"Владимир Путин смяташе, че може да разцепи Запада и че НАТО няма да реагира. Путин сгреши, готови сме", каза каза президентът на САЩ Джо Байдън в обръщението си за Състоянието на нацията пред двете камари на Конгреса на САЩ.

Във Вашингтон присъства и украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова, тя беше почетен гост на първата дама Джил Байдън. Белият дом обяви преди речта, че съпругът на вицепрезидента Камала Харис, вторият джентълмен Дъг Емхоф и президентската сестра Валери Байдън Оуенс също ще проследят речта с първата дама.

Байдън защити санкциите срещу Русия: „Когато диктаторите не си плащат за агресията, те причиняват още хаос и продължават. Затова НАТО беше създадено след Втората световна война – за да гарантира мир и сигурност в Европа."

Байдън обяви и нови санкции: въздушното пространство на САЩ ще бъде затворено за руски самолети, каза той. Това допълнително ще изолира Русия и ще увеличи още икономическите разходи за Москва. Така САЩ ще последват ЕС и Канада, които вече забраниха на руски самолети да прелитат, излитат и кацат на тяхна територия.

В Twitter Джо Байдън написа:

Президентът Путин смяташе, че може да влезе в Украйна и че светът ще поддаде. Вместо това обаче, той се сблъска със стена от сила, за която не подозирал. Той се се среща с украинците.

В допълнение към основната тема, която в момента вълнува света - войната в Украйна, Джо Байдън разгледа и вътрешнополитически въпроси. Той определи борбата с високата инфлация като свой основен приоритет. Правителството ще се съсредоточи върху засилването на иновациите, целевите инвестиции и повишаването на местното производство. Това е план, който „намалява разходите, а не заплатите“, каза президентът.

Става дума за подобряване на инфраструктурата и транспортната логистика и осигуряване на повече иновации. „И вместо да разчитаме на чужди вериги за доставки, нека го направим в Америка“, каза Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024