Рок групата "1975" се забърка в скандал заради целувка на техен концерт в Азия Снимка: © Getty Images

Британската рок група "The 1975" се забърка в множество неприятности в Малайзия, след като ядоса консервативното правителство на страната с целувка между двама от членовете си на сцена.

Фронтменът Мати Хийли по традиция целува някого по време всяко свое участие, като обикновено това е непознат човек. В Малайзия обаче той сподели интимния момент с колегата си Рос Макдоналд в знак на протест срещу строгите закони срещу хомосексуални хора в страната.

Постъпката му на фестивала Good Vibes в столицата Куала Лумпур обаче имаше последствия. Тя накара Министерството на комуникациите на Малайзия да отмени останалата част от тридневното събитие. Хомосексуалните действия в страната са незаконни и се наказват с глоби и до 20 години затвор.

В реч по време на концерта Хийли си послужи с нецензурен език и критикува закона и правителството:

"Не виждам смисъл да каните The 1975 в една страна и след това да ни казвате с кого можем да правим секс. За съжаление, няма да получите сет с весели песни, защото съм ядосан. И това не е честно спрямо вас, защото вие не сте представители на вашето правителство. Вие сте млади хора и съм сигурен, че много от вас са гейове и са прогресивни", каза той, обръщайки се към публиката.

Фронтменът сподели, че групата е обмисляла да отмени концерта си, но в крайна сметка е решила да не го прави, за да не разочарова феновете.

"Ако искате да ме поканите тук, за да изнеса концерт, можете да се ****. Ще ви взема парите, можете да ме баннете, но съм го правил и преди и не се чувствам добре", казва Хийли във видео от участието точно преди да целуне басистът Рос Макдоналд.

След това той изпълнява песента "I Like America & America Likes Me", а около 30 минути по-късно слиза от сцената и съобщава, че вече му е наложена забрана за влизане в Куала Лумпур.

След сценката организаторите на фестивала публикуваха изявление, с което се извиняват и съобщават, че останалата част от програмата им е отменена заради "противоречивото поведение и коментари", направени от Мати Хийли.

"Министерството на комуникациите подчерта непоколебимата си позиция срещу всички страни, които оспорват, осмиват или нарушават малайзийските закони. Искрено се извиняваме на всички закупили билети, доставчиците, спонсорите и партньори", се казва в тяхната позиция.

Министърът на комуникациите Фахми казва пред "Ройтерс", че Малайзия се е ангажирала да подкрепя творческото развитие и свободата на изразяване, но не бива да се засягат "чувствителните въпроси на общността, особено тези, които са в разрез с традициите и ценностите на местната култура".

След реакцията на властта рок групата реши да отмени предстоящите си участия в други страни от Азия, включително в Индонезия и Тайван.

"Групата никога не приема лесно решението за отмяна на концерт и с нетърпение очакваше да свири за феновете си в Джакарта и Тайпе, но за съжаление, поради настоящите обстоятелства, е невъзможно да продължим с планираните концерти", се казва в тяхна позиция.

Действията на Хийли предизвикаха спорове в социалните мрежи. Някои негови почитатели се оплакаха, че действията на групата ще доведат до по-нататъшна репресия срещу артистичното изразяване и ще затруднят музикалните изпълнители да се изявяват в Малайзия в бъдеще.

Някои членове на ЛГБТК+ общността в азиатската държава също разкритикуваха постъпката на фронтмена, като някои от тях я нарекоха "демонстративна" и смятат, че това може да доведе до по-нататъшна дискриминация срещу малцинствената група.

"Ако го правеше за нашата общност щеше да знае през какви последствия ще трябва да преминем", казва драг кралица и представител на общността пред BBC.

Това не е първият път, в който Хийли решава да протестира по време на свое участие. През 2019 г. той целуна мъж на концерт в Обединените арабски емирства, където има строги анти-гей закони. А след това написа в профила си в Twitter:

"Благодаря ти, Дубай, бяхте невероятни. Не мисля, че ще ни позволят да се върнем отново заради моето "поведение", но знайте, че ви обичам и не бих направил нищо различно, ако имах възможност отново".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024