Резервация за двама - мисия невъзможна в ресторантите по Черноморието Снимка: © Facebook.com/Ферма и ресторант за охлюви Еко-Телус

Българският ресторантьорски и туристически бизнес прави всичко възможно да се възстанови след локдауните през 2020, но изглежда, че вместо да привлича възможно повече хора, гони редица клиенти.

По Черноморието има нова мода – компания от двама души са "нежелани клиенти".

В много крайбрежни ресторанти в Каварна, в ресторанта за охлюви в Българево, в Бяла, Обзор и други градове заведенията не приемат резервации за двама, а дори да има свободни маси за повече души, не ги настаняват, „за да не горят останалите места“.

Потребител във Facebook споделя, че е опитал да направи резервация за двама, но приемали само компании от над 5 души. На място установили, че много маси са останали незаети.

Подобни оплаквания има и за заведение в центъра на Пловдив.

Потребител свидетелстват и за практиката на места да се взимат по 10-20 лева за празен стол на масата.

И в предишни години по българското Черноморие имаше сигнали за "такса празен стол", като най-известният случай е от заведението "Милоз Фиш енд Грил" в Созопол. През 2017 г. бившият премиер Бойко Борисов разпореди проверка в ресторанта след избухналото недоволство от страна на клиенти за начисляване на допълнителни 20 лева за незаето място.

"Изключително недопустимо е заведение да събира такса „празен стол“, независимо от ситуацията", коментира тогавашният министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ).

За да заобиколят система клиенти прибягват до похвата да резервират маси с повече от две места, след което заявяват, че останалите от компанията няма как да дойдат.

„Максимата, че клиентът винаги е с предимство, май вече е позабравена. Алчността, безхаберието и егоцентризмът по родното ни Черноморие са взели превес“, пише потребител във Facebook.

Други предлагат решение за ресторантьорите – да настаняват по двама клиенти на по-големи маси и да преместват излишните столове, за да запазят същия капацитет.

В края на миналата седмица собственици на ресторанти и заведения организираха масови протести във Варна, Бургас, София и Пловдив – под надслов „Бизнесът отвръща на удара“. Основните им искания са за нов национален план за справяне с пандемията, в който да не се включва затваряне на заведенията при никакви обстоятелства.

В настоящия план на служебния здравен министър Стойчо Кацаров са заложени ограничения за бранша при преминаване на прага от над 100 заболели от Covid на 100 хиляди души от населението (за 14-дневен период).

В събота, за първи път от май насам, у нас бяха отчетени над 1000 нови инфекции на дневна база, а здравните експерти заявяват, че новата вълна от „Делта“ варианта вече е факт.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024