Американската филмова класика "Отнесени от вихъра" отпадна от каталога на новата стрийминг услуга HBO Max в разгара на протестната вълна срещу расовата дискриминация в САЩ. 

Решението идва малко след като сценаристът Джон Ридли ("12 Years a Slave") призова платформата да "натисне пауза" на филма от 1939 г., защото "прославя Юга от времето преди Гражданската война" и повтаря "болезнени стереотипи за цветнокожите хора". 

"Отнесени от вихъра" е носител на 10 награди "Оскар" - една от тях е присъдена на Хати Макданиел, която става първата чернокожа актриса, получила статуетката на Филмовата академия. Макданиел влиза в ролята на слугинята Мами, която работи в имението на Скарлет О'Хара. 

Филмът е създаден по романа на Маргарет Мичъл, като показва промяната в живота на южните щати преди, по време и след Гражданската война през драматичната история на дъщерята на собственици на памучна плантация Скарлет и нейния любим Рет Бътлър. В главните роли участват легендите Вивиан Лий и Кларк Гейбъл. 

"Отнесени от вихъра" беше една от класиките, които Доналд Тръмп даде като пример за добро американско кино, след като И победителят е... Тръмп! Защо американският президент не харесва "Паразит"? за най-добър филм. 

"Най-добрите таланти на Холивуд от онова време са събрани на едно място, за да сантиментализират една история, която никога не се е случвала", пише Ридли в своята статия за LA Times. "И този филм продължава да дава прикритие на хората, които несправедливо твърдят, че запазването на иконографията от ерата на плантациите е въпрос на "наследство, а не на омраза". 

"Не ме разбирайте погрешно: не вярвам в цензурата. Не мисля, че "Отнесени от вихъра" трябва да бъде заключен в трезор в Бърбанк. Просто ви моля - след като е минало достатъчно време - филмът да бъде върнат в платформата на HBO Max заедно с други заглавия, които дават по-широка и пълна картина за това, което наистина са представлявали робството и Конфедерацията. А може и да бъде съчетан с дискусии за наративите, за това колко е важно различни гласове да споделят истории от различни перспективи, вместо просто да налагаме възгледите на преобладаващата култура", казва Ридли. 

Той обръща внимание, че "дори няма предупреждение или забележка преди излъчването на филма". 

"Знам, че свалянето на заглавие - особено на класически Холивудски филм - изглежда като голямо изискване. Но съвсем не е толкова голямо изискване, когато децата ти попитат дали могат да се присъединят към уличните протести срещу расовата нетолерантност, или когато те попитат какво си свършил ти, за да направиш света едно по-добро място", пише още той. 

Няколко часа след появата на статията му HBO Max публикуваха позиция, в която казват, че са съгласни с мотивите му и ще свалят филма от каталога си. 

Представителите на медийната компания заявяват, че "Отнесени от вихъра" е "продукт на своето време" и че представя етнически и расови предразсъдъци, които са били масови в американското общество. 

"Тези расистки представи са били и остават погрешни, затова смятаме, че би било безотговорно да оставим това заглавие без обяснение или разграничение от тях", се казва в писмото на HBO Max (част от WarnerMedia). 

Те посочват, че филмът ще бъде върнат онлайн "в оригиналния си вид", защото ако това не бъде направено, "би било равностойно на твърдение, че тези предразсъдъци не са съществували никога". "Отнесени от вихъра" ще се върне в архива на платформата "с дискусия за историческия контекст". Кога - не става ясно.

Скандалът около HBO Max идва по-малко от месец след пускането на онлайн платформата, която използва съдържание от премиум-програмите на HBO, други продукции на WarnerMedia и външни доставчици. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC