Радан Кънев: Освобождаването на въглеродни квоти за над 20 млрд. евро ще стимулира инвестиции в алтернативна енергия

Намаляване на цените на електроенергията в страните от ЕС чрез освобождаване на въглеродни квоти на стойност 20 млрд. евро от т.нар. Резерв за стабилност на пазара - това предложежие на Европейската комисия дебатираха евродепутатите от комисията по околна среда в Европейския парламент.

Целта на мярката е с поевтиняването на въглеродните квоти да спадне и цената на тока, произвеждан от "замърсяващи" изкопаеми горива. Логиката е това на свой ред да освободи значителни средства за финансиране на алтернативни източници на природен газ, за инвестиции в алтернативни горива и предоставяне на компенсации за бизнеса и домакинствата, ударени от високите цени на енергията.

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) подкрепи новото предложение на Европейската комисия, както постъпиха и други представители на политическото му европейско семейство. Кънев дори предложи количеството въглеродни квоти, които ще бъдат извадени от пазара, да е още по-голямо - и съответно цените на електроенергията да спаднат по-чувствително и да се освободи по-голям ресурс за инвестиции и компенсации.

Българският евродепутат припомни каква е целта на европейската схема за търговия с въглеродни емисии, стартирала през 2005 г.заради анонсираните политики за борба с климатичните промени на европейско ниво. По думите му идеята на системата за търговия с въглеродни квоти е "да завиши изкуственото цените на енергията, добивана от изкопаеми горива, когато тя е прекалено ниска, за да стимулира промишлеността и домакинствата да изберат възобновяемата енергия."

„Имаме ли притеснително ниски цени на енергията в Европа? Мисля, че не. И се надявам, че всички ние в ЕП не сме толкова откъснати от проблемите и притесненията на европейците и разбираме, че цените на енергията в Европа са шокиращо, непосилно високи.“, мотивира се Кънев.

Според него настоящата ситуация на енергийните пазари в Европа са "най-големият стимул за промишлеността и домакинствата да изберат възобновяемата енергия". Непоносимо високите цени на енергията в момента обаче не оставят възможност на желаещите да инвестират в нови технологии. "А точно това е целта на приходите от въглеродни квоти – да намалят, за съжаление само с малко, цените на енергията, но и да предоставят средства за така нужната ни енергийна трансформация", заяви евродепутатът в изказването си.

Кънев получи подкрепа от европейския депутат от германския Християндемократически съюз и ЕНП Петер Лизе. Според него именно аргументът на българския представител, че освобождаването на въгледорни квоти не само ще понижи цените, но така ще остави свободен ресурс за инвестиции в алтернативни източници на енергия, е ключовият ефект от предложението на Европейската комисия.

Петер Лизе е докладчикът на Европейския парламент за промените в схемата за търговия с въглеродни емисии - една от най-спорните към момента части от т.нар. Зелена сделка, чиято цел е ЕС да стане въглеродно неутрален през 2050 г. Войната, която Русия започна в Украйна, дисбалансите в цените на природния газ и оттам на електроенергията, предизвикани предимно от действията на Москва, поставиха нови предизвикателства пред Съюза и климатичните дългосрочни политики.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024