Русия преследва известен актьор за това, че би воювал на страната на Украйна

Руският актьор Артур Смолянинов, известен с ролите си в "Девета рота" и "Духless", стана поредната мишена на руското следствие заради интервю, в което изразява пълната си подкрепа за Украйна във войната.

Смолянинов е противник на военната инвазия на Путин от самото начало и напусна Русия заради конфликта. Сега той дава интервю за YouTube-канала на журналиста Кирил Мартинов от "Новая газета. Европа", в което казва, че ако отиде на война, той ще се бие само на страната на Украйна, и не изпитва "нищо друго освен ненавист" по отношение на руските командири и войски заради агресията им.

Той описва отношението си към войната като свой дълг да защити нападнат "брат" и нарича войната "несправедлива и неоснователна".

"Представи си, че имаш двама братя. Ти си третият брат. Единият от тях - в пристъп на някакво безумие - напада другия брат. Ще защитиш ли брат си? Да, естествено, иска ли питане... Ако отида на тази война, то ще е само на страната на Украйна", казва Смолянинов.

Актьорът казва, че не се интересува от това какво ще се случи с Русия в бъдеще: "Честно казано, не ми пука в каква форма ще остане Русия. Ще се провали ли или не. Ще се превърне ли в Уралска република, Пелменска или в Хакаска република. Или ще остане само Еврейският автономен окръг (в далечния Изток), а всичко останало ще се превърне в радиоактивна пепел".

На въпроса на Мартинов какво щеше да стане, ако 90% от руските актьори се бяха обединили и публично бяха заклеймили войната на Путин още през февруари 2022 г., Смолянинов отговаря: "Всички щяха да ни вкарат в затвора".

Актьорът коментира и участието във войната на своя колега Сослан Фидаров от Северна Осетия, който в момента е в Украйна и се бие на страната на руската армия.

"Гледам го на снимка в униформа и не разбирам. Все пак го познавам, общувал съм с него, той е нормален човек, повярвайте ми. Никога не съм си представял, че той - човекът, завършил театралния институт "Щукин", човекът, с когото съм разговарял за култура и също е чел Чехов... Дали бих стрелял по него? Без всякакво съмнение", казва още Смолянинов.

Водещият на интервюто го пита и дали самият той не смята, че е допринесъл за руската пропаганда с участието си в последния си филм "Мария. Спасти Москву" от края на 2021, който разказва за Втората световна война и легендата за среща на Сталин с руска ясновидка, обявена по-късно за светица, която предрича победа срещу нацистите.

"Да, може би това е била една тухличка в пропагандата, но вероятно тя е поставена върху вече изградения 125-ти етаж. Ако някой ми беше казал какво ще се случи, разбира се, че разговорът щеше да е съвсем различен", казва той.

Руската прокуратура му наложи глоба от 30 000 рубли за "дискредитиране на армията" още през октомври, но актьорът казва, че това не го е трогнало особено - защото за него "не съществуват закони на такава държава като Русия".

Интервюто на Артур Смолянинов обаче доведе до самосезиране на прокуратурата. Ръководителят ѝ Александър Бастрикин е разпоредил срещу него да бъде образувано наказателно производство - не е ясно какво е конкретното основание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024