Осъдиха Робърт де Ниро да плати 1,2 млн. долара за полова дискриминация Снимка: © Getty

Съдебен състав осъди Робърт де Ниро да плати повече от 1,2 милиона долара на бившата му лична асистентка Греъм Чейс Робинсън.

Решението на съда идва след двуседмично съдебно заседание и заключение, че продуцентската му компания е извършила дискриминация по "полов признак".

Въпреки че съдебният състав установи, че Де Ниро не носи лична отговорност за случилото се, продуцентската му компания Canal Productions е осъдена да плати на два пъти по 632 хиляди долара на дългогодишната му лична асистентка Греъм Чейс Робинсън, предава „Асошиейтед прес“.

Откъде започна всичко?

Бившата асистентка на актьора повдигна иск срещу него на стойност 12 милиона долара, като обвини носителя на няколко награди „Оскар“, че е упражнявал психически тормоз върху нея.

41 – годишната Чейс Робинсън твърди, че през времето, докато е работела за актьора, е била подлагана многократно на емоционален тормоз от страна на Робърт де Ниро.

Тя обвинява бившия си шеф също и че след напускането ѝ, дълго време не е успяла да си намери нова работа, защото Робърт Де Ниро отказал да ѝ напише препоръка.

Разглеждането на съдебното производство и изслушванията на Де Ниро и Робинсън започнаха в съда в Ню Йорк в края на октомври и к и продължиха до 9 ноември.

Делото

Макар че не беше в залата, когато беше прочетена присъдата, актьорът присъстваше на част от съдебните изслушвания, включително и на свидетелската скамейка.

Робърт Де Ниро отричаше категорично пред съда да е накърнявал по-какъвто и да било начин, вербално или емоционално, своята бивша асистентка, наричайки повдигнатия от нея иск за 12 милиона долара „глупост“. В изслушването от 31 октомври, той дори казва: „Целият случай е глупост. Това е абсурдно. Но аз съм тук!“

За да отрече обвиненията на бившата си асистентка, Робърт Де Ниро разказа пред съдебните заседатели, че между 2008 и 2019 г. когато Греъм Чейс Робинсън е била негов служител, годишната ѝ заплата е възлизала на стойност по-ниска от 100 000 долара годишно, но той я увеличил на 300 000 долара за година.

Освен това Робинсън е била и повишена във вицепрезидент по продукцията и финансите по нейно настояване, въпреки че отговорностите ѝ са останали почти същите, твърди актьорът.

Ситуацията става още по-заплетена след като по време на процеса е била включена и комуникация между Де Ниро и приятелката му Тифани Чен. В нея била засегната темата за отношението на Робинсън към шефа ѝ.

В този разговор между двойката дори се споменава, че Робинсън се е държала повече като съпруга, отколкото като асистент на шефа си и дори, че си изграждала „въображаема интимност“ с Де Ниро.

Тезата на бившата асистентка по темата е коренно различна. Тя твърди, че откакто бившият ѝ шеф е започнал взаимоотношения с Тифани Чен, работата която някога е обичала, се е превърнала в кошмар. Това се дължало главно на влиянието, което младата жена имала върху 80-годишния актьор.

Според адвоката на Де Ниро, Ричард Шонщайн, бившата асистентката на Де Ниро е била третирана много добре от актьора, „но винаги е смятала, че заслужава повече“. Също така описа Робинсън като „снизходителна, унизителна, контролираща и обидчива“ и добави: „Тя винаги играеше жертвата“.

„Асошиейтед прес“ отбелязва, че на моменти Де Ниро все пак е признавал от свидетелската скамейка някои от твърденията на Робинсън, включително, че той може да ѝ е казал, че личният му треньор е получавал по-високо възнаграждение от нея, отчасти защото е имал семейство, което да издържа.

Така, в крайна смета, съдът призна продуцентската компания на Де Ниро за виновна по част от обвиненията в полова дискриминация, макар че присъденото обезщетение е чувствително по-малко от исканите от асистентката му 12 млн. долара.

Освен разглеждания иск, заведен от Греъм Чейс Робинсън в съда през 2023 година, съдебните заседатели разглеждат и доказателства, отнасящи се до съдебно дело, заведено от Де Ниро срещу нея през 2019 година.

В него актьорът обвинява Чейс Робинсън в кражба. Де Ниро твърди, че сред неправомерно отнети негови вещи е имало фирмена кредитна карта. В нея били натрупани пет милиона точки, които можело да се използват за полети от определени авиолинии.

Освен това, в това дело актьорът настоява Робинсън да му върне заплатите си три години назад, тъй като в голяма част от времето си, "асистентката му прекарвала удивителни часове в гледане на телевизионни предавания и следователно не е заслужила парите които е получавала".

Съдебно решение по делото за кражба заведено от Де Ниро все още няма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024