Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Емили "Тротинетката", "Чеченеца" и "Куката" заради скандалния клип с момче Снимка: © Facebook

Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за популярните в социалните мрежи личности, познати като Емили "Тротинетката" Йорданова, "Чеченеца" и Тошо "Куката". Причината е скандален видеоклип, качен в интернет, в който трите лица унижават момче със специални образователни потребности (СОП), като го връзват на каишка и се държат с него като с куче.

За казуса стана ясно първо от видеа и публикации във Facebook и TikTok, където тримата са известни. В четвъртък Районната прокуратура в Пловдив, където се развива случката, се самосезира и малко по-късно Емили, "Чеченецът" и "Куката" бяха задържани от полицията за 72 часа по обвинения за хулиганство.

Освен прокуратурата, за изясняване на инцидента се зае и Комисията за защита от дискриминация. Тя ще образува производство, в което да установи дали има нарушение по Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак "увреждане".

В социалните мрежи се появи и снимка, на която Емили и половинката ѝ Тихомир държат грамота за наградата "Човек на годината" на Българския хелзински комитет (БХК). От неправителствената организация обясниха в изявление, че транс жената не е била отличавана с наградата - Йорданова е била номинирана, но не и от тях, тъй като "номинациите се събират и възможност да номинира има всеки".

Номинацията ѝ е от 2021 г., когато Емили е позната най-вече като представител и активист за правата на транс общността в България - много преди да получи прякора "Тротинетката" и да изгради репутацията си на "момичето, което кара тротинетка със 120 км в час на магистралата".

"Ще станеш известен като тях"

Придобилото известност видео е заснето на 3 април в един от моловете в Пловдив. Колега на момчето го убеждава да се срещне с Емили, "Чеченеца" и "Куката", които са му познати. Младежът първоначално отказва да се снима, но в крайна сметка те успяват да го убедят или принудят с обещанията, че клипът ще придобие популярност и той ще стане известен като тях.

Те го връзват на каишка и го третират като истинско куче, като хвърлят предмети, които той да им донесе обратно, и му давали команди. По информация на прокуратурата действията се развиват близо 10-15 минути, като в нито един момент не е постъпил сигнал от граждани за случващото се.

"Възползайки се от добродушието на пострадалия, заснемат този клип, след което, без да му го покажат и без да го уведомят, го качват в YouTube”, обясни районният прокурор на Пловдив на пресконференция в четвъртък.

Адвокатът на семейството на момчето каза пред Nova, че състоянието на младежа е "потиснато" и то "реално няма психическата възможност да откаже" на натиска, който му е бил указан от трите лица.

"Тези хора са били напълно наясно какво правят, че при силен натиск младежът ще се съгласи и не е в състояние да откаже", обяснява адвокатът Димитър Киров, като допълва, че ще настояват за най-тежкото възможно наказание.

Емили твърди, че е била поканена от Тошко "Куката", за да направят клипа и да създадат "фуфор и скандалност в мрежите", но не е знаела, че момчето е със специално потребности. Тя също така споделя, че е участвала в заснемането по принуда на "Куката".

Според прокуратурата тримата са използвали наивността и специфичното състояние на младежа. Адвокатът на двама от обвиняемите обаче казва, че момчето само е пожелало да се снима във видеото.

Тримата задържани са привикани под отговорност за хулигантство - наказание, за което могат да получат до 5 години затвор. "Чеченецът" и Тошко "Куката" вече са осъждани - първият за извършен грабеж през 2017 г., а последният само в рамките на две години е бил осъден 7 пъти, включително за грабеж, нанасяне на лека телесна повреда и закана за убийство.

Единствено Емили Йорданова е неосъждана. Въпреки че тя е транс жена, според българските закони нейният пол е мъжки, тъй като така в вписан в личната ѝ карта. Пред БНТ районният прокурор в Пловдив Петър Петров също се обърна към нея в мъжки род. Тя вероятно ще бъде задържана и в женски арест. До момента властите не са коментирали подробностите около това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024