Росен Желязков беше избран за председател на 49 НС на фона на скандали Снимка: © Булевард България

Със 136 гласа "за" Росен Желязков беше избран за председател на 49 Народно събрание - финален пробив на първото заседание на парламента, което започна още на 12 април.

За Желязков гласуваха 67 души от ГЕРБ, 58 от "Продължаваме промяната - Демократична България" и 11 от "Има такъв народ".

Общо 94 души от останалите групи се въздържаха, нито един глас не беше против.

Втората номинация на Петър Петров от "Възраждане" събра само 36 гласа "за" от собствената му партия, 59 против от ПП-ДБ и 139 въздържали се (вкл. 4 от ПП-ДБ).

За заместници на Желязков бяха избрани шестима души:

  • Никола Минчев - кандидатът на ПП-ДБ за ротационен председател след 3 месеца
  • Росица Кирова - ГЕРБ
  • Цончо Ганев - Възраждане
  • Филиз Хюсменова - ДПС
  • Кристиан Вигенин - БСП
  • Андрей Чорбанов - ИТН

Преди да се стигне до избора на Желязков, обаче парламентът изгуби цял час във взаимни обиди между парламентарните групи - най-вече насочени срещу "Продължаваме промяната" - заради съгласието, постигнато с ГЕРБ за законодателната програма и ротационното председателство.

Корнелия Нинова от БСП обвини бившите си коалиционни партньори в кабинета "Петков" за това, че са "употребили протеста" и са се събрали с хората, които вкарваха в ареста.

От БСП уличиха ПП и ГЕРБ в това, че са се договорили с Румен Радев служебният кабинет да продължава да управлява още три месеца, докато работи парламент без редовно правителство.

"Големият въпрос е кой ще управлява страната. Или имате договорка с президента той да бъде част от тази завера, за да можем в следващите 3 месеца да си свършим работата? Кое ще бъде правителството? Или ние ще приемем бюджет, който ще се изпълнява от служебното правителство?", попита Драгомир Стойнев.

Асен Василев отхвърли тези твърдения, като напомни на БСП, че старият парламент се занимаваше повече с яловите промени в Изборния кодекс, отколкото с ключовите законопроекти за България.

"В момента се опитваме да направим нещо изключително трудно, което пет пъти този парламент не успя - опитваме се да изберем председател и да свършим някаква полезна работа със законодателна програма. Тези закони, ако бъдат приети, даже и този парламент да не излъчи правителство, ще помогнат на България да се придвижи напред и в икономически, и в политически план. Най-важното за нас е тези закони да бъдат приети", каза той.

Размяна на реплики и обвинения прозвучаха и между "Възраждане" и Василев.

Депутатите от партията на Костадин Костадинов призоваха ПП-ДБ да не гласуват за Росен Желязков, а за Петър Петров, за да не подвеждат избирателите си, на което Василев реагира с изказване:

"Вие имате идея за развитие на България, която ние не споделяме. Казвайки, че сте прокремълска партия, вие искате България да се развива в посока, подобна на Руската федерация. По вашите събирания се виждат повече руски знамена и по-малко руски. Вие искате не европейско развитие на България, не да сме част от ЕС, не да имаме Шенген и еврозоната. Това, за което вие се борите, означава в България да се установи режим на управление, подобен на този в Русия, което идва с по-ниска продължителност на живота, по-големи неравенства, по-лоши публични услуги, по-голяма корупция и държава, от която българските граждани бягат", каза той.

Костадин Костадинов обвини Василев в лъжа и разви теория, че България се намирала в демографска криза заради евроатлантическата си ориентация - коментар, заради който бившият финансов министър му цитира данни за продължителността на живота в Русия, която е със седем години по-ниска от тази в България.

На въпроса на Костадинов "а колко е в Германия", Василев отговори: "В Германия живеят доста по-добре, затова искаме да водим България към Германия, а не към Русия".

Груби нападки прозвучаха от БСП и към бившия им депутат Явор Божанков, който вече е част от групата на ПП-ДБ.

Корнелия Нинова започна спора, като напомни изказване на Божанков за това, че "по-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ", и думите на Делян Добрев, че "би си отрязал ръката, отколкото да подкрепи ПП".

"Сега изведнъж - джентълменско споразумение. Това е коалиция на джентълмени с по една ръка", беше опитът за шега на Нинова.

Божанков ѝ отговори с репликата, че самата тя е убеждавала депутатите си как изборът на председател на Народното събрание не е "израз на мнозинство, а на държавно отговорно поведение".

"Тогава идеята беше с третия мандат на Стефан Янев да прави кабинет с ГЕРБ и ДПС. Това беше вашето желание и това не е тайна за никого. Не зная дали има 50 разновидности на пола, но г-жа Нинова има 50 нюанса на морала", обяви още Божанков.

Това провокира Георги Свиленски и Иван Ченчев да нападнат бившия си колега с обиден тон:

"Ти само и само да вземеш още една заплатка остана още един месец в този парламент. Идвай по-рядко до тази трибуна, би бил по-полезен на парламента", бяха думите на Свиленски.

Ченчев обяви, че "ако имаше казарма, този човек нямаше да стигне дотук", без да дава повече обяснения за коментарите си.

Вежди Рашидов, който остави този диалог да тече почти без намеса, на финала се застъпи лично за Корнелия Нинова, като заяви, че ако не била нейната намеса, нямало да има 48 Народно събрание.

На това Даниел Лорер (ПП-ДБ) репликира: "Предишното НС наистина го дължим на вас - вие се договорихте за председател и успяхме да поработим за българските избиратели. Само че вие не казахте за какво сте се разбрали. За разлика от това ние казваме пределно ясно - ротацията на председател е свързана със законодателни приоритети, а не с правителство".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024