"Русия на скрап": Как доброволци събират дарения за украинската армия Снимка: © recyclerussia.com

Ако на човек му харесва идеята да си има метален етикет за куфар, изработен от руски скрап, а в същото време да помогне на украинската армия в битката с агресора - има как. Има и вариант дарител да стане кръстник на дрон.

Иновативната кампания за набиране на средства в помощ на войниците, защитаващи Украйна, е започната от група доброволци. Проектът се казва "Рециклирай Русия". Или по-точно - рециклиране на останките от руските самолети и хеликоптери, с каквито армията на Владимир Путин продължава да нанася удари по украинските градове и села, но са били свалени от силите на Киев.

В сърцето на инициативата са депутатът от парламента на Украйна Мариан Заблотски, който координира и други акции в подкрепа на армията, както и младо семейство, което живее в Германия - Мария и Фред. Жената е от окупирания от руснаците град Северодонецк в Луганска област.

"Руските изтребители и хеликоптери тероризират украинците. Те убиват с бомби, ракети и снаряди. Украинците защитават родината си и превръщат руските военни машини в скрап. "Ние преработваме този скрап в етикети за багаж. Парите, които събираме, отиват в подкрепа на защитниците на Украйна.", пише с сайта на проекта.

Металният таг от свалена руска военновъздушна техника "струва" 399 долара, които отиват директно за помощ на армията. На етикета, който се получава в знак на благодарност за дарение в този размер, е нарисуван и изписан видът на сваления самолет или хеликоптер, чиито останки са се превърнали в скрап. От другата страна са поместени часът и датата на свалянето на съответната машина от небето, координатите на мястото на катастрофата и номерът на опашката на летателния апарат.

Втора опция да се снабди човек с етикет, но и за стане кръстник на дрон, е дарение от 3000 долара. Парите се инвестират в купуване на дрон от вида DJI Mavic 3 Fly More Combo.

Машината помага защитниците на Украйна и цивилното население да са наясно с движението на войските и напредването им. "Кръщенето" на дрона се случва онлайн, става ясно от регламента за кампанията.В сайта на инициативава има опция за дарение на по-скромни суми, на принцита "кой колкото може". 100% от получената финансова помощ отива по предназначение, без отчисления за административни, логистични или други дейности на инициаторите.

Въпреки войната, Украйна не спира да се шегува - поиска от Германия танкове чрез забавно видео

Досега доброволците, начело с украинския депутат, са помогнали доста на общата кауза - купени и изпратени на фронта са над 750 термокамери, 400 двупосочни радиостанции, 250 защитни жилетки 120 каски, десетки дронове, над 500 комплекта летни униформи и още много други дрехи и предмети за дейности на открито. В момента към украинските защитници пътуват и 4500 комплекта термобельо и якета от полар, подходящи вече за студеното време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024