През 1962 Кеничи Хори се превръща в първия човек, преплавал сам Тихия океан. В събота ще стане и най-възрастният Снимка: © Getty Images

Да преплаваш сам най-големия океан на света е огромно постижение. 83-годишният японски приключенец Кеничи Хори го е правил няколко пъти, а в събота се очаква да се превърне в най-възрастния човек, който е покорявал това предизвикателство.

"Не оставяй мечтите си да останат само мечти. Имай цел и работи за постигането ѝ, така би те очаквал красив живот," казва той пред CNN по сателитен телефон, докато се насочва към последния етап от пътешествието си.

Яхтата на Хори тежи 990 килограма и е дълга само близо шест метра. Той потегля с "Русалка III" от Сан Франциско на 27 март - вече повече от два месеца е сам насред океана.

Някои периоди са трудни за преодоляване, но всеки ден се свързва със семейството си през сателитния телефон и това му помага: "Ако не се обадя поне веднъж на ден, ще се притесняват," казва Кеничи.

Хори не спира на нито едно пристанище по време на пътешествието си и се очаква да пристигне на нос Хиномисаки в Западна Япония на 4 юни. Постижението му ще бъде отбелязано със специална церемония в град Нишиномия.

"Най-известният японски яхтсмен"

Това не е първото "епично тихоокеанско приключение" на японеца.

През 1962 година той 23-годишният тогава Хори оставя работата си като продавач на резервни авточасти, за да се превърне в първия човек, който преплава Тихия океан, без да спира.

"Бях уверен, че ще се справя - просто исках да се изправя пред това предизвикателство", разказва Кеничи, макар да признава, че по време на бурите е изпитвал притеснения, защото е разполагал само с радио, а GPS системите тогава не са съществували.

Пътува през океана с шест-метровата си шперплатова "Русалка" в продължение на 94 дни, като оцелява с ориз и консервирани храни. Прави го без разрешение, без паспорт и без пари.

Хори си спомня как предлага радостно на посрещащите го американци от сакето и бирата, които е пренесъл със себе си. Макар да няма официални документи, тогавашният кмет на Сан Франциско Джордж Кристофър му издава виза.

Gadsden Times пише, че дарения почват да се сипят в негова посока, а интересът на медиите е толкова голям, че всяка има лимит на времето с него по 20 минути.

Еко-моряк

След това сензационно първо пътуване, безстрашният моряк прекосява Тихия океан на екологично чисти плавателни съдове - от един, захранван от слънчеви панели, до друг, направен от алуминиеви кутии и пластмасови бутилки.

През 1999 година отплава от Сан Франциско към Япония на лодка, направена от бирени кегове.

Хори казва, че иска да плава докато стане на 100 години, но признава, че никога не е очаквал, че ще го прави сам и без почивки през Тихия океан шест десетилетия след първото си пътешествие.

"Не мислех, че ще плавам на 83, но все още съм здрав и не исках да пропусна шанса," коментира той настоящото си приключение. "Предизвикателствата са толкова вълнуващи, искам да продължа да се опитвам."

Сега неговият временен дом е "Русалка III", а първия плавателен съд, с който преодолява океана през 1962 година, се пази в Националния морски музей в Калифорния. Под него стои кратък надпис: "Спомнете си за кратък момент, моля, постъпката на един млад японец, който обичаше тази яхта и Съединените американски щати."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023