Ремонтът на театър "София": изкъртена каменна облицовка и изхвърлени ламперии

Ремонтът на общинския театър „София“ започна само преди няколко дни, но вече събуди притеснения, че след края му София ще изгуби още една емблематична сграда.

Строителите вече са унищожили с къртачи голяма част от оригиналната каменна облицовка на фасадата, като планът е тя да бъде премахната изцяло. Пред сградата днес се събраха граждани, които поискаха къртенето да спре и да се преосмисли начинът, по който театър „София“ се ремонтира. Те протестираха и срещу унищожаването на интериора, части от който са изхвърлени пред общинската сграда.

Facebook страницата Деволюция публикува фотогалерия със снимки от ремонта.

Снимка: @Деволюция

„Това са едни прекрасни дървени ламперии и гипсови тавани, които бяха впечатляващи, но най-вероятно вече никога няма да видим отново. Този театър беше един от най-добрите примери за следвоенен архитектурен модернизъм. Сградата наистина е трябвало досега да има статут на паметник на културата, но няма такъв. За съжаление, за пореден път се убеждаваме, че не пазим и не обичаме традициите“.

Това каза по БНТ Надежда Розева, съвременен артист и един от организаторите на протеста.

Заместник-кметът на София по общественото строителство инж. Ангел Джоргов отговори, че след поставянето на изолация по сградата оригиналната облицовка ще бъде заменена с камък в същия цвят. Джоргов повтори изказването на Столична община, че след ремонта „сградата на театъра ще запази автентичния си вид“.

„Автентичният вид на сградата е този, който все още може да се види в момента. Проектът предвижда оригиналният шуплест варовик да бъде изкъртен и да се замени с материал, който няма нищо общо с оригиналния- нито като цвят, нито като текстура, нито като растер на фасадата. Да не говорим, че ценността на сградата не е само материала, а е съвкупността от онези елементи, които правят театър „София“ това, което е“, коментира участник в протеста.

„Правили сме допълнителна експертиза. Част от камъка е в лошо състояние, напукан е и е отлепен. Важно е да се каже, че барелефите по фасадата няма да бъдат пипани и само ще бъдат почистени. А отвътре се предвижда основен ремонт и монтаж на ново оборудване“, заяви инж. Джоргов.

Той допълни, че ремонтът вече е започнал и че нищо по плана за него няма да се променя. Според проекта театърът трябва да отвори врати отново до края на 2023 г.

В същото време организацията на общинския съветник Борис Бонев „Спаси София“ отново се обяви против начина, по който софийската администрация започна ремонта на театъра.

Снимка: @Деволюция

Фасадата на театър София бе унищожена въпреки обещанията на Столична община, че тя ща бъде запазена. Емблематичната варовикова фасада се разрушава с къртач, за да се постави топлоизолация и да се “усвоят” поредните средства! Независимо от всички разговори, експертни оценки и становища, които предоставихме на столичната администрация, отчитането на безполезна дейност се оказа далеч по-важно от архитектурната стойност на сградата! Освен фасадата интериорът също отива в историята! Оригиналните тавани и настилки са премахнати, а за тях ще си спомняме само от снимките. Град, който не пази архитектурното си минало и няма градоустройствена визия за бъдещето - това са резултатите от 15 години управление на ГЕРБ! Време е за оставки и ново управление на София!“, написаха от „Спаси София“ във Facebook.

Снимка: Надежда Розева

В спора отново се включи и директорът на театър „София“ Ириней Константинов.

„Едва ли някой друг от тук присъстващите изпитва по-голям сантимент от мен. Свързан съм с този театър от близо 40 г. Той не е ремонтиран от откриването си (театърът е завършен през 1979 г. – бел.ред.). Ние работехме при ужасни условия“, каза той.

Проектът за ремонт на театъра е на стойност 10 млн. лв., които са осигурени по европейската програма "Региони в растеж 2014-2020 г." и от бюджета на Столична община.

Снимка: Надежда Розева

Той бе одобрен от Столичния общински съвет през юни 2021 г. по предложение на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош. Първоначално идеята бе след ремонта каменната облицовка да се замени с високопресован ламинат, но след обществен натиск общината бе принудена да преработи част от проекта.

Изпълнител на дейностите е консорциумът ДЗЗД "Про Енерджи груп".

Снимка: @Деволюция

През 2020 г. театър "София" е сградата, която се класира трета по важност да получи статут като културно наследство в списъка от 15+1 софийски обекта от периода след Втората световна война, изготвен съвместно със „Софияплан“.

Снимка: Надежда Розева

Във връзка с предстоящия ремонт на сградата бяха проведени серия срещи с представители на Столична община, ръководството на театъра и инженери с цел да покажат, че реновацията би могла да се случи успешно и по друг начин, без да се губи ценността на сградата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024