Путин се видя като наследник на Петър Велики и сравни войната в Украйна с раждането на империята

350 години след рождението на Петър Велики - Владимир Путин реши да се сравнява с човека, който слага началото на Руската империя през 18 век. При това - като сравни военната инвазия в Украйна с историческите завоевания на императора.

"Петър I води Северната война в продължение на 21 години. Изглежда, че той воюва с Швеция и откъсва нещо от нея. Нищо не е откъсвал! Той е връщал. Цялото Приладожие, където е основан днешният Петербург. Връща и укрепва - ето това прави той. Ами, съдейки по всички, на нашата отговорност също се падна да връщаме и да укрепваме. И ако изхождаме от това, че тези базови ценности представляват основата на нашето съществуване - безусловно ще успеем в постигането на задачите, които стоят пред нас", казва Владимир Путин по време на разговор с млади руски предприемачи.

Преките аналогии на Путин между събитията от преди триста години и войната в Украйна не спират дотук - както заради изолацията на Русия от Европа, така и заради опитите му да оправдае военната агресия в съседната страна с предполагаемите права на претенции заради интересите към местното население в Донбас.

"Когато Петър I създава столицата Санкт Петербург, нито една от страните в Европа не признават тази територия за руска. Всички признават, че тя е част от Швеция, а там от векове наред фино-угрите живеят заедно със славяни. И тази територия се намира под контрола на руската държава", обяснява Путин.

Юбилеят от рождението на Петър Велики очевидно се ползва в Русия като част от държавната пропаганда, легитимираща териториалната инвазия в Украйна - и не само.

Съветникът на Путин - Владимир Мединский - разказва по време на форум, посветен на образа на Петър I, че "площта на Русия не се е смалила завинаги в сравнение с размерите на Руската империя и СССР".

Той представя и цяла поредица от книги "Събирателите на руската земя", която е посветена на "владетелите на Русия, при които страната се увеличава и става все по-голяма".

Кремъл вече започна да инсталира собствени администрации, които да управляват окупираните области в Украйна и да подготвят провеждането на референдуми по модела на анексирането на Крим, за да може териториите да станат част от Русия.

Официално руските власти твърдят, че решението ще се вземе от местните жители. Но евентуалните референдуми биха се случили в условията на военна окупация, след повече от три месеца бомбардировки.

Бившият политически затворник Михаил Ходорковски коментира сравнението на Путин с Петър I с ирония:

"Милиони безправни бедняци живеят без достъп до канализация, газопроводи и качествена медицина.

Приближените до Царя се къпят в разкош. Да, приличат си.

Но онзи Цар е бил малко по-скромен - отваряше Русия към света и канеше учени да дойдат в страната", пише той в Twitter.

"Путин можеше да произнесе речта си за "възвръщането на територии" при откриването на изложба за който и да е руски владетел, който е живял преди Втората световна война", коментира кореспондентът на BBC Андрей Захаров.

"До Втората световна война насилственото превземане на съседни територии се смята за допустим метод за решаване на външнополитически конфликти. Претенции - война - мир. И така новата територия преминава към победителя. Всички сме учили в училище датите на безкрайните руско-турски войни и трябваше да се учим да ги различаваме според резултатите на териториалните им придобивки", казва още той.

"Путин явно чете много историческа литература и си представя, че щом така са правили Петър I, Александър I, Наполеон или Бисмарк, значи и той може да прави така. И всъщност няма особено значение пред чий портрет той обявява правото си да държи като политик от епохата на модерността - епоха, която свършва с Втората световна война", казва още той.

Петър Велики е известен с автократичното си управление и военизирането на Русия, но и с опитите си да модернизира страната по западен европейски модел - от обвързването на местните благодорници с френски или германски владетели по семейна линия, въвеждането на задължително образование за децата на "елита", налагането на западната култура върху руските традиции, привличането на западни архитекти, инженери и др., които да помогнат за преодоляванеот на голямото изоставане на Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024