Рокадите на Димитър Главчев - от ДАНС до земеделието или как кадруваше служебната власт Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

След "промяната" - реставрация. Така звучи най-кратката версия на разказа за десетките уволнения и назначения на служебния кабинет с премиер Димитър Главчев за малко повече от два месеца, откакто е на власт. Новоназначените са най-често от банката кадри на ГЕРБ, нищо че формално служебното правителство не е на ГЕРБ, а е назначено с указ на президента Румен Радев. Някои са заемали постове в предишни служебни правителства на Радев, има и свързвани с ДПС или ИТН.

"Метлата" мина през енергетиката, земеделието, инфраструктурата, повечето държавни агенции и комисии - в това число и Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС), държавните дружества. Не се размина и "задължителната" при почти всяка нова власт чистка на зам.-министри и областни управители. Сега може би мандатът на кабинета "Главчев" е към края си - ако ГЕРБ и ДПС намерят трети партньор, за да сглобят редовен кабинет в новия 50-и парламент.

Ето кого смени и кого назначи служебното правителство.

Смяната в ДАНС

Само два ни след като влиза в Министерския съвет, едно от първите решения на кабинета „Главчев “ е да освободи предсрочно Петър Петров от длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Решението е във връзка с писмо от председателя на Агенцията – Пламен Тончев, в което той предлага освобождаването на Петров. Последният беше назначен по време на кабинета "Денков", управлявал с мандата на "Продължаваме промяната. - Демократична България (ПП-ДБ). Преди това Петров беше народен представител от коалицията в 49-ия парламент. През юли 2023 г. се отказа от депутатското си място.

От 2013 г. до началото на 2022 г. е заемал различни ръководни длъжности в структурата на ДАНС. В периода януари – август 2022 г. е бил съветник в кабинета на министър-председателя Кирил Петков и секретар на Съвета по сигурността към Министерскиа съвет. Няма новоназначен човек на мястото на Петър Петров.

Скоростното отстраняване на зам.-председателя на ДАНС е интересно и от друга гледна точка - премиерът Главчев ще остане в историята и с честотата, с която търси съдействие от службата за какво ли не - дори за решения, взети от собствения му кабинет. Единият такъв случай е за одобрения, а след това отменен проект за нова частна болница в София, в която да има и детски отделения. Вторият - за скандала около изтекла кореспонденция с постоянния представител на България в ООН за смяна на позицията на страната по резолюцията за обявяване на ден за почит на жертвите на геноцида в Сребреница. Службата беше сезирана и за спирането на Симеоновския лифт в София.

Инфраструктурата

Вторият приоритет на кабинета „Главчев“, ако съдим по рокадите, беше Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Отстранен беше председателят на Управителния съвет на АПИ Ясен Йорданов. Той беше начело на агенцията при редовното правителство "Денков", а служебната власт обяви, че са установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия.

За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ.

Ден по-късно стана ясно, че служебният регионален министър Виолета Коритарова е сменила и директора на Държавния национален строителен контрол (ДНСК).

Там на мястото на Деляна Панайотова се връща Лиляна Петрова, която заемаше същата длъжност по време на управлението на Гроздан Караджов в МРРБ. Той беше министър от ИТН в кабинета "Петков".

Петрова е бивш началник на регионалните дирекции за национален строителен контрол в София и в Софийска област - когато на власт е ГЕРБ, преди това е работила в направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община.

Енергетиката

След по-малко от седмица от встъпването в длъжност на служебния кабинет беше направена и смяна на ключови кадри в енергетиката.

Промени застигнаха ръководствата „Мини Марица-изток“ ЕАД, „Национална Електрическа Компания“, Съвета на директорите на „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) продължи с рокадите и съобщи за смени в ръководството на държавното дружество "Булгаргаз". В официално съобщение от БЕХ посочиха, че е приета оставката на изпълнителния директор Деница Златева, а нейното място ще заеме Веселин Синабов.

Синабов е директор на дирекция "Търговия с природен газ" и член на Съвета на директорите на "Булгаргаз". Преди е заемал различни позиции в "Булгартрансгаз" и "Овергаз".

Златева зае поста през август 2022 година по времето на служебния кабинет на Гълъб Донев. Тогава бяха сменени и четирима от петимата членове на борда на директорите.

Тя беше заместник-председател на БСП и бивш служебен вицепремиер по еврофондовете. Като изпълнителен директор на газовото дружество нейният подпис стои под споразумението турската компания "Боташ", по силата на което България плаща по 1 млн. лева на ден - без значение дали ползва инфраструктурата или не за пренос и доставка на газ.

Финансите

Няколко дни по-късно чистката на кабинета „Главчев“ продължи с назначаването на нов директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

От поста беше освободена Илка Димова-Мазгалева, а нейното място зае Георги Йорданов.

От 2014 г. до 2020 г. Йорданов е началник на кабинета на Владислав Горанов от ГЕРБ във времето, когато той е министър на финансите. През февруари 2020 г. Йорданов е назначен за председател на Държавната комисия по хазарта, а след закриването ѝ става съветник на министъра на финансите до месец май 2021 г. когато ГЕРБ пада от власт. След това се занимава с одитна дейност в частния сектор, става ясно от съобщение на Министерството на финансите.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е институцията, която трябва да защитава публичните финансови интереси. Тя има санкционираща функция при откриване на нарушения - разкрива причинени вреди и налага административни и имуществени наказания на отговорните.

АДФИ е и компетентният орган, който реализира административно-наказателна отговорност при нарушения в областта на обществените поръчки.

Съществена задача на държавната финансова инспекция е и установяването на измами и нарушения, засягащи финансовите интереси на Европейската общност.

Областните управители

Служебното правителство продължи с рокадите в държавната администрация с подмяна на областните управители, като повечето от новоназначените са най-вече свързани с ГЕРБ.

Сред уволнените беше и Вяра Тодева от ПП-ДБ, която беше областен управител на София. На нейно място беше назначен Стефан Арсов. Преди това той е зам.-областен управител и кандидат за депутат от ГЕРБ на изборите през пролетта на 2021 година.

Служебният кабинет смени и областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен и Софийска област.

Промени имаше и начело на областните управи в Благоевград, Видин, Добрич, Плевен и др.

Държавните дружества, начело с ДКК

С решение на служебния министър на икономиката и индустрията Петко Николов бяха са сменени трима от общо петимата членове на борда на директорите в Държавната консолидационна компания (ДКК).

В състава на Съвета на директорите са избрани Станимир Цветков, Катерина Петрова и Марияна Игнатова. Те заменят Елена Болтаджиева, Теодора Стоянова и Десислава Чалъмова.

Бордът в ДКК беше назначен след конкурс - както изисква законът, в началото на февруари. В него влизат трима представители на държавата и двама независими членове.

Сега от избраните преди няколко месеца остават само Константин Стойчев, който е и изпълнителен директор на ДКК, и Асен Ненчев.

Новоизбраните членове са назначени до провеждането на нов конкурс, за срок не по-дълъг от 6 месеца. В съобщението на министерството на икономиката не беше посочен мотивът за предсрочното прекратяване на 5-годишния мандат на двама от членовете в борда на директорите – на Елена Болтаджиева, която е от квотата на независимите представители, и на Теодора Стоянова – представител на държавата. Става ясно, че Десислава Чалъмова (представител на държавата в ДКК) е подала молба за предсрочно освобождаване .

Под шапката на ДКК попадат десетки държавни дружества от най-различни икономически сфери - като се започне от оръжейните заводи "ВМЗ Сопот", оръжейния търговец "Кинтекс", млечната компания "Ел Би Булгарикум", фирмата "Монтажи", през която по времето на ГЕРБ минаха 500 млн. лв. за ремонт на язовири, повечето от които така и не се осъществиха, а докладът на Сметната палата отиде в прокуратурата, и много други. Внесеният капитал на холдинга е 892 194 488 лв.

