Прокурор-звезда от Републиканците ще разследва Джо Байдън за "Garage Gate" Снимка: © Getty Images

Докато в България членовете на Народното събрание се притесняват да обсъжда евентуални промени в статута на главния прокурор в негово отсъствие, в САЩ беше назначен специален прокурор, който да провери дали действащия президент е нарушил закона по случая с изнесените неправомерно поверителни правителствени документи.

Вече е известно, че Байдън е съхранявал над 20 секретни документа от времето си като вицепрезидент на три различни места. Някои от тях са били силно поверителни.

Главният прокурор Мерик Гарланд назначи в четвъртък 49-годишния прокурор Робърт К. Хър.

Той умишлено избра републиканец, който е бил в Министерството на правосъдието при Доналд Тръмп и по-късно е изпратен в Мериленд като федерален прокурор.

"Назначаването на Хър демонстрира, че Министерството на правосъдието е независимо и се ръководи само от фактите и закона", каза Гарланд. В Мериленд Хър си създаде име на ловец на корупция. Бившата кметица на Балтимор, например, която се е обогатила на поста, е осъдена на три години затвор по инициатива на американския прокурор Хър.

Като специален разследващ, известният като неподкупен прокурор ще разследва дали в "Garage Gate" има елемент на престъпление.

Името "Garage Gate" беше дадено от американските журналисти, защото повечето от документите излязоха на бял свят в гаража на Байдън в дома му в Делауеър, където се намира тъмнозеленият Corvette, с който президентът толкова се гордее.

Първата партида документи беше намерена в бивш офис на Байдън във Вашингтон преди два дни. Президентът заяви, че бил изненадан. След като бе открита първата партида класифицирани книжа, адвокатите на Байдън заявиха, че Националният архив на САЩ е уведомен за случая, а документите са му били предадени.

Съгласно американските закони всички досиета от Белия дом, включително класифицираните, трябва да бъдат предадени на Националния архив на САЩ след края на мандата на администрацията. Във вторник Байдън заяви, че е бил "изненадан" да научи за откритието им.

Въпросът, който се разглежда от Министерството на правосъдието на САЩ, доведе до нови атаки от страна на републиканците. Те се опитват да направят сравнение между случилото се и разследването за неправилно боравене с класифицирани документи срещу Доналд Тръмп.

Байдън vs Тръмп

През август миналата година агенти на ФБР претърсиха имението на Тръмп във Флорида и иззеха повече над 10 хил. файла, които Тръмп не е предал на Националния архив. Над 300 от откритите документи бяха обозначени с "класифицирано", а някои от тях бяха с гриф "строго секретно".

"КЪДЕ е ФБР? КЪДЕ е драматичният обиск? В тази държава имаме две системи на правосъдие: една за тях и една за нас", написа републиканецът от Тексас Рони Джаксън в Twitter.

Разкритията около секретните документи на Байдън привлякоха вниманието и на самия Тръмп, който повтори същата реторика и написа в социалната си мрежа: "Кога ФБР ще извърши обиск в многобройните домове на Джо Байдън, може би дори в Белия дом?"

Случаите обаче не са еднозначни.

След като Тръмп напусна президентския пост, Националният архив установи, че важни документи не са били предадени обратно на институцията, което предизвика многобройни призиви файловете да бъдат върнати. Особена реакция или действия от страна на Тръмп нямаше. В крайна сметка въпросът беше отнесен до Министерството на правосъдието, което извърши одобрено от съда претърсване в дома на бизнесмена.

От своя страна, екипът на Байдън доброволно е върнал намерените документи на архива и си сътрудничи с властите от ноември насам. Белият дом обаче не коментира защо за случилото се се разбира едва сега. Не е ясно и дали ще започне някакво разследване по този повод срещу настоящия президент

Каква информация се съдържа в документите на Байдън?

След като напуска пост си на вицепрезидент през 2017 г., Байдън поддържа офис в Центъра за дипломация и глобална ангажираност "Пен Байдън" във Вашингтон. Именно там са открити чувстивтелните документи за националната сигурност. Центърът е свързан с Пенсилванския университет и продължава да функционира независимо от администрацията на президента.

Според източници на CNN сред документите включиват бележки на американското разузнаване и информационни материали, които обхващат теми за Украйна, Иран и Великобритания в периода между 2013 и 2016 г. Те са били намерени в три или четири кутии.

По-голямата част от файловете в офиса обаче съдържали лични документи на семейство Байдън, включително материали за организацията на погребението на сина им Бо Байдън и съболезнователни писма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024