Росен Христов: Когато се елиминира един доставчик на газ, ставаме зависими от другите

"България ще се справи през зимата и без доставки на газ от руската компания "Газпром". "Ако получим от тях, разбира се, е по-добре".

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването "Защо, господин министър" по bTV.

По думите му би било изгодно за държавата да купува руски газ, тъй като, "когато се елиминира един доставчик, ставаме зависими от другите".

"Получихме отговори, но комуникацията върви бавно. Отговорът гласи, че са готови да дискутират, но за момента нямаме конкретен отговор", каза Христов.

"Изпратихме всичко, което искаме да договорим, а те си взеха "тайм аут", за да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква обратна връзка", допълни той.

От думите му стана ясно още, че България планира 1/3 от газовите доставки през зимата да дойдат от "Газпром".

Той каза още, че в Русия има политическо решение за спиране на газа на Европа, включително и на България.

"Тяхното неактивно отношение по договора значи, че или нямат газ, или има друга причина, която ги спира. Очевидно е, че те имат газ", посочи Христов.

Министърът не пожела да отговори кой е нарушил договора между България и "Газпром", след като ни бяха спрени доставките, защото информацията била конфиденциална и се използвала по време на преговорите.

Беше обаче категоричен, че българската държава не иска стига до арбитражно дело срещу "Газпром".

"Ние се опитваме да получим този газ, който вече е договорен. От това зависи дали ще имаме основния да повдигнем претенции към тях. Отиването на арбитраж е рисковано, скъпо струващо и с непредизвестен край", каза Христов.

Той обвини бившите управляващи, че не са договорили достатъчно газ, поради което към момента няма гарантирани такива за ноември и декември. Това била и причината да бъдат обявени търгове за втеченен газ.

"Договорът с "Газпром" е за 3 млрд. куб. метра, което е около 90% от нуждите. Знаеше се, че този договор изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от нуждите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, но никой не знае как е формирана тази оферта - тя се появява без конкурс", попита той.

На въпрос на Мария Цънцарова защо бяха отказани 6 от 7 танкера с втеченен газ, които бяха договорени от кабинета на четворната коалиция, Христов отвърна, че не е било проведено състезание с конкуренти на американската компания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024