"Владимир Путин смяташе, че може да разцепи Запада и че НАТО няма да реагира. Путин сгреши, готови сме", каза каза президентът на САЩ Джо Байдън в обръщението си за Състоянието на нацията пред двете камари на Конгреса на САЩ.

Във Вашингтон присъства и украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова, тя беше почетен гост на първата дама Джил Байдън. Белият дом обяви преди речта, че съпругът на вицепрезидента Камала Харис, вторият джентълмен Дъг Емхоф и президентската сестра Валери Байдън Оуенс също ще проследят речта с първата дама.

Байдън защити санкциите срещу Русия: „Когато диктаторите не си плащат за агресията, те причиняват още хаос и продължават. Затова НАТО беше създадено след Втората световна война – за да гарантира мир и сигурност в Европа."

Байдън обяви и нови санкции: въздушното пространство на САЩ ще бъде затворено за руски самолети, каза той. Това допълнително ще изолира Русия и ще увеличи още икономическите разходи за Москва. Така САЩ ще последват ЕС и Канада, които вече забраниха на руски самолети да прелитат, излитат и кацат на тяхна територия.

В Twitter Джо Байдън написа:

Президентът Путин смяташе, че може да влезе в Украйна и че светът ще поддаде. Вместо това обаче, той се сблъска със стена от сила, за която не подозирал. Той се се среща с украинците.

В допълнение към основната тема, която в момента вълнува света - войната в Украйна, Джо Байдън разгледа и вътрешнополитически въпроси. Той определи борбата с високата инфлация като свой основен приоритет. Правителството ще се съсредоточи върху засилването на иновациите, целевите инвестиции и повишаването на местното производство. Това е план, който „намалява разходите, а не заплатите“, каза президентът.

Става дума за подобряване на инфраструктурата и транспортната логистика и осигуряване на повече иновации. „И вместо да разчитаме на чужди вериги за доставки, нека го направим в Америка“, каза Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024