Снимка: © getty images

12-те номинации на филма на Роман Полански „Офицер и шпионин“ струваха скъпо на наградите „Сезер“. Ръководството на френския еквивалент на „Оскарите“ подаде колективна оставка, след като промотирането на режисьора и липсата на прозрачност в структурата на институцията предизвикаха масово недоволство.

Полански е издирван в САЩ по обвинения за изнасилване на малолетна през 70-те години и възхваляването му на наградите на фона на тези събития изглежда е преляло чашата на търпението на френското общество. 

През 1977 г. Полански призна, че е насилил малолетно момиче и прекара 42 дни в затвора, но след това избяга от страната под опасения, че молбата му за сделка ще бъде пренебрегната. Впоследствие се появиха и нови обвинения за сексуален тормоз, които той отрича. 

Девет феминистки организации публикуваха открито писмо в Le Parisien в сряда със заглавие „Ако изнасилването е изкуство, дайте всички награди на Полански.“

Това не е първият случай, в който името на Полански е създавало противоречия покрай Академията на филмовите награди във Франция. През 2017 той бе избран за глава на журито на наградите, но трябваше да се оттегли, след като и тогава последваха негативни реакции.

Проблемът с режисьора не е единственият за ръководството на „Сезер“. В понеделник над 400 представители на местната киноиндустрия призоваха в свое открито писмо за задълбочена реформа в структурата на академията.

Обвиненията бяха за липса на прозрачност и демокрация в институцията, лоша функционалност и устав, който не е бил променян от „много дълго време“. В четвъртък вечер Академията изрази официалната си позиция, в която сподели, че бордът, който се състои от 47 души, е взел единодушно решение да даде оставка. 

След церемонията по връчване на наградите на 28 февруари ще бъде организирана среща, на която ще бъде избран нов борд и ще се обсъдят реформи, които да модернизират институцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат