Русия замеси Илайджа Ууд, Присила Пресли и още звезди в пропагандна кампания Снимка: © Getty Images, Илайджа Ууд

Руската пропаганда замеси актьори като Илайджа Ууд (Фродо във "Властелинът на пръстените"), Присила Пресли, Дийн Норис от "Breaking Bad" и Джон К. Макгинли от "Scrubs" в дезинформационните кампании и фалшиви новини. С тях страната залива света, особено след началото на войната, която Кремъл води в Украйна. Разбира се, никоя от изброените звезди не подозира за какво се използва образът ѝ.

Новият подход на пропагандатори в полза на Москва, е описан в доклад на Центъра за анализ на заплахите на Microsoft, предаде BBC.

Експертите откриват, че в социалните мрежи се разпространява видеоклип с участието на Ууд, в който се чува призив (уж) към президента на Украйна Володимир Зеленски: "Потърсете помощ за употребата на наркотици". Актьорът, естествено, не е записвал подобно съдържание, насочено към държавния глава на нападнатата от Русия страна. Зеленски - закономерно, е един от най-честите обекти на руската дезинформация.

Всъщност всичко започва от платформата Cameo, която придоби огромна популярност по време на пандемията от COVID-19. Тя позволява на потребителите да искат записани съобщения от известни личности и публични фигури, които участват в програмата, срещу заплащане.

В доклада на Microsoft се посочва, че знаменитостите от засечените видеоклипове вероятно са били помолени от потребител на Cameo да изпратят съобщение на някой си "Володимир", в което го молят да потърси помощ за алкохолизъм и употреба на наркотици, без да знаят, че техните послания ще бъдат използвани в руската пропаганда.

В един от записите с Ууд той казва: "Надявам се да получиш помощта, от която се нуждаеш. Много любов, Володимир, грижи се за себе си."

След получаване на персоналното обръщение от потребителя на Cameo, излежда кадрите се модифицират, като им се добавят лога на медии и емотикони. Следва активно разпространение в социалните мрежи и чрез медии, притежавани или подкрепяни от руското правителство.

Microsoft заяви, че е забелязала общо седем такива видеоклипа от юли 2023 г. насам, в които са участвали личности като Присила Пресли, Дийн Норис и Джон К. Макгинли.

Говорител на Ууд заяви, че актьорът само е отговорил на запитване чрез Cameo, а видеото "по никакъв начин не е било адресирано към Зеленски или е имало нещо общо с Русия, Украйна или войната".

Cameo, от своя страна, отказа да коментира публично текущите разследвания, но добави, че използването на нейни продукти за руска пропаганда би било нарушение на условията за ползване на услугите.

"В случаите, в които подобни нарушения са доказани, Cameo обикновено предприема стъпки за премахване на проблемното съдържание и временно прекратяване на профила на купувача, за да помогне за предотвратяването на бъдещи проблеми", каза говорител на платформата в изявление, цитирано от BBC.

Неотдавна доклад на американското технологично списание Wired установи, че изображения на известни личности като Тейлър Суифт и Ким Кардашиян са поставени едно до друго с антиукраински цитати, така че да изглежда, че те са казали тези неща.

Тази кампания за фалшиви новини е достигнала до поне 7,6 милиона души само във Facebook, съобщава Wired.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024