Снимка: © Getty Images

Торби за боклук, пълни с използвани медицински ръкавици - някои видимо замърсени, някои дори с петна от кръв - посипват пода на склад в покрайнините на Банкок. Наблизо има пластмасова купа, пълна със синя боя и няколко ръкавици. Такава гледка откриват тайландските здравни власти при претърсване на склад за търговия с предпазни средства. Стари, използвани ръкавици се измиват, сушат в сушилни и боядисват, за да изглеждат като нови.

Причината – в Тайланд процъфтява бизнесът с търговия и износ на медицински ръкавици от нитрил в Съединените щати и други страни по света на фона на глобален недостиг, предизвикан от пандемията. Десетки милиони фалшиви и употребявани нитрилови ръкавици са достигнали до САЩ. Вече са в ход наказателни разследвания от властите в Щатите и Тайланд.

Дъглас Щайн - експерт по лични предпазни средства - казва пред CNN, че нитриловите ръкавици са „най-опасната стока на Земята в момента“. „Това е безкраен поток от мръсни, употребявани и некачествени ръкавици, пристигащи в САЩ“, казва Щайн, а федералните власти, по всичко личи, едва сега разбират огромния мащаб на проблема".

През февруари и март тази година американски компании предупреждават „Митници и гранична охрана“ и Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA), че са получили пратки, пълни с видимо замърсени ръкавици, от компания в Тайланд. Въпреки сигналите същата тайландска компания ("Paddy the Room") успява да внесе в страната още десетки милиони ръкавици през следващите месеци, някои от които пристигат едва през юли.

През август, 5 месеца след като двете американски компании подават сигнал до властите, FDA информира пристанищните власти, че пратките от тайландската фирма трябва да бъдат задържани. Според служители на Департамента за вътрешната сигурност срещу компанията продължава наказателно разследване.

Когато служители на тайландската агегенция за контрол на храните и лекарствата влизат в складовете на „Paddy the Room“ през миналия декември, те откриват купища торби за боклук, пълни с мръсни, използвани ръкавици. Собственикът на склада е арестуван, но властите не успяват да повдигнат обвинения срещу наемателя (жител на Хонконг) и да преустановят работата на компанията.

„Те просто се преместиха на друго място, в друг склад“, признава служителка на Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Агенцията е извършила най-малко 10 претърсвания на подобни складове през последните месеци и е иззела много ръкавици, които са преопаковани в кутии с фалшиви нитрили.

В началото на 2020 година търсенето на лични предпазни средства достига нечувани рекорди, след като пандемията от коронавирус завладя целия свят. Цените на нитриловите ръкавици остават високи. Нитрилови ръкавици от медицински клас обикновено се използват от лекари и здравни специалисти при прегледи на пациенти. Те не съдържат латекс и са изработени от здрав синтетичен каучук, който е изключително устойчив на пробиване.

FDA забранява използването на прахообразен латекс в здравеопазването, докато виниловите ръкавици с по-ниско качество са по-често срещани в промишлени условия и обработка на храни. Увеличаването на доставките се забавя, а вносът от проверени, утвърдени марки, се договаря за години напред. Правителствата и болничните системи се борят да получат това, от което имат нужда, а десетки "сенчести компании" виждат бизнес възможност и бърза печалба от нарасналото търсене.

В началото на пандемията Департаментът за вътрешна сигурност започва операция, наречена „Откраднато обещание“, за борба с фалшивите лични предпазни средства. До момента са иззети повече от 2000 такива средства за борба с вируса.

Според експерти измамата с ръкавици може да възлиза на милиарди долари.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението