Главният прокурор Иван Гешев е писал съобщения на медийния съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова, докато участваше в заседанието на парламентарната правна комисия на 10 септември, само от добро възпитание, заключи прокуратурата.

Твърдението, че той е злоупотребил с власт, е "абсурдно, защото срещу Арнаудова няма преписки и дела". Няма и престъпление по служба и причинени щети. Хората, направили снимката и разпространили чата на главния прокурор, обаче са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му, твърдят от държавното обвинение.

Това са основните изводи от постановлението на наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов, който се е произнесъл по сигнала на БОЕЦ само за 13 дни, пише в. "Сега". От 25 октомври Фердинандов е заместник окръжен прокурор в Плевен.

Лидерът на гражданското движение "БОЕЦ" Георги Георгиев подаде сигнал до държавното обвинение за чата между Иван Гешев и Арнаудова, станал известен като "Pi Ar Sevi Boiko". Твърденията му бяха, че главният прокурор нарушава Кодекса за етично поведение на българските магистрати, а по същество действията и контактите му със Севдалина Арнаудова са тежък конфликт на интереси и представляват и състав на престъпление.

От главния прокурор са снети обяснения, става ясно от постановлението, но от Арнаудова такива изобщо не се търсени.

В постановлението от 27 септември, с което в "Сега" разполага, прокурор Фердинандов посочва, че заседанието на правната комисия на 10 септември е било публично и се предавало и онлайн. Гешев бил търсен на мобилния си телефон няколко пъти от различни длъжностни лица от прокуратурата, но той отговарял с кратко съобщение чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон, защото бил ангажиран с дебата. Гешев получил и текстови съобщения от Арнаудова. Той знаел, че „това лице се е занимавало с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април 2021 г.".

"По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава (б.а. - Pi Ar Sevi Boiko). С първото съобщение Арнаудова посочва името на изказващия се в онзи момент депутат от ГЕРБ - Александър Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не му било удобно да комуникира, Гешев отговорил лаконично с емотикон", пише в постановлението.

Гешев обяснява пред подчинения му Фердинандов, че познава Арнаудова само служебно и не знае дали срещу нея има висящи преписки. Твърди, че никога не е разговарял с длъжностно лице във връзка със сигнали, подавани срещу Арнаудова. Той казва и че служебният му телефон е публично известен и не може да налага контрол върху хората, които го търсят по него.

"Съдържащото се в сигнала твърдение за злоупотреба е нелогично и заради вменените по Конституция и закон правомощия на главния прокурор", заключва Фердинандов. Според него прокуратурата е единна, но не и централизирана, а прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния прокурор. Посочва още, че има законови гаранции за ненамеса върху вътрешното убеждение на прокурорите. Главният прокурор може да отменя актове на други прокурори, но само писмено и мотивирано - и то ако съответният акт не е минал през съдебен контрол.

Фердинандов допълва: "Отделно от това, лицата, които са заснели и публично оповестили комуникацията на Гешев и Арнаудова, са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин - конституционно гарантираната неприкосновеност на кореспонденцията и комуникацията".

Според наблюдаващия прокурор, когато умишлено се нарушава тайната на кореспонденцията, е осъществено престъпление. Специализираната прокуратурата обаче няма компетентност да проверява по този текст от Наказателния кодекс. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков