Ремонтът на общинския театър „София“ започна само преди няколко дни, но вече събуди притеснения, че след края му София ще изгуби още една емблематична сграда.

Строителите вече са унищожили с къртачи голяма част от оригиналната каменна облицовка на фасадата, като планът е тя да бъде премахната изцяло. Пред сградата днес се събраха граждани, които поискаха къртенето да спре и да се преосмисли начинът, по който театър „София“ се ремонтира. Те протестираха и срещу унищожаването на интериора, части от който са изхвърлени пред общинската сграда.

Facebook страницата Деволюция публикува фотогалерия със снимки от ремонта.

Снимка: @Деволюция

„Това са едни прекрасни дървени ламперии и гипсови тавани, които бяха впечатляващи, но най-вероятно вече никога няма да видим отново. Този театър беше един от най-добрите примери за следвоенен архитектурен модернизъм. Сградата наистина е трябвало досега да има статут на паметник на културата, но няма такъв. За съжаление, за пореден път се убеждаваме, че не пазим и не обичаме традициите“.

Това каза по БНТ Надежда Розева, съвременен артист и един от организаторите на протеста.

Заместник-кметът на София по общественото строителство инж. Ангел Джоргов отговори, че след поставянето на изолация по сградата оригиналната облицовка ще бъде заменена с камък в същия цвят. Джоргов повтори изказването на Столична община, че след ремонта „сградата на театъра ще запази автентичния си вид“.

„Автентичният вид на сградата е този, който все още може да се види в момента. Проектът предвижда оригиналният шуплест варовик да бъде изкъртен и да се замени с материал, който няма нищо общо с оригиналния- нито като цвят, нито като текстура, нито като растер на фасадата. Да не говорим, че ценността на сградата не е само материала, а е съвкупността от онези елементи, които правят театър „София“ това, което е“, коментира участник в протеста.

„Правили сме допълнителна експертиза. Част от камъка е в лошо състояние, напукан е и е отлепен. Важно е да се каже, че барелефите по фасадата няма да бъдат пипани и само ще бъдат почистени. А отвътре се предвижда основен ремонт и монтаж на ново оборудване“, заяви инж. Джоргов.

Той допълни, че ремонтът вече е започнал и че нищо по плана за него няма да се променя. Според проекта театърът трябва да отвори врати отново до края на 2023 г.

В същото време организацията на общинския съветник Борис Бонев „Спаси София“ отново се обяви против начина, по който софийската администрация започна ремонта на театъра.

Снимка: @Деволюция

Фасадата на театър София бе унищожена въпреки обещанията на Столична община, че тя ща бъде запазена. Емблематичната варовикова фасада се разрушава с къртач, за да се постави топлоизолация и да се “усвоят” поредните средства! Независимо от всички разговори, експертни оценки и становища, които предоставихме на столичната администрация, отчитането на безполезна дейност се оказа далеч по-важно от архитектурната стойност на сградата! Освен фасадата интериорът също отива в историята! Оригиналните тавани и настилки са премахнати, а за тях ще си спомняме само от снимките. Град, който не пази архитектурното си минало и няма градоустройствена визия за бъдещето - това са резултатите от 15 години управление на ГЕРБ! Време е за оставки и ново управление на София!“, написаха от „Спаси София“ във Facebook.

Снимка: Надежда Розева

В спора отново се включи и директорът на театър „София“ Ириней Константинов.

„Едва ли някой друг от тук присъстващите изпитва по-голям сантимент от мен. Свързан съм с този театър от близо 40 г. Той не е ремонтиран от откриването си (театърът е завършен през 1979 г. – бел.ред.). Ние работехме при ужасни условия“, каза той.

Проектът за ремонт на театъра е на стойност 10 млн. лв., които са осигурени по европейската програма "Региони в растеж 2014-2020 г." и от бюджета на Столична община.

Снимка: Надежда Розева

Той бе одобрен от Столичния общински съвет през юни 2021 г. по предложение на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош. Първоначално идеята бе след ремонта каменната облицовка да се замени с високопресован ламинат, но след обществен натиск общината бе принудена да преработи част от проекта.

Изпълнител на дейностите е консорциумът ДЗЗД "Про Енерджи груп".

Снимка: @Деволюция

През 2020 г. театър "София" е сградата, която се класира трета по важност да получи статут като културно наследство в списъка от 15+1 софийски обекта от периода след Втората световна война, изготвен съвместно със „Софияплан“.

Снимка: Надежда Розева

Във връзка с предстоящия ремонт на сградата бяха проведени серия срещи с представители на Столична община, ръководството на театъра и инженери с цел да покажат, че реновацията би могла да се случи успешно и по друг начин, без да се губи ценността на сградата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта