Снимка: © Getty Images

"Представете си живота като игра, в която жонглирате с пет топки, без да допускате някоя от тях да падне на земята. Едната топка е гумена, а останалите са стъклени. Петте топки са: работа, семейство, здраве, приятели, душа.

Скоро ще разберете, че работата е гумена топка. Ако я изпуснете, тя ще се отскочи и ще се върне нагоре. Но останалите четири топки - семейство, здраве, приятели, душа - са направени от стъкло. Ако изпуснете някоя от тях, тя ще бъде непоправимо ожулена, белязана, нащърбена, повредена или дори строшена. Никога повече няма да е същата.

Трябва да го разберете и да се стремите към баланс в живота си". 


Така започва една от най-популярните мотивационни речи, която се споделя масово в социалните мрежи в последните години. Погрешно се приписва на всевъзможни автори - писатели, предприемачи, и др. Най-актуалната й версия твърди, че е изнесена само за 60 секунди от главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай

Всъщност речта съвсем не е кратка, не е нова и няма нищо общо с Пичай. 

Истинският й "баща" е Брайън Дайсън - бивш главен изпълнителен директор и президент на Coca Cola до 1994 г., работил за компанията в продължение на повече от три десетилетия и изминал пътя от родната си Аржентина до върха на един от най-успешните мултинационални брандове. 

През септември 1991 г. Дайсън е поканен да изнесе реч пред студентите от Технологичния институт на Джорджия в Атланта. 

"За да реализирате потенциала си, трябва да сте в мир със себе си. Трябва да се фокусирате върху силите и качествата си и да ги развиете в максимална степен", казва той пред аудиторията. 

Дайсън описва "тайната формула" на Coca Cola с три думи - визия, увереност и късмет

"Първата съставка на тайната формула на успеха е визията - какви бихте искали да бъдете. Запомнете, че всички живеем под едно небе, но не всички имаме еднакъв хоризонт. Визията, според мен, е нещо по-различно от краткосрочните цели, които характеризират живота на младите. Често те се задават от учители, родители, съветници. Всички имат определена тежест в живота ви и доста правилно залагат целите пред вас. Няма нищо лошо в това да приемате съвети, но сега от вас зависи да формирате своята собствена съдба. Сега имате нужда от по-мащабна визия", казва той, като прави препратки към дългата история на създаването и развитието на своята компания, както и към целите на Технологичния институт.

"Последният пример за визия, който ще ви дам, е Америка - не просто географската единица САЩ - а онова, което Америка представлява като визия за света като цяло. Може да помислите, че преувеличавам. Моля ви да не допускате тази грешка. В по-голямата част от живота си съм живял в други държави, гледал съм към САЩ като външен човек. Имам много дълбокo отношение и обич към тази нация, макар че нямам честта да съм роден тук... Причината, поради която хората от цял свят продължават да идват тук - понякога с риск за живота си - е поради тази много проста, но и много ясна визия.

Това е невероятната идея за възможността. Възможността да започнеш отначало. Това е блестящата идея, че тук можеш да изчистиш миналото и да се опиташ да бъдеш такъв, какъвто искаш. С всички проблеми на тази нация - тя все още дава на хората най-добрата възможност да приложат своите умения и да осъществят мечтите си", казва още Брайън Дайсън. 

Увереността, по думите му, е базовото приемане на собствената същност и реалистичното разбиране за онова, което не сме. 

"Мисля, че бях на двайсетина години, когато тази истина най-после ме озари - дотогава се лутах и се опитвах да изпълнявам всички очаквания на всички хора. Не става така. Увереността в собствения потенциал означава да погледнеш всеки в очите без страхопочитание. Увереността е да виждаш равни правила на играта", казва Дайсън. 

Колкото до късмета - той предупреждава студентите да не очакват, че ще бъдат споходени от него просто благодарение на своята визия и увереност. 

"Понякога сами трябва да изработите късмета си", казва още той. 

Метафората му за живота като непрекъснато старание да не изпуснеш една от петте топки всъщност е финалът на голямата му реч. 

Брайън Дайсън призовава студентите да не надценяват професионалните си амбиции в преследването на своите цели. Накрая той завършва: 

"Знанието е само един инструмент. В Аржентина или в Сингапур има някой, който има същата диплома като вас. Разликата е в това как ще го използвате. Ще използвате ли образованието си за цял живот или ще го използвате само за да преживявате? Сега вече това зависи от самите вас". Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията