Путин се скара на любим свой министър заради проблемите в руската военната промишленост Снимка: © Screenshot

Проблемите в руската икономика станаха причина за гнева на руския президент Владимир Путин и доведоха до публичното унижение на негов любим министър.

По време на видеоразговор с официални лица тази седмица руският лидер беше видимо изнервен и в рамките на дискусиите се скара на вицепремиера и министър на промишлеността Денис Мантуров, който отговаря за надзора на руската оръжейна и отбранителна промишленост, както и за доставките на оборудване за руските войски.

Путин се ядоса, че производителите "все още не са получили поръчки" за военни и граждански превозни средства и самолети.

"Дълго, твърде дълго. Моля ви да ускорите тази работа. Предприятията нямат договори за 2023 г.", подчерта той.

Военното оборудване е от решаващо значение за руските военни усилия в Украйна, където Москва претърпява тежки загуби от месеци насам. Същевременно страната продължава да се бори и с икономически затруднения в резултат на санкциите, които редица държави наложиха срещу Русия в отговор на започнатата от Путин война в Украйна.

От своя страна, Мантуров му отговори, че работи бързо за изпълнението на поръчките и обеща, че ще предостави 175 млрд. рубли на държавната авиокомпания "Аерофлот" за лизинг на граждански и военни самолети за 2023 г.

Отговорът му обаче никак не задоволи руския президент.

"Какъв си ти, наистина, какво се шляеш? Кога ще бъдат готови договорите? Директорите на предприятията ми казват - няма договори, а вие казвате, че всичко било готово", заяви Путин.

"Тези 700 самолета, включително хеликоптерите, трябва да бъдат разработени заедно с Министерството на отбраната, за да е ясно: колко ще поръча военното ведомство и колко ще бъдат поръчките за цивилни кораби. Някои предприятия все още нямат нито една поръчка", продължи държавният глава.

Президентът продължи с нападките към министъра, като му каза, че не трябва да се опитва да прави "всичко възможно", а да изпълни наредбата в рамките на един месец и не по-късно от това.

Мантуров е познат с това, че е един от любимите министри на Путин и често придружава президента на различни пътувания. Той беше повишен на министерския пост през май, като работи в Министерството на промишлеността и търговията още от 2008 г.

Острите реплики по негов адрес бяха излъчени по държавната телевизия, най-вероятно като част от продължаващата информационна кампания на Кремъл за издигане на имиджа на Путин като ангажиран във военните действия лидер, посочва американският Институт за изследване на войната.

"Путин вероятно си търси изкупителни жертви за проблемите на руската отбранителна индустриална база с недостига на оборудване и технологии", се казва в доклада.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин "няма сериозни оплаквания от работата на Мантуров".

"Това е нормален работен процес", добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023