Радан Кънев: Освобождаването на въглеродни квоти за над 20 млрд. евро ще стимулира инвестиции в алтернативна енергия

Намаляване на цените на електроенергията в страните от ЕС чрез освобождаване на въглеродни квоти на стойност 20 млрд. евро от т.нар. Резерв за стабилност на пазара - това предложежие на Европейската комисия дебатираха евродепутатите от комисията по околна среда в Европейския парламент.

Целта на мярката е с поевтиняването на въглеродните квоти да спадне и цената на тока, произвеждан от "замърсяващи" изкопаеми горива. Логиката е това на свой ред да освободи значителни средства за финансиране на алтернативни източници на природен газ, за инвестиции в алтернативни горива и предоставяне на компенсации за бизнеса и домакинствата, ударени от високите цени на енергията.

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) подкрепи новото предложение на Европейската комисия, както постъпиха и други представители на политическото му европейско семейство. Кънев дори предложи количеството въглеродни квоти, които ще бъдат извадени от пазара, да е още по-голямо - и съответно цените на електроенергията да спаднат по-чувствително и да се освободи по-голям ресурс за инвестиции и компенсации.

Българският евродепутат припомни каква е целта на европейската схема за търговия с въглеродни емисии, стартирала през 2005 г.заради анонсираните политики за борба с климатичните промени на европейско ниво. По думите му идеята на системата за търговия с въглеродни квоти е "да завиши изкуственото цените на енергията, добивана от изкопаеми горива, когато тя е прекалено ниска, за да стимулира промишлеността и домакинствата да изберат възобновяемата енергия."

„Имаме ли притеснително ниски цени на енергията в Европа? Мисля, че не. И се надявам, че всички ние в ЕП не сме толкова откъснати от проблемите и притесненията на европейците и разбираме, че цените на енергията в Европа са шокиращо, непосилно високи.“, мотивира се Кънев.

Според него настоящата ситуация на енергийните пазари в Европа са "най-големият стимул за промишлеността и домакинствата да изберат възобновяемата енергия". Непоносимо високите цени на енергията в момента обаче не оставят възможност на желаещите да инвестират в нови технологии. "А точно това е целта на приходите от въглеродни квоти – да намалят, за съжаление само с малко, цените на енергията, но и да предоставят средства за така нужната ни енергийна трансформация", заяви евродепутатът в изказването си.

Кънев получи подкрепа от европейския депутат от германския Християндемократически съюз и ЕНП Петер Лизе. Според него именно аргументът на българския представител, че освобождаването на въгледорни квоти не само ще понижи цените, но така ще остави свободен ресурс за инвестиции в алтернативни източници на енергия, е ключовият ефект от предложението на Европейската комисия.

Петер Лизе е докладчикът на Европейския парламент за промените в схемата за търговия с въглеродни емисии - една от най-спорните към момента части от т.нар. Зелена сделка, чиято цел е ЕС да стане въглеродно неутрален през 2050 г. Войната, която Русия започна в Украйна, дисбалансите в цените на природния газ и оттам на електроенергията, предизвикани предимно от действията на Москва, поставиха нови предизвикателства пред Съюза и климатичните дългосрочни политики.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023