Съдът пусна Биляна Петрова от затвора заради натрошени кости Снимка: © Фейсбук

Съдът освободи предсрочно от затвора в Сливен бившата зам.-кметица на столичния район "Младост" Биляна Петрова заради силно влошеното ѝ здравословно състояние. С решението обаче не е съгласен прокуротът по делото, съобщава правният сайт "Лекс".

Миналата сряда Петрова, която излежава присъда заедно с бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, подава искане за предсрочно условно освобождаване. Ръководството на затвора и съдията по делото дават положително становище и решението е в нейна полза. Оказва се обаче, че прокурорът по делото е против и обжалва акта на магистратите.

В профила на Петрова във фейсбук се разказва за влошеното ѝ здраве, което е мотивът за поисканото освобождаване.

"Биляна е с натрошени кости в областта на таза и гръбначния стълб, получени в затвора. На въпроса как става това, институциите мълчат. Как влизаш в затвора със здрави кости, участваш в спортни инициативи и в следващ момент започваш да се трошиш - или, както е описал състоянието ѝ един от докторите специалисти, прегледали Биляна в София - „натрошена е, все едно е претърпяла ПТП“, пише в публикацията.

От нея става ясно, че състоянието на Петрова е толкова влошено, че по оценка на доктори "едно леко бутване или спъване ще я инвалидизира на 100 %".

Предсрочното освобождаване е постановено от съдия Георги Йорданов от съда в Сливен. Според представителя на прокуратурата обаче Петрова още не се е "поправила", затова той е против решението и го протестира.

В края на 2022 г. Петрова и Иванчева, заедно с Петко Дюлгеров, получиха ефективни присъди за получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин.

Иванчева беше осъдена на 6 години затвор за това, че като кмет на „Младост“ през 2018 г. чрез изнудване е поискала от Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ. Бившата ѝ заместничка Биляна Петрова е осъдена на 5 години затвор, а предшественикът на Иванчева като кмет на „Младост“ – Петко Дюлгеров – на 4 години затвор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024