Икер Касияс беше най-известният гей футболист в света. Докато не се оказа, че всъщност не е. Снимка: © Getty Images

В продължение на няколко часа в неделя Икер Касияс беше най-известният гей футболист в света. Докато не се оказа, че всъщност не е.

"Надявам се да ме уважавате: Аз съм гей". Това пише бившият вратар на "Реал Мадрид" в профила си в Туитър. Думите му предизвикват вълна от реакции, името му влиза в заглавията на вестниците. Съобщението му е посрещнато с вълна от подкрепа, като няколко известни личности дори го поздравят за смелостта. Туитът обаче предизвика и редица гневни хомофобски коментари.

Малко след това бившият играч от ФК "Барселона" Карлес Пуйол налива още масло в огъня.

"Време е да разкажем нашата история, Икер", пише той в отговор на Касияс.

"Надявам се да ме уважавате: Аз съм гей". Това пише бившият вратар на "Реал Мадрид" в профила си в Туитър. Думите му предизвикват вълна от реакции, името му влиза в заглавията на вестниците.

С този отговор обаче много потребители започват да се съмняват дали думите на Касияс всъщност са били откровени. Представител на Испанската социалистическа партия, отговарящ за въпроси за приобщаването, бързо призова футболиста да изтрие туита си и да се извини, "ако това е шега".

"Първият футболист, разкрил се като гей, се самоуби заради тормоз и подигравки. Мислех, че сте модел за подражание и пример", пише той.

Няколко часа по-късно Касияс изтрива публикацията и казва на последователите си, че акаунтът му е бил хакнат, но "всичко е наред".

"Акаунтът ми беше хакнат. За щастие, вече всичко е наред. Поднасям извинения на всичките си последователи и, разбира се, най-вече на ЛГБТ общността", написа Касияс.

Карлес Пуйол следва примера му.

"Направих грешка. Извинявам се за тази тромава шега, която беше без лоши намерения и е напълно неуместна. Разбирам, че това може да е чувствителен въпрос. Изразявам цялото ми уважение и подкрепа за ЛГБТИК+ общността", обясни той в нов пост в Туитър.

Независимо от намеренията на двамата футболисти и носители на Световната купа, реакцията в социалните мрежи беше силна и тежка. Случилото се накара много потребители на Twitter да повярват, че цялата размяна на реплики е била шега.

Футболният съдия Райън Аткин обвини двамата мъже, че "подхранват хомофобията" във футбола и заяви, че те трябва "да сведат главите си от срам". Мрежовата група Sports Media LGBT+ също разкритикува както "лекомислието на публикацията, така и слабия обратен ход".

Притеснението на тези, които работят за превръщането на футбола в по-приобщаващо място, е, че нито Касияс, нито Пуйол изглежда са мислили за тези неща, когато са написали постовете си. Изглежда, че нито един от двамата не "разбира" какво е да си гей мъж в спорта.

Икер Касияс дълги години беше женен за журналистката Сара Карбонеро. Той е и баща на две деца. Касияс, който се пенсионира през 2020 г., се присъедини към "Реал Мадрид" на 9-годишна възраст. Той има 725 участия за клуба по време на 16-годишната си кариера на "Бернабеу", като печели три титли от Шампионската лига и пет корони от Ла Лига. Освен че е носител на Световната купа през 2010 г., той помага на Испания да спечели две последователни европейски първенства през 2008 и 2012 г., а между 2000 и 2016 г. печели 167 мача.

Ако написаното от него беше истина, Касияс щеше да е един от най-големите играчи, разкрили своята сексуална ориентация, в спорт, в който броят на моделите за подражание все още е много малък.

Само няколко високопоставени играчи са се разкривали като хомосексуални в спорта. Едно от тях е австралийският футболист Джош Кавало, който реагира остро срещу Пуйол и Касияс.

"Да виждам как моите модели за подражание и легенди на играта се подиграват с разкриването на сексуалната ми ориентация и с моята общност е повече от неуважително", казва Кавало.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024