Корупция за 3 млн. евро в ремонта на жълтите павета се разследва от екипа на Кьовеши

Печално известният ремонт пред Народното събрание вече се разследва за корупция от страна на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

В петък са извършени претърсвания и изземвания на пет локации в София във връзка с производството, което е наречено с името "Пътят с жълтите павета" (Yellow Brick Road).

В разследването участват и служители на ГДБОП, които търсят документи и електронни доказателства, свързани с изпълнението на ремонта.

Обект на проверка са данни за злоупотреба с финансирането, предоставено на Столична община за ремонт на историческия център на града. Част от парите идват от фонда за регионално развитие на ЕС, което обяснява и намесата на Лаура Ковеши.

Разследването засяга и съмнения за корупция в размер на най-малко 3 милиона евро.

Проверката на ремонта за жълтите павета е започнала още през есента на 2022 г. по медийни публикации - в същия период прясно подредената настилка започна да се "движи", а на площад "Народно събрание" се отвориха сериозни фуги.

Европрокуратурата е прегледала договорите между Столична община и две търговски дружества, избрани с обществена поръчка.

През 2018 г. ремонтът на зоната около "Св. Александър Невски" и Народното събрание беше възложен на "ПСТ груп", но две години по-късно договорът бе прекратен по взаимно съгласие, след като няколко плащания вече са преведени. Причината, както пише в съобщението на Европейската прокуратура, е несъответствие между условията на договора и инвестиционния прокет.

Отбелязано е още, че при строителните дейности е имало риск за увреждане на Военния клуб на "Цар Освободител" - обект от историческа ценност за София.

Въпреки това около 3 млн. лв. са платени на изпълнителя без надлежните глоби, се казва в информацията. За това време ПСТ успя да изпълни само градините "Кристал" и "Климент Охридски", както и част от ул. Московска.

Според разследването на ЕППО - "фалшифицирани документи с невярна информация са предоставени от изпълнителите, като са сертифицирали, че ремонтните дейности са извършени в съответствие с изискванията", което е довело до плащането на суми без основание.

След прекратяването на този договор, общината направи нова поръчка с изпълнител "Трейс Груп Холд", при същите условия.

"Новият изпълнител е поискал предварително плащане от около 750 000 евро, или 1,5 млн. лв., за да възстанови вековните жълти павета в градския център, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума все още не е платена, докато се прави проверка на ситуацията", се казва в съобщението.

Тук Европейската прокуратура цитира експертизата на МРРБ, според която паветата са наредени некачествено, а част от тях са повредени.

Лошото качество на ремонтните дейности и липсата на проверки от страна на общината биха могли евентуално да доведат до натрупването на допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на Европейската прокуратура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024