Главният прокурор Иван Гешев е писал съобщения на медийния съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова, докато участваше в заседанието на парламентарната правна комисия на 10 септември, само от добро възпитание, заключи прокуратурата.

Твърдението, че той е злоупотребил с власт, е "абсурдно, защото срещу Арнаудова няма преписки и дела". Няма и престъпление по служба и причинени щети. Хората, направили снимката и разпространили чата на главния прокурор, обаче са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му, твърдят от държавното обвинение.

Това са основните изводи от постановлението на наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов, който се е произнесъл по сигнала на БОЕЦ само за 13 дни, пише в. "Сега". От 25 октомври Фердинандов е заместник окръжен прокурор в Плевен.

Лидерът на гражданското движение "БОЕЦ" Георги Георгиев подаде сигнал до държавното обвинение за чата между Иван Гешев и Арнаудова, станал известен като "Pi Ar Sevi Boiko". Твърденията му бяха, че главният прокурор нарушава Кодекса за етично поведение на българските магистрати, а по същество действията и контактите му със Севдалина Арнаудова са тежък конфликт на интереси и представляват и състав на престъпление.

От главния прокурор са снети обяснения, става ясно от постановлението, но от Арнаудова такива изобщо не се търсени.

В постановлението от 27 септември, с което в "Сега" разполага, прокурор Фердинандов посочва, че заседанието на правната комисия на 10 септември е било публично и се предавало и онлайн. Гешев бил търсен на мобилния си телефон няколко пъти от различни длъжностни лица от прокуратурата, но той отговарял с кратко съобщение чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон, защото бил ангажиран с дебата. Гешев получил и текстови съобщения от Арнаудова. Той знаел, че „това лице се е занимавало с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април 2021 г.".

"По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава (б.а. - Pi Ar Sevi Boiko). С първото съобщение Арнаудова посочва името на изказващия се в онзи момент депутат от ГЕРБ - Александър Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не му било удобно да комуникира, Гешев отговорил лаконично с емотикон", пише в постановлението.

Гешев обяснява пред подчинения му Фердинандов, че познава Арнаудова само служебно и не знае дали срещу нея има висящи преписки. Твърди, че никога не е разговарял с длъжностно лице във връзка със сигнали, подавани срещу Арнаудова. Той казва и че служебният му телефон е публично известен и не може да налага контрол върху хората, които го търсят по него.

"Съдържащото се в сигнала твърдение за злоупотреба е нелогично и заради вменените по Конституция и закон правомощия на главния прокурор", заключва Фердинандов. Според него прокуратурата е единна, но не и централизирана, а прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния прокурор. Посочва още, че има законови гаранции за ненамеса върху вътрешното убеждение на прокурорите. Главният прокурор може да отменя актове на други прокурори, но само писмено и мотивирано - и то ако съответният акт не е минал през съдебен контрол.

Фердинандов допълва: "Отделно от това, лицата, които са заснели и публично оповестили комуникацията на Гешев и Арнаудова, са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин - конституционно гарантираната неприкосновеност на кореспонденцията и комуникацията".

Според наблюдаващия прокурор, когато умишлено се нарушава тайната на кореспонденцията, е осъществено престъпление. Специализираната прокуратурата обаче няма компетентност да проверява по този текст от Наказателния кодекс.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин