Прокуратурата: Иван Гешев е писал съобщения на "Pi ar Sevi Boiko" от учтивост

Главният прокурор Иван Гешев е писал съобщения на медийния съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова, докато участваше в заседанието на парламентарната правна комисия на 10 септември, само от добро възпитание, заключи прокуратурата.

Твърдението, че той е злоупотребил с власт, е "абсурдно, защото срещу Арнаудова няма преписки и дела". Няма и престъпление по служба и причинени щети. Хората, направили снимката и разпространили чата на главния прокурор, обаче са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му, твърдят от държавното обвинение.

Това са основните изводи от постановлението на наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов, който се е произнесъл по сигнала на БОЕЦ само за 13 дни, пише в. "Сега". От 25 октомври Фердинандов е заместник окръжен прокурор в Плевен.

Лидерът на гражданското движение "БОЕЦ" Георги Георгиев подаде сигнал до държавното обвинение за чата между Иван Гешев и Арнаудова, станал известен като "Pi Ar Sevi Boiko". Твърденията му бяха, че главният прокурор нарушава Кодекса за етично поведение на българските магистрати, а по същество действията и контактите му със Севдалина Арнаудова са тежък конфликт на интереси и представляват и състав на престъпление.

От главния прокурор са снети обяснения, става ясно от постановлението, но от Арнаудова такива изобщо не се търсени.

В постановлението от 27 септември, с което в "Сега" разполага, прокурор Фердинандов посочва, че заседанието на правната комисия на 10 септември е било публично и се предавало и онлайн. Гешев бил търсен на мобилния си телефон няколко пъти от различни длъжностни лица от прокуратурата, но той отговарял с кратко съобщение чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон, защото бил ангажиран с дебата. Гешев получил и текстови съобщения от Арнаудова. Той знаел, че „това лице се е занимавало с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април 2021 г.".

"По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава (б.а. - Pi Ar Sevi Boiko). С първото съобщение Арнаудова посочва името на изказващия се в онзи момент депутат от ГЕРБ - Александър Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не му било удобно да комуникира, Гешев отговорил лаконично с емотикон", пише в постановлението.

Гешев обяснява пред подчинения му Фердинандов, че познава Арнаудова само служебно и не знае дали срещу нея има висящи преписки. Твърди, че никога не е разговарял с длъжностно лице във връзка със сигнали, подавани срещу Арнаудова. Той казва и че служебният му телефон е публично известен и не може да налага контрол върху хората, които го търсят по него.

"Съдържащото се в сигнала твърдение за злоупотреба е нелогично и заради вменените по Конституция и закон правомощия на главния прокурор", заключва Фердинандов. Според него прокуратурата е единна, но не и централизирана, а прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния прокурор. Посочва още, че има законови гаранции за ненамеса върху вътрешното убеждение на прокурорите. Главният прокурор може да отменя актове на други прокурори, но само писмено и мотивирано - и то ако съответният акт не е минал през съдебен контрол.

Фердинандов допълва: "Отделно от това, лицата, които са заснели и публично оповестили комуникацията на Гешев и Арнаудова, са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин - конституционно гарантираната неприкосновеност на кореспонденцията и комуникацията".

Според наблюдаващия прокурор, когато умишлено се нарушава тайната на кореспонденцията, е осъществено престъпление. Специализираната прокуратурата обаче няма компетентност да проверява по този текст от Наказателния кодекс.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев, Вучич и Алиев откриха газовата връзка със Сърбия, която ще "промени енергийната карта на Европа"

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023