Приложението за запознанства, което работи само в четвъртък Снимка: © Getty

Приложенията за срещи набират все повече популярност през последните няколко години. Глобалната Covid пандемия също даде своя принос.

Регистрирате се, качвате няколко снимки, добавяте малко информация за себе си и предпочитанията си, и започвате да разлиствате като каталог. Ако ви хареса плъзгате надясно, ако не ви харесва - наляво. Ако и двамата се харесвате – match (съвпадение). До тук страхотно нали? Да, ама не.

Вярно е, че немалко хора в действителност успяват да намерят половинка в приложенията за запознанства. По-голямата част обаче остава разочарована. Не говорим за т.нар. catfishing - случаите, в които когато срещнеш някой на живо, не е този от снимките. Разработчиците са помислили и за това – има начин, по който можеш да верифицираш, че ти си човекът от снимките. Не, че мярката дава 100% гаранция, но би могла да послужи за ориентир.

След като започне чатът и ,,опознаването“, евентуално, следва да се разберете за среща. Някои хора остават само с чатенето и досадното чакане на отговор. Резултатът - неспособност за водене на истински разговор, погрешни очаквания и представи, базирани на историите от филмите или чутото от познати. А ако се стигне до среща на живо, обикновено разочарованието е налице.

Така дългите и безцелни разговори в приложенията връщат изтощените необвързани към класиката – срещите на живо.

На дейтинг пазара едно приложение успя да се отличи от останалите, с това че стимулира офлайн срещите. Thursday е дейтинг приложение, което е достъпно само един ден в седмицата. Познайте кой! Когато часовникът удари 00:00 в четвъртък потребителите имат възможността да чатят и да се свързват с други профили в рамките на 24 часа. Но когато четвъртък стане петък, приложението се заключва, всички "съвпадения" се изтриват и чатовете изчезват. Посланието е: няма време за губене – уговаряте среща, сега или никога.

Част от бизнес модела на това приложение е, че Thursday е и домакин на живи събития за необвързани в Ню Йорк и Лондон. За да присъствате, трябва да покажете документ за самоличност, сертификат за ваксинация и профил в дейтинг приложение.

Опашката пред ,,Hair of the Dog” в Ню Йорк, където е една от живите срещи, наброява 450 души.

Матю Макнийл Лав, 31-годишният съосновател и управляващ директор на Thursday, твърди, че приложението има за цел да помогне на хората да надскочат егото си, което се блазни от ,,съвпадението" и да ги подтикне към истинска връзка. ,,Получаването на харесвания в Hinge (популярен дейтинг app) е като събирането на харесвания в Instagram.”

,,Установихме, че когато ограничим приложението до един ден в седмицата, хората са принудени да вземат решение.“

Лав споделя, че след пускането на Thursday през юли 2021, приложението има 340 000 тегления . Всеки четвъртък става ясна и локацията, където ще се проведе живата среща, наречена ,,AfterParty". Първото издание се състои в лондонски бар през октомври 2021.

„Всичко, което направихме, беше да пуснем приложението“, каза Лав. „Нямаше реклама, нямаше брандинг, нямаше промоутъри в розови ризи, нямаше активности за разчупване на леда между непознатите. Просто събиране в нормален бар."

Други приложения за запознанства също се насочват към този модел. Bumble например, отвори кафене и вино бар в Ню Йорк тази зима. Името му е ,,Bumble Brew". „Не е предназначено само за изграждане на нови връзки, но и за всеки желаещ да се събира и да си взаимодейства. Събитията в реалния живот отдавна са фокус за нас.“, пише Джулия Смит-Колфийлд, ръководител на партньорствата в компанията.

Въпреки нарастващото отвращение към дигиталните запознанства, повечето участници изглежда, че ги ползват масово, при това всички възможни. Те описват Tinder като по-неангажиращото приложение за свързване (разбирайте за секс) и Hinge - като платформа за търсещите връзка. Някои от жените описват Bumble като място, в което си „говорят с красиви мъже“.

Стигаме до въпроса колко добре работят въпросните събития за необвързани? „Все още не съм впечатлена, но идеята е добра.“, казва 24-годишната Беки Каплоун в репортаж на The New York Times, която на питането кои приложения за запознанства е използвала, отговаря „всички“. Тя е на маса с приятелка, чакаща да я приближи някой, от когото се интересува. „Това е най-близкото до нормално запознаване в реалния живот“, обобщава Каплоун.

Селеста Ортега, 26-годишна индустриална дизайнера, която присъства на едно от събитията, споделя, че е ,,между разочарована и все тая“.

На въпроса дали ще присъства пак, госпожица Ортега не се колебае с отговаря. „О, Боже“, казва тя. "Вероятно всеки четвъртък до края на живота ми."


Популярните приложения за запознанства в България са Tinder, Bumble, Grindr, Badoo, OkCupid и т.н.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024