. беше присъдена на журналистите Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия.

Нобеловият комитет, който награждава лауреатите, обяви, че призът е за двамата активисти „за усилията им да защитят свободата на словото, която е едно от условията на демокрацията и продължителния мир“.

58-годишната Мария Реса е филипинска журналистка с американско гражданство. Тя е основател и изпълнителен директор на медията Rappler в родната си страна. Прекарала е почти две десетилетия като разследващ журналист на CNN във Филипините и Индонезия, където работата ѝ е фокусирана върху тероризма.

Реса се превърна в мишена за властта в страната си заради критичното отразяване на режима на президента Родриго Дутерте и неговата администрация. Тя е лидер в глобалната битка срещу дезинформацията.

Откакто Дутерте пое властта през 2016, той започна война срещу наркотрафикантите. Rappler осветиха нередности на управляващите, които са окуражавали убийства на наркодилъри, преди те да се изправят пред справедлив процес.

През юни 2020 журналистката и колегата ѝ Рейналдо Сантос-младши бяха обвинени в клевета заради материал, в който се посочват връзки между бизнесмен и висш филипински съдия. Активистите в страната нарекоха делото „провал на справедливостта и демокрацията“.

Реса и Сантос излязоха на свобода под гаранция и обжалват на втора инстанция. Това е едва едно от поне 7 действащи дела срещу Мария Реса. Тя е обвинена за още една клевета, срещу нея има и две криминални дела за чуждестранна собственост в нейните дружества, както и едно с обвинение за укриване на данъци. Общо е заплашена с около 100 г. затвор.

Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди действията на властта срещу журналистката, същото важи за американския Сенат. Дутерте отрича обвиненията, че делата са политически мотивирани.

„Свободата на пресата е основата на всяко друго право, което филипинските граждани притежават. Ако не можем да го прилагаме, нямаме право на нищо. Ще позволим ли тази свобода да загине, или ще защитаваме правата си според Конституцията?“, попита Реса в емоционално обръщение пред съда миналата година.

59-годишният Дмитрий Муратов е главен редактор на в. „Новая Газета“. Медията е описана от Комитета по защита на журналистите като „единствения критичен към властта вестник с национално влияние“. „Новая Газета“ публикува критични материали за корупция по високите етажи на властта, полицейско насилие, незаконни арести, изборни измами и „фабрики за тролове“ в страната и извън нея.

Нобеловият комитет, присъдил наградата, изтъкна, че Муратов „десетилетия наред защитава свободата на словото в Русия въпреки все по-трудните предизвикателства“.

През 2007 Муратов спечели Международната награда за свобода на словото, тъй като успяваше дълги години да защитава това право въпреки безброй заплахи и атаки.

Това е петата Нобелова награда, която бе връчена тази седмица. Остава още една – за икономически науки, която ще бъде присъдена на 11 октомври.

Нобеловата награда за литература през 2021 г. бе присъдена на 73-годишния писател Абдулразак Гурна от Занзибар.

Британският учен Дейвид Макмилан и германският изследовател Бенямин Лист бяха отличени в категория химия заради разработката на асиметрична органокатализа.

"Еко инструмент" за изграждане на молекули донесе на двама учени Нобелова награда за химия

В понеделник американецът Дейвид Джулиъс и ливанецът Ардем Патапутян спечелиха Нобелова награда в категорията физиология или медицина, след като направиха откритие на рецептори за температура и допир.

Призът за физика е за учените Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи, които са отличеии за "революционния си принос за разбирането на сложни физически системи".

Наградите, кръстени на шведския химик и инженер Алфред Нобел, се раздават още от 1901 г. Лауреатите получават диплома, Нобелов медал и документ за парична награда, която миналата година беше 10 милиона шведски крони – или около 1,1 млн. щатски долара.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024