Снимка: © Getty Images

„Не знам кога животът ще се завърне към нормалното. Нямаме покриви над главите си, детската градина е разрушена, куполът на църквата е изчезнал. Все още нямаме ток и газ“.

Разказът на зам.-кмета на малкото селце Хрушки в околностите на град Брецлав описва последствията от най-мощното торнадо в историята на Чехия. Бурята със скорост между 267 и 322 км/ч рани най-малко 150 души в региона на Южна Моравия в югоизточната част на страната. Окончателният брой на жертвите все още не е ясен, като засега информацията е за трима загинали.

Няколко селища в района са почти напълно разрушени от торнадото и градушка „с размери на тенис топка“, пише местната медия Lydovky.cz, Обявено е извънредно положение, след като бурята е отнесла покриви на сгради, изпотрошила е прозорци на домове и автомобили, съборила е дървета, блокирала е пътища. Стотици хиляди домакинства са останали без ток.

„Чух ръмжене, все едно гърмяха танкове. Торнадото се появи и премина през селото. Аз успях да се скрия в мазето, но бурята отнесе покрива и стените, счупи прозорците“, разказва мъж от Лусатия, в региона на град Ходонин.

В двата региона с най-много пострадали спасителните екипи са оказали първа помощ на 63 души още в четвъртък вечерта и са ги отвели в болница в Брецлав. Някои от тях са били сериозно ранени. „Не успяхме да спасим трима пациенти, които бяха тежко пострадали“, съобщи говорителят на екипите в Южна Моравия Михаела Ботхова. Много от ранените са с фрактури на главата.

Десетки хора са останали без дом и им е осигурен подслон в училище в Брецлав. Противопожарните служби и спасителните екипи разчистват разрушенията и продължават да търсят хора, които може да са затрупани под тях. Помагат им екипи от Австрия и Словакия, здравният министър Адам Войтех също е оказал помощ на пострадалите от торнадото. Властите са включили и армията в спасителните дейности. 

„Приехме може би общо около 200 души“, казва директорът на болницата в Ходонин. „Приличаше на апокалипсис. Имаше кръв навсякъде и безпомощни хора, облени в сълзи. Спасиха животите си, но загубиха покривите над главите си“.

В с. Хрушки, в региона на Брецлав, живеят 1600 души. Бурята е унищожила една трета от селото и повечето къщи най-вероятно ще трябва да бъдат съборени. Само 15% от жилищните сгради са останали непокътнати, казва зам.-кметът Марек Бабиш, цитиран от Lydovky.

Хората не са допускани до домовете си, тъй като спасителните операции продължават. Няма и мобилен сигнал, тъй като мрежите са пропаднали.

Жителите отиват в кметството за подслон и връчват на Бабиш списъци с всички нужни продукти. „Не знаете ли дали мога да си заредя телефона тук?“, пита го една жена. „Синът ми пристига и трябва да му се обадя. Живея в ужасна къща вече 36 години, там са лекарствата ми, но нямам достъп до тях“.

Според Бабиш – двама души от селото са пострадали тежко, а около 20 са имали леки наранявания, предизвикани най-вече от счупени стъкла на прозорци.

Бурята е ударила сериозно Лусатия, Моравска Нова Вес, Хрушки, Микулчице и други села в района на Южна Моравия. От българското външно министерство обявиха, че няма пострадали български граждани.


"Нечувано и невиждано": 99 души са в неизвестност след срутване на сграда във Флорида


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина, а три жени са ранени при тежка катастрофа край Пловдив

Три автомобила са участвали в инцидента

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър