Прокуратурата не видя нищо лошо в пътните ремонти, които надвишат с пъти договорената цена Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е отказала да образува разследване по сигнал на Асен Василев и Виолета Комитова от 2021 г. за смущаващи нарушения по обществени поръчки за пътна поддръжка.

Двамата тогавашни служебни министри установиха няколко договора на АПИ, по които са договаряни конкретни суми за ремонти, но те са надвишавани в пъти за срока на поръчката.

Един от тези скандали засягаше поддръжката на пътищата в Югозападния регион, където за доставка и монтаж на мантинели е сключен договор с "Пътна безопасност - Югозапад" за 6,7 млн. лв. без ДДС, по който обаче са докладвани изпълнени дейности за над 59 милиона лева.

По Закона за обществените поръчки е разрешено да се правят извънредни разходи за не повече от 50% от началната стойност. Ако тази сума се надвиши, то Агенцията за обществени поръчки е длъжна да извърши контрол.

Според прокуратурата обаче това не е причина за наказателно производство. В. "Сега" и Bird.bg, които разполагат с постановленията за отказ на СГП, описват как обвинителят е анулирал проверката на база на твърдение, че надплащането е станало след решения на колективни органи като Министерски съвет (по време на кабинета на Борисов).

Прокуратурата потвърждава, че по 9 договора на АПИ има незаконно надвишаване на допустимия предел на разходите за общо 277,5 млн. лв., но твърди, че парите за тях били осигурени от резерва на бюджета. "Сега" посочва, че това твърдение всъщност не е вярно - почти цялата сума е осигурена от правителството за сметка на съкращаване на други планирани разходи, а не парите за непредвидени и неотложни разходи.

Деян Захариев признава, че може да има извършено административно нарушение и разпорежда преписката да се прехвърли на АДФИ. Апелативната и касационната прокуратура са потвърдили отказа за образуване на наказателно производство по сигнала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024