Реформата на ВСС и прокуратурата ще зависи от гласовете на ГЕРБ и ДПС Снимка: © Булевард България

Сроковете за избора на Висшия съдебен съвет може да се променят, за да има достатъчно време за структурна промяна преди излъчването на новите членове от парламентарната квота. Това коментира Христо Иванов пред БНТ във връзка с времевия хоризонт на съдебната реформа.

Той се обяви против призивите за бързо разпускане на действащия ВСС като крачка към смяната на Иван Гешев като главен прокурор, защото това може да блокира системата.

Причината за това е, че изборът на нови членове на ВСС трябва да се направи с гласовете на 2/3 от всички народни представители, които надвишават броя на депутатите от коалицията.

Иванов предложи още съставянето на конституционна комисия, която да започне да обсъжда предложенията за промени и да търси подкрепа от всички партии за "реален рестарт на съдебната власт" - включително от ГЕРБ и ДПС.

Той цитира по-ранни позиции на двете партии, които са в подкрепа на структурна промяна на ВСС в съответствие с външните препоръки.

"Ако двете формации имат елементарна отговорност пред обществения интерес и пред собствените си ангажименти... Това е политически изпит за тези хора - дали ще осъзнаят отговорността си като граждани да отпушим тази тема, още повече - те са се ангажирали с това, или ще продължат да са в плен на своите зависимости пред статуквото. Това е изпит пред историята на България. Ако не можем да направим този рестарт, това ще е тежко задълбочаване на кризата на българската държавност - нови санкции по "Магнитски", нови критични доклади, липса на перспектива за Шенген и ограничаване на перспективата за еврозоната, поставяне под съмнение на възможността на България да усвоява еврофондове", каза той.

Иванов посочи срок от не повече от 10 месеца, в които очаква Иван Гешев да се оттегли като главен прокурор или да бъде отстранен дисциплинарно от "реформаторско мнозинство" в новия Висш съдебен съвет.

Христо Иванов ще поиска да оглави партията отново, ако му бъде гласувано доверие - въпреки че вече подаде оставка заради слабия изборен резултат след 14 ноември 2021.

"Аз не съм се кандидатирал, но получих много номинации от нашите местни организации. Очевидно има доверие и ако бъда избран, няма да откажа. Подадох оставка, защото това беше шанс партията да потърси ново начало. Ако се вземе решение да ми се гласува доверие за още един мандат, аз няма да бягам от отговорност", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024