ДКК беше разтърсена от серия скандали, като последното редовно правителство обмисляше дори закриването ѝ.

Един от тях беше свързан със договор за изграждане на нова правителствена сграда с площ 90 000 кв.м., възложен без обществена поръчка насред пандемията в края на кабинета "Борисов 3". Той беше прекратен през 2021 година от правителството на Кирил Петков, а три години по-късно държавата успя да си върне само част от платения аванс.

За да осигури финансиране за проекта, ДКК (собственик на компанията "Монтажи") беше изтеглила заем от държавната Българска банка за развитие. При тази схема няколко от най-важните ѝ дружества - вкл. оръжейният търговец „Кинтекс“, „Ел Би Булгарикум“, „Нити“, и др. се бяха оказали залог по кредита.

Кабинетът „Денков“ ги освободи от залога и върна част от платените авансово милиони.

Служебната власт назначи за нов изпълнителен директор в държавната компания за млечни продукти "Ел Би Булгарикум" (LB Bulgaricum). Така на мястото на назначеното от кабинета „Денков“ ръководство начело на компанията застана Живко Живков. Той е бивш ръководител на фонд "Земеделие" (ДФЗ) от времето на кабинета с премиер Бойко Борисов. През фонда всяка година се разплащат около 3 млрд. лв. на година от ЕС.

Живков оглавява фонда по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков през февруари 2017 г., а след това остава на поста и при кабинета "Борисов 3". Освободен е от поста през юли 2019 г. на фона на корупционен скандал, при който шестима души, сред които и заместник-директор, са задържани за злоупотреба с евросредства. Впоследствие прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях.

Живков подава оставка, за да "бъде запазен имиджът на ДФЗ". Тогавашният премиер Борисов коментира случая, като казва: "Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на Фонд „Земеделие“.

В биографичната справка за новия директор на "Ел Би Булгарикум" се казва, че той е дългогодишен служител на аграрното ведомство. Само преди месеци той пое Асоциацията на земеделските производители в България.

Промяната идва след стачка във видинския клон на "Ел Би Булгарикум". Работниците настояват за увеличаване на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло и предупреждават за голямо количество готова продукция, за която има риск да не бъде реализирана на пазара.

Служебният министър на икономиката поиска от принципала на дружеството - отново ДКК, ръководството, назначено миналата година от кабинета "Денков", спешно да бъде сменено. Същото поиска по-рано и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Сменен беше и бордът на "Ел Би Булгарикум". В състава на Съвета на директорите, който вече е вписан в Търговския регистър, влизат Живко Живков, Надя Стефанова и Спасин Крайчев.

Комисията за защита на потребителите

Служебният кабинет смени с лекота и ръководството на Комисията за защита на потребителите. След като икономическият министър в кабинета на Николай Денков – Богдан Богданов - предупреди, че КЗП се ползва като „бухалка срещу фирми“, но така и не "проби" с призива за освобождаване на ръководството, служебното правителство набързо назначи Мария Филипова начело на КЗП.

Това се случи само ден, след като тя подаде оставка по „лични причини“ от зам.-председателското място в Комисията за финансов надзор.

Името ѝ стана публично популярно през 2020 г. докато е начело на хазартната комисия - по време на разследванията срещу Васил Божков, когато финансов министър беше Владислав Горанов (ГЕРБ).

Агенцията по вписванията

Уволнената за нарушения бивша изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева се завърна като титуляр на позицията "главен секретар" на Министерския съвет.

Това се случва след обявен конкурс за длъжността, на който единствен кандидат и съответно единствен одобрен е самата Козарева, съобщава изданието клуб Z, като се позовава на собствена проверка.

Козарева беше назначена на поста като временно изпълняваща длъжността през април, когато Димитър Главчев стана служебен премиер.

