Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се е обърнал към Русия и останалите членове на Организацията по договора за колективна сигурност (ОДКС) за съдействие заради кризата с протестите в страната. 

Членовете на ОДКС наред с Казахстан са Русия, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан, а организацията би трябвало да реагира, ако някоя от държавите членки поиска военна помощ. 

Досега говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявяваше, че Русия следи ситуацията, но правителството на Казахстан може да се справи и само. 

Токаев се е обърнал към ОДКС с призив за подкрепа, за да се "преодолее терористичната заплаха". 

"Това е подриване на държавната цялост и най-важното - нападение е срещу нашите граждани", казва той по адрес на протестиращите срещу цените на горивата в Казахстан.

Демонстрантите успяха да превземат няколко ключови обекти - включително летището в най-големия град в страната Алмати, старата президентска резиденция и др. Съборен беше и един от паметниците на несменяемия до 2019 г. държавен глава Нурсултан Назарбаев. В отговор на протестите той се оттегли от ръководството на Съвета за сигурност, който продължаваше да оглавява въпреки формалното предаване на властта след 30-годишно авторитарно управление. 

В Казахстан е обявено извънредно положение. 

Токаев твърди, че "терористичните групи" са подготвени в чужбина, без да назовава кой стои зад протестите: "Нападението над Казахстан може и трябва да се разглежда като акт на агресия". По-рано днес той е разговарял както с Владимир Путин, така и Алескандър Лукашенко. 

Казахстан е един от големите петролни производители и членува в групата ОПЕК+. Държавата е голям износител на уран за нуждите на атомните централи, като през 2021 г. е осигурила над 40% от световното производство на уран. 

Въпреки това населението на страната преживява криза заради поскъпването на основни стоки по време на пандемията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори