Путин активира Виктор Янукович с полет до Минск и послание до Зеленски Снимка: © Getty Images

Виктор Янукович е човекът, от когото Украйна има най-малка нужда, особено в разгара на руската инвазия. Кремъл обаче реши да го активира във войната и провокира още по-голямо възмущение сред украинските граждани.

Бившият президент и съюзник на Путин беше свален от власт с украинската революция от 2013-2014 г., след което избяга в Русия. Отстраняването му беше последвано от руската окупация в Крим и разгарянето на сепаратисткия конфликт в Донбас.

През 2019 г. Янукович беше осъден задочно в Киев на 13 години затвор за държавна измяна.

Осем години по-късно той реши да се върне обратно в политическия живот на Украйна - и то в най-неподходящия момент.

В понеделник местните медии съобщиха, че самолетът му се е приземил в беларуската столица Минск след полет от московското летище "Внуково". Новината дойде след серия от предупреждения на украинското разузнаване за това, че Кремъл ще опита да смени управлението на Володимир Зеленски в Киев с марионетно правителство, а Виктор Янукович изглежда е останал единственият възможен лоялен кадър на Москва.

Във вторник Янукович излезе от "нелегалност" и изпрати послание до Зеленски чрез руската държавна агенция ТАСС.

"Мога ли да направя нещо сега, за да помогна на украинския народ? За съжаление мое оръжие остава само молитвата и искрената вяра в Бога", пише в писмото на Янукович.

Той се обръща към Володимир Зеленски с призив да "спре кръвопролитията на всяка цена и да постигне мирно споразумение".

"Вие може би мечтаете да станете истински герой, но героизмът не е показен, той не е в това да се воюва до последния украински гражданин", се казва в обръщението на изгонения бивш президент.

Виктор Янукович беше поставен на първо място в списъка на "елитната корупция" на Transparency International през 2016 г.

Когато през 2014 г. той напусна Украйна, протестиращите успяха да влязат в имението му край Киев, като показаха публично в какъв лукс е живял тогавашният държавен глава. В него беше открит зоопарк с редки животни, ботаническа градина, олимпийски басейн, спа комплекс, огромен автопарк от колекционерски автомобили и мотори, множество скъпи произведения на изкуството. Имението в Межигорие беше обявено за "музей на корупцията" в Украйна.

Сега Янукович твърди, че "няма ден и нощ в последните 8 години", в които да не е мислил за това дали не е допуснал грешка, когато е избягал от Украйна.

Изгонването му от страната се случи след няколко месеца на протести заради отказа му да подпише споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС. Неговият режим опита да смаже т.нар. Евромайдан със сила, а през януари и февруари 2014 г. бяха убити над 100 души при сблъсъците на милицията с протестиращите. Янукович беше обявил, че няма да подписва решенията на украинския парламент, което доведе и до решението на Радата да го отстрани от власт и да насрочи нови президентски избори през 2014.

Сега Янукович обявява, че "няма такава власт, която да струва по-скъпо от кръвта на нашите деца" и твърди, че освобождаването на президентския пост било неговата "жертва", която обаче не е спряла "площадната власт".

"Не е за вярване. Янукович е докаран в Минск от руснаците. Планират да обезглавят правителството на Зеленски и да го заменят с кремълската марионетка. Т. нар. преговори са капан", пишат украинци в Twitter.

"Янукович се обърнал към Зеленски с призив да спре кръвопролитията на всяка цена. А интересно защо не се е обърнал към Путин", пише друг коментатор.

"Ако Русия вади от нафталина такъв биологичен отпадък като Янукович, значи при тях всичко е страшно зле", казва един от украинските потребители в мрежата.

"Янукович, след като избяга от страната, единственото, което можеш да правиш, е да мълчиш и никога повече да не си отваряш устата. Цялата държава те мрази, защото си зъл страхливец и марионетка. Последвай руския кораб (препратка към култовата реплика на отбранителите на Змийския остров към окупационните руски войски) и не създавай нерви на хората", пише в друг коментар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024