"Русия на скрап": Как доброволци събират дарения за украинската армия Снимка: © recyclerussia.com

Ако на човек му харесва идеята да си има метален етикет за куфар, изработен от руски скрап, а в същото време да помогне на украинската армия в битката с агресора - има как. Има и вариант дарител да стане кръстник на дрон.

Иновативната кампания за набиране на средства в помощ на войниците, защитаващи Украйна, е започната от група доброволци. Проектът се казва "Рециклирай Русия". Или по-точно - рециклиране на останките от руските самолети и хеликоптери, с каквито армията на Владимир Путин продължава да нанася удари по украинските градове и села, но са били свалени от силите на Киев.

В сърцето на инициативата са депутатът от парламента на Украйна Мариан Заблотски, който координира и други акции в подкрепа на армията, както и младо семейство, което живее в Германия - Мария и Фред. Жената е от окупирания от руснаците град Северодонецк в Луганска област.

"Руските изтребители и хеликоптери тероризират украинците. Те убиват с бомби, ракети и снаряди. Украинците защитават родината си и превръщат руските военни машини в скрап. "Ние преработваме този скрап в етикети за багаж. Парите, които събираме, отиват в подкрепа на защитниците на Украйна.", пише с сайта на проекта.

Металният таг от свалена руска военновъздушна техника "струва" 399 долара, които отиват директно за помощ на армията. На етикета, който се получава в знак на благодарност за дарение в този размер, е нарисуван и изписан видът на сваления самолет или хеликоптер, чиито останки са се превърнали в скрап. От другата страна са поместени часът и датата на свалянето на съответната машина от небето, координатите на мястото на катастрофата и номерът на опашката на летателния апарат.

Втора опция да се снабди човек с етикет, но и за стане кръстник на дрон, е дарение от 3000 долара. Парите се инвестират в купуване на дрон от вида DJI Mavic 3 Fly More Combo.

Машината помага защитниците на Украйна и цивилното население да са наясно с движението на войските и напредването им. "Кръщенето" на дрона се случва онлайн, става ясно от регламента за кампанията.В сайта на инициативава има опция за дарение на по-скромни суми, на принцита "кой колкото може". 100% от получената финансова помощ отива по предназначение, без отчисления за административни, логистични или други дейности на инициаторите.

Въпреки войната, Украйна не спира да се шегува - поиска от Германия танкове чрез забавно видео

Досега доброволците, начело с украинския депутат, са помогнали доста на общата кауза - купени и изпратени на фронта са над 750 термокамери, 400 двупосочни радиостанции, 250 защитни жилетки 120 каски, десетки дронове, над 500 комплекта летни униформи и още много други дрехи и предмети за дейности на открито. В момента към украинските защитници пътуват и 4500 комплекта термобельо и якета от полар, подходящи вече за студеното време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022