Путин се готви да ползва химическо оръжие, предупреди Байдън. Мариупол е почти изравнен със земята Снимка: © Getty Images

Руската армия атакува множество градове в Украйна в понеделник. За въздушни удари съобщиха от столицата Киев, от втория по големина град Харков на Изток, от пристанищните градове Мариупол и Одеса и от Николаев на Юг.

Според кмета на Киев Виталий Кличко, мирните жертви там, убити при въздушни нападения от началото на войната преди почти месец, стават вече 65.

В град Мариупол, който е обсаден от руски войски от седмици, повече от 80 процента от инфраструктурата е повредена или разрушена. Според ООН хуманитарната ситуация там е „изключително сериозна“ с „критична и потенциално животозастрашаваща липса на храна, вода и лекарства“.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел нарече това, което се случва в Мариупол, "сериозно военно престъпление".

По данни, цитирани от вицепремиера Ирина Верещук, общо 8057 граждани са били евакуирани в безопасност през седем коридора за евакуация в понеделник. Сред тях са само 3007 души от Мариупол.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски обвини Русия, че умишлено унищожава веригите за производство на храни в Украйна. Целта е хората да бъдат докарани до глад, каза полякът в понеделник вечерта в Брюксел. „Това е част от руската имперска политика — очевидно метод за завоевание. Гладът съзнателно се използва като оръжие", твърди той. Украйна е един от най-големите производители на зърно в света.

Министерството на отбраната на САЩ смята, че руските войски в Украйна умишлено се насочват към цивилни цели. „Продължаваме да наблюдаваме безразборни атаки срещу цивилни, които смятаме, че в много случаи са умишлени“, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Президентът на САЩ Джо Байдън повтори твърденията си, че Владимир Путин обмисля използването на химически оръжия в Украйна: Русия разпространява изфабрикуваното обвинение, че Украйна има биологични и химически оръжия, каза Байдън. Това е ясен знак, че самият Путин обмисля използването на подобни оръжия.

Друга заплаха, според Байдън, са руските кибератаки. Американският президент призова компаниите в САЩ да засилят кибер защитите си.

Украинските служби твърдят, че са предотвратили нов опит за атентат срещу Володимир Зеленски.

Според агенция Униан група руски диверсанти, водени от агент на тайните служби, са били арестувани в град Ужгород, който се намира в граничния триъгълник между Украйна, Словакия и Унгария. В допълнение към атаката срещу Зеленски в Киев, поръчката към тези хора е включвала и извършването на поредица от саботажни действия в правителствения район и в други части на Украйна. Информацията не може да бъде проверена независимо, пише "Шпигел".

Украинският президент иска всички споразумения, постигнати в преговорите с Русия, да бъдат потвърдени от общонационален референдум. Зеленски обяви това в понеделник вечерта по телевизията. В същото време той отхвърли ултиматумите от страна на Русия. „Украйна не може да отговаря на ултиматуми от Руската федерация“, каза той. „Всички трябва да бъдем унищожени. Тогава техният ултиматум ще бъде автоматично изпълнен .”

Зеленски повтори, че настоява за лична среща с руския си колега Владимир Путин. Наскоро Кремъл отхвърли подобно предложение.

В ново видеобръщение Зеленски призова сънародниците си да се противопоставят на руските войски и да устоят на атаките. „За да спасим нашите хора. Борете се! Борете се и помагайте!“ В обръщението си към „великите хора на великата Украйна“ Зеленски определи руските военни като „роби на пропаганда, която промива мозъците им“. Президентът отправи и заплаха срещу всички руски военни, които нападат цивилните в Украйна: "И вас ви чака черна лента", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024