Снимка: © Getty Images

Властите в Ротердам се въвлякоха в скандал, след като обявиха, че временно ще демонтират историческия мост Конингсхафен, за да може да се отвори достатъчно голямо пространство за преминаването на новата яхта на Джеф Безос. 

Милиардерът е направил поръчка за яхта на стойност 430 милиона евро, която се оказва прекалено висока, за да може да мине безпрепятствено под него. Лимитът за свободно преминаване под моста е не повече от 40 метра. 

Мостът е построен през 1878 г. и се е наложило да бъде възстановен отново след Втората световна война, тъй като е бил бомбардиран от нацистите. 

57-годишният Безос и корабостроителите са поели ангажимент да платят всички разходи за операцията по разглобяването и повторното монтиране на средната част от съоръжението. 

Яхтата на собственика на Amazon ще се строи в база на компанията Oceanco в Албласердам недалеч от Ротердам, а мостът се намира на етап от единствения маршрут, по който тя може да стигне до морето. 

Решението на местните власти да се съобразят с Безос е довело до напрежение сред жителите на града.

Още през 2017 г., когато е завършен тригодишен основен ремонт на моста, общинската администрация е поела ангажимент повече да не го разглобява. 

От кметството обаче посочват, че поръчката за яхтата на Безос ще донесе значителни икономически ползи за града, а мостът ще бъде възстановен, веднага щом операцията по преминаването на кораба завърши. Плановете на местните власти са средната част да "липсва" само за един ден, макар че целият процес по подготовката и пълното възстановяване на съоръжението ще изисква общо 2 седмици. 

"Ротердам е морската столица на Европа. Корабостроителната индустрия е важен стълб в икономиката на общината", казват от общината пред Rijnmond.

Мостът Конингсхафен e бил част от старо железопътно трасе, което излиза от употреба през 1993 г. след построяването на самостоятелен подземен тунел.

Първоначално властите са планирали да го разрушат напълно след прекратяването на експлоатацията му, но идеята е посрещната със сериозен отпор от страна на жителите на Ротердам, които са поискали той да бъде запазен - в момента мостът е със статут на национален паметник


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори