Ротердам ще разглоби исторически мост заради новата яхта на Джеф Безос Снимка: © Getty Images

Властите в Ротердам се въвлякоха в скандал, след като обявиха, че временно ще демонтират историческия мост Конингсхафен, за да може да се отвори достатъчно голямо пространство за преминаването на новата яхта на Джеф Безос.

Милиардерът е направил поръчка за яхта на стойност 430 милиона евро, която се оказва прекалено висока, за да може да мине безпрепятствено под него. Лимитът за свободно преминаване под моста е не повече от 40 метра.

Мостът е построен през 1878 г. и се е наложило да бъде възстановен отново след Втората световна война, тъй като е бил бомбардиран от нацистите.

57-годишният Безос и корабостроителите са поели ангажимент да платят всички разходи за операцията по разглобяването и повторното монтиране на средната част от съоръжението.

Яхтата на собственика на Amazon ще се строи в база на компанията Oceanco в Албласердам недалеч от Ротердам, а мостът се намира на етап от единствения маршрут, по който тя може да стигне до морето.

Решението на местните власти да се съобразят с Безос е довело до напрежение сред жителите на града.

Още през 2017 г., когато е завършен тригодишен основен ремонт на моста, общинската администрация е поела ангажимент повече да не го разглобява.

От кметството обаче посочват, че поръчката за яхтата на Безос ще донесе значителни икономически ползи за града, а мостът ще бъде възстановен, веднага щом операцията по преминаването на кораба завърши. Плановете на местните власти са средната част да "липсва" само за един ден, макар че целият процес по подготовката и пълното възстановяване на съоръжението ще изисква общо 2 седмици.

"Ротердам е морската столица на Европа. Корабостроителната индустрия е важен стълб в икономиката на общината", казват от общината пред Rijnmond.

Мостът Конингсхафен e бил част от старо железопътно трасе, което излиза от употреба през 1993 г. след построяването на самостоятелен подземен тунел.

Първоначално властите са планирали да го разрушат напълно след прекратяването на експлоатацията му, но идеята е посрещната със сериозен отпор от страна на жителите на Ротердам, които са поискали той да бъде запазен - в момента мостът е със статут на национален паметник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023