Роман Абрамович се сдоби с трето гражданство - този път от Португалия Снимка: © Getty Images

Руският милиардер и собственик на "Челси" Роман Абрамович е станал гражданин на Португалия през април 2021 г. Според местното издание Publico, паспортът му е издаден по силата на португалски закон, който позволява натурализация на наследниците на сефарадските евреи, прогонени от Иберийския полуостров по време на Средновековието.

Това е третото гражданство на Абрамович, който е роден в Саратов (Русия) през 1966 г., а през 2018 г. реши да се сдобие с паспорт от Израел, след като Великобритания отказа да поднови визата му. С португалското си гражданство той вече има възможност и да пътува свободно в 27-те държави от Европейския съюз.

Законът, който позволява на Абрамович да претендира, че е португалец, е приет през 2015 г. Броят на кандидатите за паспорт на базата на произход от сефарадски еврейски фамилии се е увеличил през последните години, след като през 2019 г. Испания е решила да прекрати сходна програма за натурализиране на чужди граждани.

Кандидатите за гражданство се проверяват от експерти, които не само разглеждат свидетелства за родословието им, но и данни, че конкретните лица са проявявали интерес към сефарадската култура.

Роман Абрамович е "подсилил" кандидатурата си за принадлежност към общността, като е дарил пари за проекти, свързани с историята на португалските сефарадски евреи в Хамбург. Изданието посочва, че фамилното име на олигарха всъщност е често срещано сред евреите ашкенази, а не сефаради.

Причината за присъждането на португалско гражданство е свързана със събитията от 1492 г., когато около 300 000 евреи от Испания са принудени да приемат католическото вероизповедание или да напуснат страната. Десетки хиляди от тях бягат в Португалия, но и там са подложени на тормоз, като са прогонени през 1496 г.

В сходния испански закон е заложено ограничение във времето, в което потенциалните кандидати са имали право да представят доказателства, че предците им са били жертва на преследвания по време на Средновековието. В Португалия обаче няма такова условие.

Кой колко харчи за нови футболисти: Английските клубове са на върха с над 1 млрд. долара

Пред РБК говорител на компанията Millhouse, собственост на Абрамович, твърди, че милиардерът е изучавал дълги години историята на своето семейство и установил, че част от предците му са дошли от Португалия в Хамбург.

Той твърди, че Абрамович е получил съдействие от равини и лидери на еврейски общности в няколко държави, докато е проверявал родословието си.

Собственикът на "Челси" беше в Порто през май 2021 г. за финала на Шампионската лига, когато неговият отбор спечели трофея с победа над Манчестър Сити.

Интересите му към чуждо гражданство всъщност възникнаха след 2018 г., когато се оказа, че Великобритания не желае да го допусне на своя територия, като отказва да поднови визата му. Затягането на правилата за достъп на руски олигарси се наложи след опита за убийство на Сергей Скрипал в Солсбъри от агенти на ГРУ през пролетта на същата година.

В края на май 2018 г. Абрамович вече се беше сдобил с израелски паспорт, като междувременно инвестира и в строителството на имение в Тел Авив. Според The Sun, той се е върнал в Лондон след 3-годишно отсъствие през октомври 2021 г.

РБК твърди, че Абрамович се е интересувал и от евентуална възможност да получи гражданство от Швейцария през 2016 г., но по-късно е оттеглил молбата си.

Forbes оценява състоянието му на 14,5 млрд. долара, което го поставя на 12-о място сред най-богатите хора в Русия.


Милиардерите от Съветския съюз, които се намесиха в британската политика и бизнеса на Острова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024