Въглища от незаконно анексираните украински територии се доставят в страна от НАТО Снимка: © Getty Images

Въглища, добити в незаконно анексираните от Русия райони на Украйна, за близо 14,3 млн. долара са били изнесени за Турция. Това става ясно от разследване на "Ройтерс", основаващо се на руски митнически данни.

Между февруари и юли 2023 г. в Турция са пристигнали около 160 400 тона въглища от анексираните източноукраински региони Донецк и Луганск, сочат данните. Трима производители, посочени в митническите данни, са потвърдили пред информационната агенция, че са доставили въглища от двата региона в Турция през този период.

Министерството на търговията и митническата дирекция на Турция не са коментирали въпроса за доставките.

Данните показват, че въглища от поне 10 производители са отишли в Турция между февруари и юли. Те сочат, че страната е най-голямата дестинация за износ на въглища от анексираните региони, като на нея се падат 95% от доставките през периода.

Турция, която е основен потребител и вносител на въглища, се противопоставя на световната тенденция, като увеличава дела на въглищата в производството на електроенергия. През първата половина на тази година тя е произвела 31,5 млн. мегаватчаса (MWh) електроенергия от вносни въглища, което е с една четвърт повече в сравнение със същия период на 2022 г., сочат официални данни.

За разлика от САЩ и ЕС, Турция не е ограничила търговията си с Русия или с контролираните от Москва райони на Украйна. Това направиха редица страни, които не искат да помагат на Русия да финансира агресивната си война.

Откакто Москва започна инвазията си през февруари 2022 г., Турция, която е член на НАТО, подкрепя усилията на Киев да отблъсне Русия и многократно е заявявала, че признава териториалната цялост на въвлечената във война страна. Анкара изигра ключова роля в посредничеството на вече разпадналата се сделка за износ на украинско зърно през Черно море.

Въглищата, които са продадени от Русия, се регистрират в списък. В него като техни купувачи са дружества, регистрирани в Хонконг, Обединените арабски емирства и офшорни юрисдикции, включително Белиз и Британските Вирджински острови, сочат митническите данни. В списъка няма турски компании и не е ясно кои са крайните бенефициенти на поръчките.

През ноември Виталий Хоценко, тогавашният ръководител на т.нар. Донецка народна република (ДНР), заяви, че регионът вече изнася въглища за Турция, откъдето те отиват на пазарите в Близкия изток и Африка. Тази информация обаче не може да потвърдена, тъй като няма данни от 2022 г. за това.

Макар че данните за търговската търговия не дават пълна представа за начина, по който са били изнесени въглищата, те показват, че част от тях са преминали през южния руски пристанищен град Ростов, а друга част - през черноморското пристанище Новоросийск, които имат железопътни връзки с Донецк и Луганск.

Санкциите на САЩ и на ЕС забраняват вноса или износа за така наречените Донецка и Луганска народни републики (ЛНР). В Турция обаче подобни ограничения не са въвеждани, въпреки предупрежденията на Вашингтон, който санкционира компании, които подкрепят Москва във войната ѝ срещу Украйна.

"Наясно сме с докладите за подобна търговия, но не можем да коментираме конкретните ви констатации. Ние се отвращаваме от всякакви опити на Русия да се възползва от кражбата на природните ресурси на Украйна. Природните ресурси на Украйна принадлежат на украинския народ", посочва говорител на Държавния департамент на САЩ пред "Ройтерс".

Търговска тайна

Антон Надеев, директор на частната минна компания "Недра-06", която работи в град близо до Луганск, контролиран от проруски сепаратисти, потвърждава за осъществените доставки за Турция. Той обаче отказва да предостави повече подробности около сделките или информация за купувачите.

"Това вече е наша търговска тайна. Не съм готов да я изкажа на глас", казва той.

Митническите данни показват, че "Недра-06" е извършила две доставки на въглища за Турция за общо 1600 тона през май и юни. Купувачите са базираната в Белиз "Brig Management LTD" и "Green Rabbit LTD" от Хонконг. Регистрите показват, че двете компании са най-големите купувачи на въглища от анексираната украинска територия през конкретния период.

От февруари до юли "Brig Management LTD" е доставило 49 000 тона въглища, добити в анексираните украински територии, за Турция на стойност 4,8 млн. долара. За същия период другото дружество е изпратило там 11 800 тона въглища на стойност 1,1 млн. долара.

Бизнесменът Денис Карашчук, който държи фирма за въглища в Донецк, също потвърждава, че част от продукцията му е била изпратена към Анкара. Той посочва и че не е единственият, който прави това.

"Въглищата са закупени в пристанище Новоросийск. А какво ще се случи след това, е, да кажем, вече работа на купувачите", допълва Карашчук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София

Кандидатурата на Хекимян предизвика притеснения сред журналисти и смешки в социалните мрежи

13:34 - 25.09.2023

ДПС няма да издига свой кандидат за кмет на София

ДПС се отказва от изборната битка за столицата

12:50 - 25.09.2023

МВР, ДАНС и прокуратурата отново се обединяват в борбата с изборните измами

Практиката за съвместно звено беше прекъсната, докато Иван Гешев беше главен прокурор

12:05 - 25.09.2023

Слави Трифонов се учуди на "морала" зад кандидатурата на Антон Хекимян

Трифонов уличи бившия си колега, че "проправял пътя на ГЕРБ в медийното пространство"

11:37 - 25.09.2023

Капсула на НАСА с "най-опасната скала в Слънчевата система" кацна на Земята

Учените ще изследват проба от астероида Бенну, който може да се сблъска със Земята вбъдеще

11:26 - 25.09.2023

bTV се разграничи от Хекимян и обяви мерки за защита на "името и репутацията" си по време на кампанията

Медията ще използва външна компания за оценка на обективността

11:18 - 25.09.2023

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналисти да влизат в политиката не свършват добре

"За да работи добре едно демократично общество, трябва да има "китайска стена" между медиите и политиката"

10:46 - 25.09.2023

Борисов лично поканил Антон Хекимян за кандидат-кмет в София

Доскорошният директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV напусна телевизията само преди няколко дни

10:01 - 25.09.2023

Без тестове върху животни: Garnier е официално сертифициран от Cruelty Free International

Това е голяма стъпка не само за Garnier, но и за индустрията за красота като цяло

09:55 - 25.09.2023