Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Олексий Резников ще остане министър на отбраната за неопределен срок, след като президентът Володимир Зеленски реши да не задейства намеренията за неговата смяна.

Зеленски направи обръщение пред украинската Рада, като призова да се сложи край на публичните "спекулации" около бъдещето на министъра.

"Предприемаме кадрови и институционални стъпки на различни нива в сектора на отбраната и сигурността, които помагат за укрепване на позициите на Украйна. За всяка такава стъпка, кадрова или институционална, се представя нужната информация на нивото на вземане на решения", казва Зеленски, като посочва, че за смените на министри отговаря само президентът.

Само ден по-рано депутатът от управляващата партия Давид Арахамия съобщи, че се готви смяната на военния министър с досегашния началник на военното разузнаване Кирило Буданов.

Поводът за рокадата е скандалът с корупционни обвинения заради завишени цени на поръчките за храни, предназначени за войниците на фронта. Двама от зам.-министрите вече подадоха оставка.

Резников е адвокат с почти 30-годишен опит, като управлява Министерството на отбраната от ноември 2021 г. Преди това той е министър по въпросите на реинтеграцията на окупираните от Русия територии на Украйна в Донбас и Крим.

В момента той продължава да изпълнява функциите си, като във вторник посрещна германския министър на отбраната Борис Писториус. Киев най-после получи зелена светлина от Берлин за доставка на танкове.

Съветът по сигурност на Германия вече одобри предоставянето на по-стари 178 бойни танка Leopard 1 от индустриалните запаси. Част от тях ще дойдат в Украйна още през това лято, но по-големият брой ще се забавят с една година. Това е допълнителнo количество към по-модерните Leopard 2, от които Германия и европейските партньори се готвят да изпратят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024