Той издаде заповед да се проведе конкурс за позицията. До този момент нито едно правителство - редовно или служебно, не е обявявало конкурс за главен секретар на Министерския съвет.

Подобни назначения в държавната администрация са възможност за "бетониране" на някого на конкретен пост, тъй като спечелилите с конкурс могат да бъдат отстранени само при доказателства за сериозни злоупотреби.

Служебният кабинет не спря с рокадите дори и след провеждането на предсрочните избори на 9 юни, след които се предполага да бъде избрано редовно правителство.

От страницата на финансовото министерство става ясно, че на 10 юни е сменен изпълнителният директор на Агенцията по обществени поръчки (АОП). На поста е назначена Яна Toпалова, която заменя на мястото Георги Николов.

Николов оглави АОП по времето на бившия финансов министър Асен Василев през 2022 година.

Мотиви за освобождаването на Николов не са посочени.

От биографията на Яна Топалова, която е публикувана на сайта на финансовото министерство, става ясно, че тя е заемала ръководни постове в различни държавни институции при ГЕРБ.

До назначаването си за изпълнителен директор на АОП тя е заместник-председател и член на Управителния съвет на Европейски център за транспортни политики при Диана Русинова, която два дни преди изборите излезе с "експертиза" за катастрофата с колата на НСО, в която пътуваше и Кирил Петков.

Топалова е била заместник-министър на икономиката, когато начело на ведомството е Емил Караниколов в третия кабинет на ГЕРБ.

Работила е и като заместник-изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, директор на дирекция „Европейски програми, проекти и международно сътрудничество“ в Министерството на младежта и спорта, началник на отдел „Международна дейност“ в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

За повечето от рокадите не се съобщават мотиви какво налага подмяната на кадрите.

Земеделието

На 16 юни - седмица след предсрочния вот и в момент, в който поне според конституционния ред в държавата се предполага мандатът на служебното правителство да изтича в очакване на избор на редовно от новия парламент, кабинетът "Главчев" направи ключови кадрови размествания в сектора на земеделието - всички те са в държавните горски предприятия и областните дирекции по земеделие, съобщи първо в. "Сега". На някои от постовете като титуляри се връщат кадри на ГЕРБ.

Тихомир Койчев, бивш старши експерт в Държавен фонд "Земеделие", е новият шеф на областната дирекция по земеделие в Ямбол. Назначението му доведе до протест на земеделците в града.

Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите паркираха тракторите си пред областната дирекция и попречиха на Койчев да влезе в сградата. Донка Георгиева, която заема поста от 8 месеца, е уведомена за отстраняването си в петък следобед.

В Ямбол няма съмнения чий кадър е Койчев, след като наскоро е пристигнал на събитие в града с автомобил на депутат от ГЕРБ.

Начело на областната дирекция "Земеделие" във Велико Търново е назначена Йорданка Стефанова. Тя оглавява дирекцията от 2014 до 2022 г. - при ГЕРБ.

В управителния съвет на Югозападното държавно предприятие влиза Иван Чалъков, председател на съюза на животновъдите в България. Чалъков е кадър на ГЕРБ в Сандански.

Начело на североизточното държавно предприятие застава Петър Ганев - той е заемал поста на заместник-директор в него в периода 2014-2021 и от 2023 до момента.

Още при встъпването в длъжност на служебното правителство земеделието беше на дневен ред. Причината - премиерът Димитър Главчев първо поиска ресорният министър от времето на кабинета "Денков" - Кирил Вътев, да остане на поста. Той дори се и закле като част от служебната власт. Няколко дни по-късно Главчев го смени - с Георги Тахов.

Последният беше изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Неговото място зае Ива Иванова. През август 2022 година по време на служебното правителство на Румен Радев тя е назначена за заместник-изпълнителен директор на фонда с ресори две от най-големите европрограми: програмата за развитие на селските райони и тази за морско дело и рибарство.


Главчев от Брюксел: Би било добре следващата седмица тук да е редовен премиер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024