Най-големият производител на алкохолни напитки Moet Hennessy, част от френския концерн за луксозни стоки LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), изпрати писмо до своите руски партньори с решение да спре да доставя шампанско за Русия за неопределено време.

Moet Hennessy представлява най-известните марки шампанско в света - Moet & Chandon, Dom Perignon, Veuve Сlicquot и други. Причина е, че в Руската федерация влизат в сила промени в Закона за регулиране на алкохолните напитки, които изискват от "Washes Hennessy Distribution Rus" да промени категорията и етикетирането на продуктите на световните марки от шампанско на пенливо вино.

Надпис шампанско ще могат да носят само пенливи напитки тип "руско шампанско", произведено в страната.

Ноторен факт е, че французите яростно защитават термина „шампанско“ и той може да бъде употребен само за напитки, произведени само във френския регион със същото име.

Социалните медии бяха залети с шеги, иронизиращи руското законодателство:

„Сега трябва да се забрани на шотландците и американците да използват думата„ уиски “, шегува се ресторантьорът Сергей Миронов.

Популярният певец Вася Обломов предлага руските законодатели да приемат подобни нормативни промени и за използването на името "Мерцедес".

„Мислех, че това е шега“, пише и критикът на Путин Михаил Ходорковски. "Сгреших."

Промените в законодателството на практика налагат на вносителите да се сертифицират повторно, променяйки категорията и етикета на продуктите.

Според "Ведомости" в Русия се внасят около 50 милиона литра вносни пенливи и шампански вина годишно, от които 13% са шампанско от Франция.

"Ако няма Moet, няма да има държавен преврат и руските елити няма да се самоубият", цитира France 24 eкспертът по пазара на алкохолни напитки Вадим Дробиз.

През 2021 г. производството на шампанско и пенливо вино в Русия е спаднало с една трета. Според Националния съюз за защита правата на потребителите през януари - май са произведени 3,1 милиона декалитра (декалитър, равен на 10 литра), с 33 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. През май спадът вече е 53,8%: руските предприятия са произвели 0,59 милиона декалитра.

Експертите свързват толкова резкият спад с новите изисквания на руското законодателство, според които от средата на 2020 г. виното и пенливите вина могат да се произвеждат само от местни винарски материали. Според Вадим Дробиз, директор на Центъра за изследване на Федералните и регионалните алкохолни пазари в Русия, такива все още липсват.

В тази ситуация винарните, които нямат собствени лозя, са принудени да ограничат производството или да го преместят в други региони.

Не всички обаче са губещи - заводът за вина "Цимлянские", който беше на ръба на закриването от няколко години поради фалит, активно съживява производството. Според правителството на Ростовска област днес предприятието разполага с най-големите лозя в региона, които заемат 564 хектара в областите Цимлянски и Мартиновски. Средната възраст на лозите е 12 - 18 години.

По отношение на пенливите вина, район Кубан е лидер в производството им, заемайки 51,6% от пазара.

Групата компании "Абрау-Дюрсо" е един от най-големите кубански производители на пенливи вина (в Берьозка можете да намерите шампанско "Абрау-Дюрсо" за 10 лева) и днес почти напълно задоволява нуждите от суровини за сметка на собствените си лозя, закупувайки минимален процент от други руски винарни, каза нейният президент Павел Титов пред RG.

„Но през следващите години, когато новите ни лозя започнат да дават плодове, планираме да преминем към пълна самодостатъчност. Между другото, ние нямаме проблеми с разсад. Решихме да преминем към производството на всички продуктови линии от домашно грозде. За да постигнем тази цел, трябва значително да увеличим площта на собствените ни плодоносни лозя, което би направило възможно задоволяването на търсенето на местни суровини. Въпросът беше успешно решен благодарение на придобиването на винарна Юбилейная. В резултат на сделката площта на земята, подходяща за отглеждане на грозде "Абрау-Дюрсо" възлиза на 6,8 хиляди хектара, от които плододаващи лозя - 3,4 хиляди.

В същото време "Абрау-Дюрсо" продължава да развива и разширява площта на собствените си лозя в Краснодарския край. Само през 2020 г. са засадени 387 хектара разсад.

На полуостров Крим производителите на пенливо и неподвижно вино също не очакват спад в производството: тук се отглежда достатъчно грозде. Севастополската агрофирма "Золотая балка" е един от големите производител на пенливи вина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%