Снимка: © Getty

Приложенията за срещи набират все повече популярност през последните няколко години. Глобалната Covid пандемия също даде своя принос.

Регистрирате се, качвате няколко снимки, добавяте малко информация за себе си и предпочитанията си, и започвате да разлиствате като каталог. Ако ви хареса плъзгате надясно, ако не ви харесва - наляво. Ако и двамата се харесвате – match (съвпадение). До тук страхотно нали? Да, ама не.

Вярно е, че немалко хора в действителност успяват да намерят половинка в приложенията за запознанства. По-голямата част обаче остава разочарована. Не говорим за т.нар. catfishing - случаите, в които когато срещнеш някой на живо, не е този от снимките. Разработчиците са помислили и за това – има начин, по който можеш да верифицираш, че ти си човекът от снимките. Не, че мярката дава 100% гаранция, но би могла да послужи за ориентир.

След като започне чатът и ,,опознаването“, евентуално, следва да се разберете за среща. Някои хора остават само с чатенето и досадното чакане на отговор. Резултатът - неспособност за водене на истински разговор, погрешни очаквания и представи, базирани на историите от филмите или чутото от познати. А ако се стигне до среща на живо, обикновено разочарованието е налице. 

Така дългите и безцелни разговори в приложенията връщат изтощените необвързани към класиката – срещите на живо. 

На дейтинг пазара едно приложение успя да се отличи от останалите, с това че стимулира офлайн срещите. Thursday е дейтинг приложение, което е достъпно само един ден в седмицата. Познайте кой! Когато часовникът удари 00:00 в четвъртък потребителите имат възможността да чатят и да се свързват с други профили в рамките на 24 часа. Но когато четвъртък стане петък, приложението се заключва, всички "съвпадения" се изтриват и чатовете изчезват. Посланието е: няма време за губене – уговаряте среща, сега или никога.

Част от бизнес модела на това приложение е, че Thursday е и домакин на живи събития за необвързани в Ню Йорк и Лондон. За да присъствате, трябва да покажете документ за самоличност, сертификат за ваксинация и профил в дейтинг приложение.

Опашката пред ,,Hair of the Dog” в Ню Йорк, където е една от живите срещи, наброява 450 души.

Матю Макнийл Лав, 31-годишният съосновател и управляващ директор на Thursday, твърди, че приложението има за цел да помогне на хората да надскочат егото си, което се блазни от ,,съвпадението" и да ги подтикне към истинска връзка. ,,Получаването на харесвания в Hinge (популярен дейтинг app) е като събирането на харесвания в Instagram.”

,,Установихме, че когато ограничим приложението до един ден в седмицата, хората са принудени да вземат решение.“

Лав споделя, че след пускането на Thursday през юли 2021, приложението има 340 000 тегления . Всеки четвъртък става ясна и локацията, където ще се проведе живата среща, наречена ,,AfterParty". Първото издание се състои в лондонски бар през октомври 2021.

„Всичко, което направихме, беше да пуснем приложението“, каза Лав. „Нямаше реклама, нямаше брандинг, нямаше промоутъри в розови ризи, нямаше активности за разчупване на леда между непознатите. Просто събиране в нормален бар."

Други приложения за запознанства също се насочват към този модел. Bumble например, отвори кафене и вино бар в Ню Йорк тази зима. Името му е ,,Bumble Brew". „Не е предназначено само за изграждане на нови връзки, но и за всеки желаещ да се събира и да си взаимодейства. Събитията в реалния живот отдавна са фокус за нас.“, пише Джулия Смит-Колфийлд, ръководител на партньорствата в компанията.

Въпреки нарастващото отвращение към дигиталните запознанства, повечето участници изглежда, че ги ползват масово, при това всички възможни. Те описват Tinder като по-неангажиращото приложение за свързване (разбирайте за секс) и Hinge - като платформа за търсещите връзка. Някои от жените описват Bumble като място, в което си „говорят с красиви мъже“.

Стигаме до въпроса колко добре работят въпросните събития за необвързани? „Все още не съм впечатлена, но идеята е добра.“, казва 24-годишната Беки Каплоун в репортаж на The New York Times, която на питането кои приложения за запознанства е използвала, отговаря „всички“. Тя е на маса с приятелка, чакаща да я приближи някой, от когото се интересува. „Това е най-близкото до нормално запознаване в реалния живот“, обобщава Каплоун.

Селеста Ортега, 26-годишна индустриална дизайнера, която присъства на едно от събитията, споделя, че е ,,между разочарована и все тая“.

На въпроса дали ще присъства пак, госпожица Ортега не се колебае с отговаря. „О, Боже“, казва тя. "Вероятно всеки четвъртък до края на живота ми."


Популярните приложения за запознанства в България са Tinder, Bumble, Grindr, Badoo, OkCupid и т.н.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията