Снимка: © Булевард България

Сроковете за избора на Висшия съдебен съвет може да се променят, за да има достатъчно време за структурна промяна преди излъчването на новите членове от парламентарната квота. Това коментира Христо Иванов пред БНТ във връзка с времевия хоризонт на съдебната реформа. 

Той се обяви против призивите за бързо разпускане на действащия ВСС като крачка към смяната на Иван Гешев като главен прокурор, защото това може да блокира системата. 

Причината за това е, че изборът на нови членове на ВСС трябва да се направи с гласовете на 2/3 от всички народни представители, които надвишават броя на депутатите от коалицията. 

Иванов предложи още съставянето на конституционна комисия, която да започне да обсъжда предложенията за промени и да търси подкрепа от всички партии за "реален рестарт на съдебната власт" - включително от ГЕРБ и ДПС.

Той цитира по-ранни позиции на двете партии, които са в подкрепа на структурна промяна на ВСС в съответствие с външните препоръки. 

"Ако двете формации имат елементарна отговорност пред обществения интерес и пред собствените си ангажименти... Това е политически изпит за тези хора - дали ще осъзнаят отговорността си като граждани да отпушим тази тема, още повече - те са се ангажирали с това, или ще продължат да са в плен на своите зависимости пред статуквото. Това е изпит пред историята на България. Ако не можем да направим този рестарт, това ще е тежко задълбочаване на кризата на българската държавност - нови санкции по "Магнитски", нови критични доклади, липса на перспектива за Шенген и ограничаване на перспективата за еврозоната,  поставяне под съмнение на възможността на България да усвоява еврофондове", каза той. 

Иванов посочи срок от не повече от 10 месеца, в които очаква Иван Гешев да се оттегли като главен прокурор или да бъде отстранен дисциплинарно от "реформаторско мнозинство" в новия Висш съдебен съвет. 

Христо Иванов ще поиска да оглави партията отново, ако му бъде гласувано доверие - въпреки че вече подаде оставка заради слабия изборен резултат след 14 ноември 2021. 

 

"Аз не съм се кандидатирал, но получих много номинации от нашите местни организации. Очевидно има доверие и ако бъда избран, няма да откажа. Подадох оставка, защото това беше шанс партията да потърси ново начало. Ако се вземе решение да ми се гласува доверие за още един мандат, аз няма да бягам от отговорност", каза той. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори