Ръкопис на We Are The Champions, короната, Пикасо. Светът на Фреди Меркюри на търг

Личният свят на легендарния Фреди Меркюри тръгва на изложба - в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Хонгконг. А около 1500 предмета, принадлежали на покойния британски музикант, ще бъдат предложени на търг в Sotheby's.

Сред скъпоценностите са невиждани досега ръкописи на текста на едно от най-емблематичните парчета на Queen - We Are The Champions. Има и много други чернови на песни, а в колекцията могат да се намерят още очилата му във формата на звезди, малкият гребен за неизменните му мустаци на Tiffany & Co, една от любимите му китари, с която се смята, че е написана и записана безсмъртната мелодия на Crazy Little Thing Called Love.

Скъпоценностите от личния свят на легендата от Queen ще видят бял свят и ще потърсят новите си притежатели заради близката му приятелка приживе Мери Остин. Тя е жената, която наследява имението на музиканта след смъртта му през 1991 г.

„Вече много години имах радостта и привилегията да живея, заобиколена от всички прекрасни неща, които Фреди търсеше и толкова обичаше. Но годините минаха и дойде моментът да взема трудното решение да затворя тази много специална глава в живота ми", каза Остин.

Фреди Меркюри и Мари Остин

„Фреди беше невероятен и интелигентен колекционер, който ни показа, че във всичко има красота, забавление и разговор. Надявам се, че това ще бъде възможност да споделим всички многобройни аспекти на Фреди - публични, лични, да разберем повече за неговия свят и да отпразнуваме неговия уникален и красив дух“, добави тя.

В изложбеното турне и на търга е и жилетката, която Меркюри носи в последния клип на Queen, който заснема - този към парчето „These Are the Days of Our Lives“. Видеото е от 1991 г. - няколко месеца преди да почине.

Един от гвоздеите на търга със сигурност ще е прочутата корона на Фреди Меркюри, придружена от наметало. Крал Фреди, както често го наричат, ги носи по време на финалното изпълнение на God Save The Queen в последното си турне с бандата през 1986 г. и култовия концерт на "Уембли".

За короната се смята, че е моделирана по образец на тази, която крал Чарлз III ще носи на коронацията си на 6 май, пише CNN.

Очакванията на Sotheby's са двата артикула от сценичния живот на Меркюри да достигнат до цена от 100 000 долара по време на търга. Короната е изработена от изкуствена кожа, червено кадифе и кристали, а неин автор е дизайнера на костюми Диана Мослей.

Сред колекционерските лични вещи на легендата е и линогравюра от Пабло Пикасо - Jacqueline au chapeau noir - посветена на последната съпруга на художника, изобразена с черна шапка.

Изложбеното турне на вещите от света на Фреди Меркюри ще е през юни. След това предметите ще бъдат изложени в Sotheby's в Лондон между 4 август и 5 септември. Колекцията ще бъде предложена на търгове на живо на 6, 7 и 8 септември, допълнени от онлайн търгове, които ще започнат на 31 август.

„Тъй като Sotheby's се превръща в сцена за тази забележителна колекция, фокусът ще бъде както върху шоумена Фреди Меркюри, възхвалявайки всичко, което вече знаем за него, така и върху откриването на по-малко известните му лични артистични страсти“, каза председателят на аукционната къща и галерия за Европа Оливър Баркър. Това ще бъде и най-дългата, най-зрелищната публична изложба в историята на компанията.

Фреди Меркюри, чието първо име всъщност е Фарух Булсара, е роден в Занзибар (сега част от Танзания) на 5 септември 1946 г. Той е фронтменът и главният текстописец на британската група Queen, създадена през 1971 г. Освен десетките хитове, които остават на челните места в музикалните класации за всички a времена, Фреди и Queen носят и титлата за най-велик концент на всички времена с изпълненията си на Live Aid през 1985 г. Меркюри умира в Лондон от усложнения, свързани със СПИН, на 24 ноември 1991 г., ден след като обявява, че е бил диагностициран с болестта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024