Снимка: © Getty Images

Бил Гейтс и Мелинда Френч-Гейтс са се договорили за 2-годишен преходен период, в който трябва да установят дали могат едновременно да управляват едноименната си благотворителна фондация след предстоящия развод.

Ако през 2023 г. двамата преценят, че повече не могат да работят заедно като съпредседатели, Мелинда Гейтс ще трябва да освободи позициите си в контролните органи на семейната фондация.

Това беше съобщено от главния изпълнителен директор на фонда Марк Сузман. "Бил и Мелинда Гейтс" е една от най-големите благотворителни организации в света, като за 20 години тя е разпределила над 55 млрд. долара за различни каузи. Голяма част от средствата в нея са осигурени от личното богатство на семейството.

Двамата съпрузи обаче обявиха изненадващо, че имат намерения да сложат край на брака си, с което поставиха под въпрос бъдещето на общите си дарителски инициативи.

Договорката между двамата означава, че на практика Бил Гейтс ще може да запази контрол върху фондацията и да "откупи" позицията на бившата си жена. Според Сузман, Мелинда Френч-Гейтс ще получи "лични ресурси" от милиардера, за да може да се занимава със своя собствена филантропска дейност. Тези ресурси ще бъдат изцяло независими от финансовите ангажименти на фондацията "Гейтс".

Уреждането на въпроса за контрола върху организацията беше един от най-чувствителните казуси по повод развода на семейството. Двамата съпрузи са смятали благотворителната си фондация като за "свое четвърто дете".

Само преди няколко седмици те обаче изугбиха един от най-големите си инвеститори. Милиардерът Уорън Бъфет се оттегли от позицията си на член на надзорния съвет, без да обяснява мотивите за решението си. В позицията си дългогодишният семеен приятел на Бил Гейтс посочва, че "целите ми са в 100-процентов синхрон с тези на фондацията, но физическото ми участие по никакъв начин не е необходимо за постигането им".

В съобщението за бъдещото разпределение на правомощията, фондацията съобщава, че двамата съоснователи са обещали да предоставят още 15 млрд. долара за финансиране на проектите й.

Това е една от най-големите еднократни инвестиции от страна на Гейтс, сравнима с дарението на акции от Microsoft на стойност 20 млрд. долара при създаването й през 2000 г.

Те планират и разширяване на надзорния съвет, който да "добави нови гледни точки, да помогне с насоки за разпределението на ресурсите и стратегическото управление, и да гарантира стабилността и устойчивостта на фондацията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена