Протестите успяха или прах в очите? Нравствената полиция в Иран е закрита

Нравствената полиция на Иран, която отговаряше за проследяването на строгия ислямски дрескод, е разпусната - това обяви главният прокурор на страната, цитиран от BBC.

Изказването на Мохамед Джафар Монтазери е направено по време на религиозна конференция в неделя, като все още не е потвърдено от други агенции.

"Нравствената полиция нямаше нищо общо със съдебната власт и бе закрита от същото място, от което я назначиха," каза той, визирайки вътрешното министерство.

От Ислямската революция през 1979 година насам Иран е преминавал през множество форми на "нравствената полиция", но последната, позната още като Гашт-е Ершад (патрули за напътстване), бе основният орган за прилагане на ислямския кодекс за поведение в държавата.

Патрулите започнаха през 2005/6 година, като целта им е да следят за дрескода, който изисква жените да носят дълги дрехи и забранява късите панталони, скъсаните дънки и друго облекло, смятано за неприлично.

На 16 септември 22-годишната Махса Амини почина три дни, след като бе задържана за нарушаване на стриктните правила за покриване на главата, с които иранките трябва да се съобразяват.

Случаят предизвика протести, които продължават с месеци и до днес - те бяха подсилени от недоволството, породено от бедността, безработицата, неравностите, несправедливостите и корупцията в страната.

В събота Монтазери каза пред парламента, че законът, който задължава жените да носят хиджаби, ще бъде преразгледан. Въпреки прекратяването на работата на бруталната полиция обаче, шансът тези дългогодишни норми да отпаднат не е голям.

Макар премахването на този отдел в службите на реда да е отстъпка от страна на управляващите, няма гаранции, че тя ще бъде достатъчна, за да спрат протестите, при които част от жените изгарят демонстративно покривалата на главите си. Критиците на режима казват, че нравствената полиция е само един от многото начини за контрол над жените и определят закриването ѝ като заблуждаваща маневра.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023