Снимка: © Facebook.com/Ферма и ресторант за охлюви Еко-Телус

Българският ресторантьорски и туристически бизнес прави всичко възможно да се възстанови след локдауните през 2020, но изглежда, че вместо да привлича възможно повече хора, гони редица клиенти.

По Черноморието има нова мода – компания от двама души са "нежелани клиенти".

В много крайбрежни ресторанти в Каварна, в ресторанта за охлюви в Българево, в Бяла, Обзор и други градове заведенията не приемат резервации за двама, а дори да има свободни маси за повече души, не ги настаняват, „за да не горят останалите места“.

Потребител във Facebook споделя, че е опитал да направи резервация за двама, но приемали само компании от над 5 души. На място установили, че много маси са останали незаети.

Подобни оплаквания има и за заведение в центъра на Пловдив.

Потребител свидетелстват и за практиката на места да се взимат по 10-20 лева за празен стол на масата.

И в предишни години по българското Черноморие имаше сигнали за "такса празен стол", като най-известният случай е от заведението "Милоз Фиш енд Грил" в Созопол. През 2017 г. бившият премиер Бойко Борисов разпореди проверка в ресторанта след избухналото недоволство от страна на клиенти за начисляване на допълнителни 20 лева за незаето място. 

"Изключително недопустимо е заведение да събира такса „празен стол“, независимо от ситуацията", коментира тогавашният министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ).

За да заобиколят система клиенти прибягват до похвата да резервират маси с повече от две места, след което заявяват, че останалите от компанията няма как да дойдат.

„Максимата, че клиентът винаги е с предимство, май вече е позабравена. Алчността, безхаберието и егоцентризмът по родното ни Черноморие са взели превес“, пише потребител във Facebook.

Други предлагат решение за ресторантьорите – да настаняват по двама клиенти на по-големи маси и да преместват излишните столове, за да запазят същия капацитет. 

В края на миналата седмица собственици на ресторанти и заведения организираха масови протести във Варна, Бургас, София и Пловдив – под надслов „Бизнесът отвръща на удара“. Основните им искания са за нов национален план за справяне с пандемията, в който да не се включва затваряне на заведенията при никакви обстоятелства.

В настоящия план на служебния здравен министър Стойчо Кацаров са заложени ограничения за бранша при преминаване на прага от над 100 заболели от Covid на 100 хиляди души от населението (за 14-дневен период).

В събота, за първи път от май насам, у нас бяха отчетени над 1000 нови инфекции на дневна база, а здравните експерти заявяват, че новата вълна от „Делта“ варианта вече е факт.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?