Разследване доказва, че Гърция превръща бежанци в "ловци на мигранти" Снимка: © Getty Images

Гръцката полиция е вербувала бежанци, за да отблъсква новоприиждащи от Сирия и Афганистан обратно към Турция. Става дума за абсолютно незаконни и нерегламентирани действия, в които мигрантите са били принудително въвличани.

Силите за сигурност са изнудвали потърсилите убежище в страната, за да получават информация от тях за каналите, по които пристигат, като са ги заплашвали, че ако не колаборират с полицията, ще бъдат обявени и съдени като конрабандисти. Това става ясно от съвместно проучване на немското издание SPIEGEL, медийната организация "Lighthouse Reports", списанието на ARD "Report Munich" и вестниците "Le Monde" и "Guardian".

Слуховете за тази практика се носят от години, твърдят разследващите. Стотици жертви на случващото се по границата съобщават, че влизането им на гръцка територия е било осуетено от други мигранти, които говорят арабски или фарси.

След месеци на разследване, екипът от репортери, с помощта на неправителствената организация Consolidated Rescue Group, успява да говори с шестима мъже, направили опит да влязат в Гърция. Независимо един от друг те признават, че са били принудени със сила да се върнат обратно в Турция.

Информацията може да бъде проверена чрез снимки, сателитни изображения и официални гръцки документи, твърдят журналистите в разследването си.

Жители на гръцки села в близост до границата разказват, че в региона е "публична тайна", че отблъскването на мигрантската вълна от името на полицията се прави от бежанци.

Фермерите и рибарите, на които е разрешено да влизат в забранената зона на Еврос (река Еврос е гръцкото име на р. Марица) , многократно са виждали "бежанци на работа". В този район няма мигранти, освен тези, които работят за полицията, казва местен жител пред разследващите.

Според европейското законодателство Гърция е длъжна да позволи на бягащите от война, които достигнат до нейната територия, да кандидатстват за убежище. Подобно на други страни от ЕС, правителството в Атина системно игнорира това си задължение от години.

Фактът обаче, че властите очевидно злоупотребяват с бежанците, които са приели, представлява ново измерение на насилието. „Този ​​подход е нарушение на всички ценности, които представляваме в Европейския съюз“, казва Луиз Амтсберг, комисар по правата на човека към федералното правителство, пред SPIEGEL.

Операциите се провеждат по един и същи начин, разказва участник в тях пред журналистите: под прикритието на мрака, гръцките полицаи отвеждат ловците на мигранти до реката, където те надуват гумена лодка. Пред погледите на гръцките служители по четирима "ловци" изтласкват мигрантите против волята им през Еврос към територията на Турция. По 20 души на пътуване, понякога по 150 души на нощ.

Мъжът признава, че е виждал бежанци да се давят в реката. Веднъж самият той е трябвало да се бие с афганистанци, които са го нападнали.

"Ловецът" разказва, че не е получавал заплащане за "работата" си, а само храна. Не е имал и право да напуска полицейския участък сам. Ако не е изпълнявал заповедите достатъчно бързо, е бил бит. „Направиха ме роб“, казва мъжът.

Разследващата група журналисти събира много подобни преживявания.

Гръцки официални представители казват, че ловът на бежанци се е засилил, след като през пролетта на 2020 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган струпа на гръцката граница хиляди хора, бягащи от война, за да окаже натиск върху ЕС.

Полицията смята, че отблъскването на мигрантската вълна е изключително опасна дейност и затова, използвайки бежанци, тя защитава собствените си служители. През последните години по граничната река има чести престрелки. През 2018 г. двама гръцки полицати дори бяха арестувани, след като се оказаха от турската страна на Еврос.

Сириец, който носи кодовото име Майк, е отговорен за набирането на нови "ловци", показва разследването. Има доказателства, че бежанците са малтретирани като роби от силите за сигурност в Тихеро, както и и в поне три полицейски участъка покрай реката.

Силите за сигурност в Нео Хеймонио, само на няколко километра от Еврос, са особено известни сред търсещите убежище. Именно там Майк е отговорен за набирането на нови "помощници".

Според полицейската база данни, Майк е участвал в контрабанда и трафик на наркотици в родния си град Хомс в Сирия. Сега той събира ловци на мигранти. За това свидетелстват трима души, които са работили при него в Нео Хеймонио.

Те разказват, че са платили около 5000 евро на агенция в Истанбул – в замяна на това са получили обещание, че ще бъдат задържани само за кратко в гръцкото полицейско управление. Един от тримата е знаел предварително, че ще трябва да извършва незаконни гонения на мигранти.

Според свидетелите Майк е живеел с тях в два бели фургона до полицейското управление. Информацията е потвъдена и от местните хора. Бежанците описват сириеца като насилник. Той лично посрещал на реката новодошлите, които са си платили в Истанбул, като винаги е бил придружаван от гръцки полицаи.

Майк редовно пребърквал раниците на търсещите убежище за пари и ценности. Според бежанците онова, което намерел, можел да го задържи. Очевидно, че Майк е изкарвал добри пари от контрабандата на хора, защото в TikTok той и съпругата му се хвалят с къща и мерцедес във Франция.

В светлината на последните разкрития директорът по миграцията на Human Rights Watch Бил Фрелик призова Европейската комисия да се намеси.

ЕС подкрепя Гърция по отношение на граничната сигурност със стотици милиони евро годишно. "Брюксел и правителствата на страните членки на ЕС не трябва да си затварят очите, когато европейското законодателство по външните граници е брутално нарушено", казва Фрелик. Досега обаче Европейската комисия прави точно това, като въпреки всички доказателства не започва официално разследване.

Основният свидетел на журналистическите разкрития е освободен от "служба" в Тихеро след три месеца. Неговото място е заето от друг мигрант. За услугите си мъжът получава разрешение за временно пребиваване. „Не мислех, че нещо подобно ще бъде възможно в Европа“, казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024