Протестите успяха или прах в очите? Нравствената полиция в Иран е закрита

Нравствената полиция на Иран, която отговаряше за проследяването на строгия ислямски дрескод, е разпусната - това обяви главният прокурор на страната, цитиран от BBC.

Изказването на Мохамед Джафар Монтазери е направено по време на религиозна конференция в неделя, като все още не е потвърдено от други агенции.

"Нравствената полиция нямаше нищо общо със съдебната власт и бе закрита от същото място, от което я назначиха," каза той, визирайки вътрешното министерство.

От Ислямската революция през 1979 година насам Иран е преминавал през множество форми на "нравствената полиция", но последната, позната още като Гашт-е Ершад (патрули за напътстване), бе основният орган за прилагане на ислямския кодекс за поведение в държавата.

Патрулите започнаха през 2005/6 година, като целта им е да следят за дрескода, който изисква жените да носят дълги дрехи и забранява късите панталони, скъсаните дънки и друго облекло, смятано за неприлично.

На 16 септември 22-годишната Махса Амини почина три дни, след като бе задържана за нарушаване на стриктните правила за покриване на главата, с които иранките трябва да се съобразяват.

Случаят предизвика протести, които продължават с месеци и до днес - те бяха подсилени от недоволството, породено от бедността, безработицата, неравностите, несправедливостите и корупцията в страната.

В събота Монтазери каза пред парламента, че законът, който задължава жените да носят хиджаби, ще бъде преразгледан. Въпреки прекратяването на работата на бруталната полиция обаче, шансът тези дългогодишни норми да отпаднат не е голям.

Макар премахването на този отдел в службите на реда да е отстъпка от страна на управляващите, няма гаранции, че тя ще бъде достатъчна, за да спрат протестите, при които част от жените изгарят демонстративно покривалата на главите си. Критиците на режима казват, че нравствената полиция е само един от многото начини за контрол над жените и определят закриването ѝ като заблуждаваща маневра.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024