Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Олексий Резников ще остане министър на отбраната за неопределен срок, след като президентът Володимир Зеленски реши да не задейства намеренията за неговата смяна.

Зеленски направи обръщение пред украинската Рада, като призова да се сложи край на публичните "спекулации" около бъдещето на министъра.

"Предприемаме кадрови и институционални стъпки на различни нива в сектора на отбраната и сигурността, които помагат за укрепване на позициите на Украйна. За всяка такава стъпка, кадрова или институционална, се представя нужната информация на нивото на вземане на решения", казва Зеленски, като посочва, че за смените на министри отговаря само президентът.

Само ден по-рано депутатът от управляващата партия Давид Арахамия съобщи, че се готви смяната на военния министър с досегашния началник на военното разузнаване Кирило Буданов.

Поводът за рокадата е скандалът с корупционни обвинения заради завишени цени на поръчките за храни, предназначени за войниците на фронта. Двама от зам.-министрите вече подадоха оставка.

Резников е адвокат с почти 30-годишен опит, като управлява Министерството на отбраната от ноември 2021 г. Преди това той е министър по въпросите на реинтеграцията на окупираните от Русия територии на Украйна в Донбас и Крим.

В момента той продължава да изпълнява функциите си, като във вторник посрещна германския министър на отбраната Борис Писториус. Киев най-после получи зелена светлина от Берлин за доставка на танкове.

Съветът по сигурност на Германия вече одобри предоставянето на по-стари 178 бойни танка Leopard 1 от индустриалните запаси. Част от тях ще дойдат в Украйна още през това лято, но по-големият брой ще се забавят с една година. Това е допълнителнo количество към по-модерните Leopard 2, от които Германия и европейските партньори се готвят да изпратят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024