Намаляване на цените на електроенергията в страните от ЕС чрез освобождаване на въглеродни квоти на стойност 20 млрд. евро от т.нар. Резерв за стабилност на пазара - това предложежие на Европейската комисия дебатираха евродепутатите от комисията по околна среда в Европейския парламент.

Целта на мярката е с поевтиняването на въглеродните квоти да спадне и цената на тока, произвеждан от "замърсяващи" изкопаеми горива. Логиката е това на свой ред да освободи значителни средства за финансиране на алтернативни източници на природен газ, за инвестиции в алтернативни горива и предоставяне на компенсации за бизнеса и домакинствата, ударени от високите цени на енергията.

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) подкрепи новото предложение на Европейската комисия, както постъпиха и други представители на политическото му европейско семейство. Кънев дори предложи количеството въглеродни квоти, които ще бъдат извадени от пазара, да е още по-голямо - и съответно цените на електроенергията да спаднат по-чувствително и да се освободи по-голям ресурс за инвестиции и компенсации.

Българският евродепутат припомни каква е целта на европейската схема за търговия с въглеродни емисии, стартирала през 2005 г.заради анонсираните политики за борба с климатичните промени на европейско ниво. По думите му идеята на системата за търговия с въглеродни квоти е "да завиши изкуственото цените на енергията, добивана от изкопаеми горива, когато тя е прекалено ниска, за да стимулира промишлеността и домакинствата да изберат възобновяемата енергия."

„Имаме ли притеснително ниски цени на енергията в Европа? Мисля, че не. И се надявам, че всички ние в ЕП не сме толкова откъснати от проблемите и притесненията на европейците и разбираме, че цените на енергията в Европа са шокиращо, непосилно високи.“, мотивира се Кънев.

Според него настоящата ситуация на енергийните пазари в Европа са "най-големият стимул за промишлеността и домакинствата да изберат възобновяемата енергия". Непоносимо високите цени на енергията в момента обаче не оставят възможност на желаещите да инвестират в нови технологии. "А точно това е целта на приходите от въглеродни квоти – да намалят, за съжаление само с малко, цените на енергията, но и да предоставят средства за така нужната ни енергийна трансформация", заяви евродепутатът в изказването си.

Кънев получи подкрепа от европейския депутат от германския Християндемократически съюз и ЕНП Петер Лизе. Според него именно аргументът на българския представител, че освобождаването на въгледорни квоти не само ще понижи цените, но така ще остави свободен ресурс за инвестиции в алтернативни източници на енергия, е ключовият ефект от предложението на Европейската комисия.

Петер Лизе е докладчикът на Европейския парламент за промените в схемата за търговия с въглеродни емисии - една от най-спорните към момента части от т.нар. Зелена сделка, чиято цел е ЕС да стане въглеродно неутрален през 2050 г. Войната, която Русия започна в Украйна, дисбалансите в цените на природния газ и оттам на електроенергията, предизвикани предимно от действията на Москва, поставиха нови предизвикателства пред Съюза и климатичните дългосрочни политики.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"

Жените от родната област на Сергей Шойгу излязоха на протест срещу войната

Властите в Тува дават по $90 на семействата с малки деца, чиито бащи отиват на фронта