Новото парче на PUSSY RIOT, вдъхновено от писмо на русначе (видео)

Вдъхновява ги едно писмо на руски петокласник, принуден да напише "окуражаващи" думи на войниците на фронта, които Владимир Путин изпрати като окупатори в Украйна.

12-годишният Тимофей от Екатеринбург обаче изписва в своя лист хартия посланието: "Войнико, не убивай хора!"

Фразата на момчето е достатъчна за момичетата от руската пънк-рок група Pussy Riot да напишат новата си песен - протест срещу окупацията на Украйна, владичеството на Путин в родината им и тормоза над деца. И да пуснат видеоклип към нея.

Парчето се казва "Лебедово езеро" (Swan Lake) - с мотиви от едноименния балет на Пьотър Чайковски, който, както казват изпълнителките, е бил пускан по телевизията по времето на Съветския съюз, "когато е било необходимо да се скрие истината".

Принудени да правят същото, което е бил накаран и Тимофей, са милиони деца в днешна Русия. Преподават им уроци по "патриотизъм", които наричат "разговори за важните неща". Карат ги да се подреждат така, че да изпишат буквата Z - символ за подкрепа на войната, която Кремъл нарича "специална военна операция". А който я нарече с истинското ѝ име, е заплашен от затвор.

Има обаче деца, които протестират. И си "плащат" за това. За думите си, че иска военните "да се върнат у дома, да не убиват хора на чужда земя и да не причиняват вреда", петокласникът Тимофей получава порицание и наказание от учителя си. Съучениците му се подиграват за "недостатъчен патриотизъм".

Така Мария Алехина, Олга Борисова, Диана Буркот и Люся Щайн от Pussy Riot, които от години противостоят на Путин и мракобесния му режим, решават да излязат ново с послание. Те настояват за връщане у дома на децата, които Русия отвлича от Украйна.

За отнемането на украински деца от окупираните от Русия територии има доказателства, а Путин е разследван от Международния съд в Хага и има издадена заповед за арест за тези военни престъпления, заедно с висшестояща своя служителка. Никой от двамата не може да стъпи на територията на държава, която признава юрисдикцията на Хага - а това е целият цивилизован свят - без да бъде задържан.

Режисьор на новия клип на Pussy Riot e Анна Аристархова. Във видеото са използвани творби на руската художничка Алиса Горшена. Аристархова казва, че "това е една приказка - размисъл по темата за войната и нейните отпечатъци в съзнанието на децата. Основната идея на клипа е да погледне през детските очи на света, в който живеем. Образите на духовете помагат на момчето - герой във видеото, да намери отговорите в себе си".

И кадрите към парчето говорят.

Момичетата от Pussy Riot придружават песента с изявление. В него те припомнят, че в руските училища организират "патриотични" събития, които трябва да научат децата на "саможертва в полза на Родината". Децата държат дори изпити по пренаписана история, а за да ги преминат и да получат сертификат, "ги облъчват с пропаганда - за величието на Русия, която се бори с фашистите в Украйна".

Изпълнителките казват, че децата протестират срещу това и освен вдъхновяващото писмо на Тимофей, припомнят и случая на шестокласничката Маша Москалева отпреди месеци. Тя рисувала антивоенна картинка срещу нахлуването на Русия в Украйна. Резултатът е, че нейният самотен баща е вкаран в затвора за две години за "дискредитиране на руската армия", а Маша е изпратена в дом за сираци.

"След нахлуването руската армия вече е убила над 500 деца. Путин е убиец и военнопрестъпник.

Руската държавна пропаганда трови сърцата и мозъците на хората с омраза. Пропагандистите на Путин са не по-малко военнопрестъпници от войниците, които убиват и изнасилват цивилното население на Украйна, или от генералите, които дават тези заповеди", пишат от Pussy Riot.

Те разказват и за отвлечените украински деца, които руските власти държат като заложници, затварят в "санаториуми" и ги учат да обичат Русия. Ако откажат или говорят украински - получават в най-добрия случай бой. Осиновяват ги руски "родители", въпреки че тези деца имат своите родители в нападнатата от Москва Украйна.

"Децата са най-уязвими в тази война", казват от групата и се обръщат към руското правителство:

"Спрете да тормозите децата с фашистка пропаганда; незабавно върнете всички отвлечени украински деца".

Към света посланието им е да бъдат наложени още и още санкции срещу руските пропагандисти и т.нар. артисти, които възхваляват фашизма и си играят с отвлечени украински деца. "Няма да ви простим и ще стъпчем останките. Останкинската кула ще гори красиво!", завършва призивът.

Последната част от посланието срещу пропагандата на Кремъл и войната е метафора, която препраща към един от най-големите пожари в Русия в историята. Става дума за телевизионната кула "Останкино" в Москва. Тя се издига на 540 м, представлява най-високата структура в Европа и една от основните забележителности на руската столица. На 27 август 2000 г. лумва пожар и унищожава цели етажи, включително известния ѝ ресторант на име "Седмото небе". Той е възстановен цели 16 години по-късно. А докато огънят гори, всички тогава смятат, че кулата ще се срути.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024